logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wodomierz kręci się sam - czy to normalne? Możliwy przeciek?

Nataliaaaaa96 24 Wrz 2020 10:26 25089 15
REKLAMA
  • #1 18939943
    Nataliaaaaa96
    Poziom 3  
    Ocena: 15
    Cześć słuchajcie mam problem z wodomierzemi, mianowicie kręci się on sam delikatnie w momencie kiedy wgl nie używam wody. Czy to jest całkiem normalne że tak może być, później wysyłam film na który widać problem. Nie wiem czy to może zwiastować ze gdzieś zaczyna robić się przeciek czy cos w tym stylu..
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18940078
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Fizycznie nie ma możliwości, by przy braku przepływu wody wodomierz się kręcił. Coś gdzieś cieknie.
  • #3 18940083
    Nataliaaaaa96
    Poziom 3  
    Rozumiem, tylko że on potrafi stać w miejscu bez ruchu nawet przez pół godziny. Przed chwilą siedziałam i specjalnie z zegarkiem w ręku sprawdzałam i przez 10 min ani nie drgnął... Więc wgl tego nie rozumiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18940392
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2027
    Spisujesz stan dokładnie do ostatniej cyferki - idziesz na zakupy np. na 2-3 h a po powrocie sprawdzasz stan. Jeżeli nastąpiły zmiany to znaczy że prawdopodobnie ubikacja przecieka.
  • #5 18940419
    Nataliaaaaa96
    Poziom 3  
    O nie, tylko nie ubikacja, bo to jakbym miała jakieś deja vu... ????
  • #6 18940914
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1970
    Cieknąca spłuczka powodowałaby większy rozbiór. Też takimi impulsami, ale więcej wody by pobierało.

Moim zdaniem przyczyna jest w braku zaworu zwrotnego przy wodomierzu.
    Duże wahania ciśnienia w sieci miejskiej powodują, że niewielka część wody wraca z budynku do sieci, a następnie po wzroście ciśnienia w sieci dobijana jest do instalacji.
    Wodomierz z racji swojej budowy, dokładniej liczy przepływ zgodny z kierunkiem na wodomierzu niż z przeciwnym.
    Tak więc przy tak małych ruchach kręci się tylko do przodu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18943995
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    piracik napisał:

Duże wahania ciśnienia w sieci miejskiej powodują, że niewielka część wody wraca z budynku do sieci, a następnie po wzroście ciśnienia w sieci dobija na jest do instalacji.

Wie kolega jaką ściśliwość ma woda. Nie wyobrażam sobie ciśnienia które by sprężyło wodę do tego stopnia, żeby ruszyła wodomierz, a powietrze w instalacji występuje niezmiernie rzadko, zwłaszcza jeśli cały czas woda jest wykorzystywana.
  • Pomocny post
    #8 18944645
    retrofood
    Ocena: 4781
    piracik napisał:

Duże wahania ciśnienia w sieci miejskiej powodują, że niewielka część wody wraca z budynku do sieci, a następnie po wzroście ciśnienia w sieci dobija na jest do instalacji.

Raczej nie ma takiej możliwości. Nie wierzę, by instalacja odbiorcza funkcjonowała bez zaworu antyskażeniowego. Wierzę natomiast w przeciek, bo sam miałem podobnie. I sam bym nie uwierzył, że w ciągu kilku miesięcy wyciekło ponad 60 (słownie: sześćdziesiąt) metrów sześciennych wody, chociaż do piwnicy znajdującej się 3 metry w bok od miejsca wycieku, nie napłynęła ani jedna kropla z tej wody! Dno piwnicy jest ok. 1,8 metra poniżej miejsca wycieku. Powtarzam, nie uwierzyłbym, gdyby to nie mnie dotknęło. I sam niczego nie zauważyłem. Dopiero inkasent zwrócił uwagę na licznik. Na szalony wzrost zużycia.
    Licznik przez pół roku nie był odczytywany, gdyż nie było nas w domu, dlatego inkasent wpisywał średnie zużycie. Aż tu nagle zonk! Zaglądnął, kiedy byłem na miejscu i wyszło na to, że chyba napełnialiśmy basen, którego nie ma. Nie ma nawet wyjścia poza dom! A instalacja kompletnie nowa, miała niespełna rok! Dlatego obydwaj z inkasentem pooglądaliśmy wszystkie krany, spłuczki, cały dom, piwnicę i nic! Nigdzie nic nie kapie, nic nie cieknie, wszędzie sucho, licznik się nie kręci... chociaż czasem coś jakby go szarpało...
    I to było to. W nowej instalacji jedynie licznik pochodził ze starej, tej poprzedniej. Bo nie była jeszcze pora jego (licznika) wymiany. A ona (stara instalacja) była mocno skorodowana i zarośnięta kamieniem. Pewnie dlatego licznik miał jakieś opory i kręcił się powolutku, oraz z jakimiś zacięciami. Natomiast woda z pękniętej pod posadzką rury sikała sobie cierpliwie malutkim i cieniutkim strumyczkiem. Tak to wszystko było.
    Dlatego doradzam kontrolę instalacji, najlepiej z użyciem stetoskopu, czyli słuchawek lekarskich. Da się nimi usłyszeć co nieco, jeśli coś gdzieś przecieka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 18944687
    marcinmops
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Nataliaaaaa96 napisał:
    Cześć słuchajcie mam problem z wodomierzemi, mianowicie kręci się on sam delikatnie w momencie kiedy wgl nie używam wody. Czy to jest całkiem normalne że tak może być, później wysyłam film na który widać problem.

Wszystko wskazuję na jakąś nieszczelność u Pani, należy przeprowadzić próby szczelności na instalacji aby mieć 100% pewności.

retrofood napisał:
    aczej nie ma takiej możliwości. Nie wierzę, by instalacja odbiorcza funkcjonowała bez zaworu antyskażeniowego

Przy domach jednorodzonych spotkałem się iż zawór antyskażeniowy nie był szczelny np. grzybek podparty kamyczkiem.
    Sądzę że Pani Natalia mieszka w bloku a tam bardzo rzadko stosuje się w mieszkaniach zawory antyskażeniowe, czasem tylko wkładki z zaworkami antyskażeniowymi, a więc możliwe jest iż są to tylko wahania ciśnienia :) budowa wodomierza powoduję że przy takich wahaniach "nabija" metry.
  • Pomocny post
    #10 18944865
    piracik
    volt1 napisał:
    Wie kolega jaką ściśliwość ma woda. Nie wyobrażam sobie ciśnienia które by sprężyło wodę do tego stopnia, żeby ruszyła wodomierz,

W którym miejscu napisałem o sprężaniu wody?

retrofood napisał:
    Nie wierzę, by instalacja odbiorcza funkcjonowała bez zaworu antyskażeniowego.

Właśnie często nie ma takich zaworów i woda płynie sobie tam i z powrotem.

Przy większych instalacjach da się zaobserwować ruch wodomierza w przeciwną stronę.
    Zawsze jednak wodomierz liczy więcej w kierunku przepływu prawidłowego niż w przeciwnym. Efekt jest taki, że nalicza zużycie bez zużycia.
  • Pomocny post
    #11 18944869
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2632
    To co na filmiku to nic. Jakiś czas temu u mnie, gdy w pobliskiej hydroforni była usterka, to wodomierz szybciej się obracał (niż na filmie), a odkręcając wodę można było zauważyć/usłyszeć, że raz woda wypływa pod mniejszym, a raz pod większym ciśnieniem.
    Zawór antyskażeniowy. :) Może w nowych obiektach montowany. Ale przy remoncie pewnie zamontuję.
    Pytanie do autora, czy posiada bojler?
  • Pomocny post
    #12 18944930
    retrofood
    Ocena: 4781
    piracik napisał:

retrofood napisał:
    Nie wierzę, by instalacja odbiorcza funkcjonowała bez zaworu antyskażeniowego.

Właśnie często nie ma takich zaworów i woda płynie sobie tam i z powrotem.

No to kurna nie wiem, za rzeczywistość przyjąłem zasady panujące w mojej okolicy. U nas już ładnych parę lat temu, przy okazji wymiany liczników, zamontowano wszystkim takie zawory. I nie wiem jak to się dzieje, ale żaden hydraulik nie wykona nowej instalacji bez tego zaworu. Nawet jakiś Janusz. Wiedzą, że wtedy komunalka nie zamontuje wodomierza i tyle.
    Ech, żeby tak wszyscy elektryczni Janusze montowali RCD w partaczonych instalacjach elektrycznych... :D
  • Pomocny post
    #13 18944978
    piracik
    MARCIN.SLASK napisał:
    Jakiś czas temu u mnie, gdy w pobliskiej hydroforni była usterka, to wodomierz szybciej się obracał (niż na filmie),

Czytałem Twój temat
    U Ciebie też wystarczyłoby zamontować zawór zwrotny. Fajnie, że zmodernizowali hydrofornie ale montaż zaworu też załatwiłby sprawę.

Gdzieś na forum wrzucałem filmik jak wodomierz kręci się raz w jedną raz w druga stronę.
    Tam była duża instalacja, z dużymi zasobnikami więc ilość cofającej wody też była dużo większa.
    W małej instalacji ruch do tyłu może być nie wykrywalny, a do przodu dobrych kilka m3 nabije.

Dodano po 18 [minuty]:

• Pomocny post
    #14 18945009
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2632
    piracik napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:
    Jakiś czas temu u mnie, gdy w pobliskiej hydroforni była usterka, to wodomierz szybciej się obracał (niż na filmie),

Czytałem Twój temat
    U Ciebie też wystarczyłoby zamontować zawór zwrotny. Fajnie, że zmodernizowali hydrofornie ale montaż zaworu też załatwiłby sprawę.

Gdzieś na forum wrzucałem filmik jak wodomierz kręci się raz w jedną raz w druga stronę.
    Tam była duża instalacja, z dużymi zasobnikami więc ilość cofającej wody też była dużo większa.
    W małej instalacji ruch do tyłu może być nie wykrywalny, a do przodu dobrych kilka m3 nabije.

Czeka mnie pewna zmiana instalacji przy wodomierzu, to zamontuję. Ale to w przyszłym roku, bo niestety trzeba całe meble zdejmować.
    Zawór typu EA się nada? Po co dodatkowe dwa otwory często zaślepione?
  • Pomocny post
    #15 18945103
    piracik
    Wodomierz kręci się sam - czy to normalne? Możliwy przeciek?
  • #16 18972498
    Nataliaaaaa96
    Poziom 3  
    Okazało się że jednak chodziło o zawór zwrotny

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem samodzielnego kręcenia się wodomierza, co użytkownik zauważył, gdy nie używał wody. Uczestnicy forum wskazali, że takie zjawisko nie jest normalne i może sugerować nieszczelność w instalacji, na przykład w spłuczce lub braku zaworu zwrotnego. Wskazano na możliwość, że wahania ciśnienia w sieci wodociągowej mogą powodować ruch wodomierza, co skutkuje naliczaniem zużycia wody bez rzeczywistego poboru. Użytkownicy zalecili przeprowadzenie prób szczelności instalacji oraz montaż zaworu zwrotnego, aby zapobiec dalszym problemom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA