logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja dwóch routerów TP-Link Archer C6u w domu dwurodzinnym

losiekjr 05 Kwi 2024 01:48 828 15
REKLAMA
  • #1 21033124
    losiekjr
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich i mam prośbę o pomoc w konfiguracji sieci domowej. Mieszkam w domu dwurodzinnym, w którym razem z sąsiadem z góry korzystamy z jednego łącza internetowego od lokalnego dostawcy światłowodem.
    Sąsiad u siebie ma terminal światłowodowy ONT posiadający jeden port LAN gigabit oraz z włączoną funkcją NAT, do którego ma bezpośrednio podłączony router tp-link archer C6u. Z niego jest poprowadzona skrętka na dół do mojego identycznego routera. Działają one w tej samej podsieci. Chciałbym je w taki sposób skonfigurować, a mam dostęp do obu, żeby sąsiad z góry nie widział moich urządzeń podłączonych do mojego routera, i ja nie koniecznie chcę widzieć jego urządzenia. Dobrze by też było żeby mój router był serwerem dhcp (obecnie jest nim router sąsiada) dla moich urządzeń. Routery niestety raczej nie obsługują vlan. Próbowałem je jakoś przestawiać m.in. w ustawieniach wybrałem dla obu że łączą się z internetem bezpośrednio, a dodatkowo na moim routerze inną podsieć. O dziwo zadziałało to prawidłowo, jednak efekt był kótkotrwaly (kilka godzin) albo na laptopie miałem neta, ale na telefonach już nie. Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21033165
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Wykonaj na dwóch TP-Link Archer C6u to samo:

1.Aktualizacja firmware do najnowszej wersji

https://www.tp-link.com/pl/support/download/archer-c6u/#Firmware

2.Reset potem do ustawień fabrycznych.

3.Na jednym ustaw podsieć np 192.168.2.1- 192.168.2.254

4.Na jednym ustaw podsieć np 192.168.3.1- 192.168.3.254

5.Postaw małego switcha za terminalem światłowodowy ONT posiadającym jeden port LAN gigabit i puść sygnał do routera sąsiada i do swojego routera , a jako bramę wpisz adres terminala światłowodowego ONT.

Masz tak:

Schemat połączeń dwóch routerów TP-Link Archer C6u z terminalem światłowodowym ONT

Podłącz tak:

Schemat połączeń sieciowych z terminalem ONT, switchem i dwoma routerami TP-Link Archer C6u

Taki wystarczy:

https://www.tp-link.com/pl/business-networking/soho-switch-unmanaged/tl-sg105/
  • #3 21033195
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21033347
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Erbit napisał "Możesz też zapytać dostawcy czy pod ONT możesz podłączyć dwa routery poprzez switch aby mieć dwie oddzielne sieci."-
    Jak tak zrobisz to zaraz dwa rachunki będziesz miał od dostawcy do płacenia albo jeśli nawet można to cię przytną i nie będzie można bo powiedzą że to niedozwolone umową takie działania i inne bzdety.

Dodano po 5 [minuty]:

"Skąd wiesz w jaki sposób pierwszy router autoryzuje się u dostawcy ? " - nie wiem bo właściciel nic nie napisał na ten temat ale jak po mac adresie pierwszego routera to faktycznie dostawca odcina w ten sposób inne urządzenia wpinane za terminalem ONT i to nie zatrybi.
  • #5 21033427
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    O ile wiem, ONT pozwala na podłączenie jednego routera, bo ma dla niego przydzielony tylko jeden adres IP. Niezależnie od sposobu autoryzacji.
  • #6 21033452
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21033465
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    I tak zamiast najlepszego sąsiada można mieć największego wroga - był internet i nie ma.
  • REKLAMA
  • #8 21041974
    losiekjr
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedzi. Niestety switch u sąsiada nie wchodzi w grę. To jeden z tych nie współpracujących. Jego router nie ma autoryzacji u dostawcy. W ustawieniach widzę "Typ połączenia: Dynamiczne IP".
    Jak pisałem próbowałem zmienić w swoim routerze ustawienie że łączy się bezpośrednio z internetem (aczkolwiek z tego co pamiętam wprowadziłem adresacje routera sąsiada, a nie urządzenia ONT), ale to dawało kótkotrwaly efekt. Opcji vlan w ustawieniach nie widzę. Jakieś inne możliwości?
  • Pomocny post
    #9 21042050
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21118532
    losiekjr
    Poziom 3  
    @Erbit Dzięki za podpowiedź, w końcu miałem czas, żeby ją użyć i ustawić, jak napisałeś. I oto rezultat:
    1. Telefon podpięty do mojego WiFi ma internet, ale adres IP z puli sąsiada.
    2. Laptop po LANie podpięty do mojego routera ma internet, adres IP z puli sąsiada.
    3. Ten sam laptop, podpięty do mojego WiFi, internetu nie ma, adres z mojej puli.
    4. Mój router diodą informuje mnie, że nie ma neta, dioda pomarańczowa a nie zielona.
    Jakiś pomysł? Pewnie czegoś nie zmieniłem jeszcze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21118654
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21119179
    losiekjr
    Poziom 3  
    Tak dokładnie zrobiłem, włącznie z resetem urządzenia.
  • Pomocny post
    #13 21119203
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21119554
    losiekjr
    Poziom 3  
    @Erbit zwracam honor. Kluczowe było "nadal pracuje w trybie AP". Wcześniej zrobiłem dokładnie jak napisałeś, ale zmieniłem ustawienie trybu pracy z router na AP, myśląc że tak powinno być, skoro tak było do tej pory i tak w sumie jest faktycznie. Więc zrobiłem jeszcze raz jak piszesz, tylko z trybem "Router" i na chwilę obecną widzę, że wszystko jest ok - wszystkie urządzenia mają neta w ustawionej przeze mnie podsieci. Ja nie widzę u siebie na routerze ani w Esecie urządzeń sąsiada, jego router (żenujące jest to jak łatwo i szybko było odgadnąć do niego hasło) widzi tylko mój router i tego zakładam, że nie przeskoczę.
    Będę to testował, bo mam wrażenie jakbym kiedyś testował takie albo podobne ustawienia i owszem działało, ale tylko przez jakiś niedługi czas, potem któreś z urządzeń nie miało neta. Zobaczymy.
    Pojawia mi się tylko pytanie o bezpieczeństwo. Czy w takim ustawieniu, gdzie jestem w innej podsieci niż sąsiad, ściągnie jakieś zagrożenie na swoje urządzenie, które będzie się rozprzestrzeniało po sieci, to mogę się czuć w miarę bezpiecznie, czy i tak dostanę rykoszetem?
  • #15 21119588
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21123054
    losiekjr
    Poziom 3  
    Po kilku dniach testów wszystko działa bez zarzutu. Dziękuję za pomoc, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w konfiguracji dwóch routerów TP-Link Archer C6u w domu dwurodzinnym, aby oddzielić swoje urządzenia od sieci sąsiada. Sąsiad korzysta z terminala ONT z jednym portem LAN, do którego podłączony jest jego router. Użytkownik próbował zmienić ustawienia, ale napotkał problemy z autoryzacją i adresacją IP. Ostatecznie, po zresetowaniu swojego routera i ustawieniu go w trybie routera z inną podsiecią (np. 192.168.90.0/24), udało mu się uzyskać dostęp do internetu bez widoczności urządzeń sąsiada. Wskazano również na kwestie bezpieczeństwa związane z dostępnością urządzeń w sieci sąsiada.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA