logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wodomierz się kręci tylko na ciepłej wodzie z bojlera, szumi bateria

paczek85 09 Gru 2021 19:31 4752 38
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego wodomierz kręci się przy otwartym obiegu ciepłej wody z bojlera mimo zamkniętych kranów i skąd bierze się szum przy baterii?

To wskazuje na nieszczelność na instalacji ciepłej wody, a nie na samą pracę wodomierza; jeśli po zamknięciu zaworu nad bojlerem licznik staje, to wężownica bojlera jest mało prawdopodobna [#19754598][#19754652] Najprostszy test to odkręcić baterię i zaślepić końcówki: jeśli szum nadal występuje, szukaj uszkodzonej rury; jeśli ustaje, winna może być bateria lub głowica ceramiczna [#19754310][#19754779] W tym wątku po skuciu płytek znaleziono pękniętą rurę z mikrodziurą, która tryskała wodą; po założeniu obejmy szumy ustały, bojler grzeje normalnie i wodomierz przestał się kręcić [#19755897]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 19754221
    paczek85
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Witam.
    Opiszę pokrótce problem. Mam nadzieję, że pomożecie, bo trochę ręce opadają.
    Taki prosty schemat centralnego ogrzewania w domu.

Wodomierz się kręci tylko na ciepłej wodzie z bojlera, szumi bateria

I kilka zdjęć realnych z kotłowni.

Wodomierz się kręci tylko na ciepłej wodzie z bojlera, szumi bateria Wodomierz się kręci tylko na ciepłej wodzie z bojlera, szumi bateria Wodomierz się kręci tylko na ciepłej wodzie z bojlera, szumi bateria Wodomierz się kręci tylko na ciepłej wodzie z bojlera, szumi bateria

A teraz do meritum. Jak widzimy bojler i u góry nad nim jest czerwony zawór, kulowy, teraz na zdjęciu przedstawiony jako zamknięty, normalnie jest w pozycji otwartej, czyli jest przepływ wody, czyli ciepła woda leci na "krany". No właśnie, wówczas słychać szum z baterii prysznicowej, ale co gorsza licznik się cały czas kręci jakby pobierał wodę. Przy zaworze zamkniętym, licznik się nie kręci, czyli problem występuje tylko z ciepłą wodą. Ale czy to oznacza, że gdzieś jest wyciek z rur w ścianie? Czy wadliwa bateria? Ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć tak łopatologicznie, bo się na tym nie znam, gdzie szukać problemu, co może być przyczyną?
    Dodam jeszcze, że bojler bardzo powoli się nagrzewa, i nigdy do końca, gdzieś od spodu 1/3 bojlera jest zimna, po odkręceniu wody w kranie, leci przez chwilę ciepła a później znowu jest zimna. Pewnie to wszystko jest powiązane ze sobą, ale...
    Pompka jest nowa ma może ze 4 miesiące. Bojler może ze 3 lata.
    Proszę o pomoc. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19754248
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Jeżeli słychać szum z baterii, to pewnie w jej okolicach będzie uszkodzona rura.
  • #3 19754259
    paczek85
    Poziom 9  
    Skułem kilka płytek i jak przykładam ucho do baterii do ewidentnie słychać szum z baterii, jak przysłuchuje się w przestrzeni za płytkami to szum jest ewidentnie mniej słyszalny, tak jakby problem był z baterią. Ale czy uszkodzona bateria, mimo że z niej nie cieknie ani kropla, może być przyczyną kręcenia się wodomierza? Czy raczej na 100% jest wyciek z rur?
    A może bojler jest wadliwy, wężownica w nim, może zapowietrzony??
  • Pomocny post
    #4 19754261
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Z opisu na to by wychodziło że gdzieś jest wyciek ciepłej wody. Może bateria jest z mieszaczem? Bo wtedy teoretycznie byłaby możliwość że ciepła woda przechodzi do rur zimnej wody i gdzieś jest pobierana. A przyczyną może być kamień.
    Jak długo występuje to zjawisko?

To jest jeden problem w tej instalacji, wg schematu jednym z zaworów możesz odciąć naczynie wzbiorcze, w ten sposób tworzy się układ ciśnieniowy bez żadnej kompensacji, to może doprowadzić do eksplozji kotła.
  • #5 19754298
    paczek85
    Poziom 9  
    Zbiorniczek wzbiorczy, rozumiem, że mówisz o tym małym przelewowym? Jak się woda zagotuje, to wówczas wyrzucana jest przez ten zbiornik do rury kanalizacyjnej.
    Jeżeli chodzi o baterię jest to mniej więcej coś takiego.

Zjawisko występuje jakoś 2 miesiące (jeżeli chodzi o problem z grzaniem bojlera), a bateria wcześniej nie szumiała, ciężko powiedzieć tak do końca, zauważyliśmy po rachunku za wodę.

bambus94 napisał:
    woda przechodzi do rur zimnej wody i gdzieś jest pobierana.
    Ale jak jest pobierana? Nie bardzo rozumiem, jak zamykam zawór gorącej wody na krany to licznik się zatrzymuje, jeżeli by się mieszała gdzieś z zimną i była pobierana to licznik by się kręcił i na zimnej, tak?

bambus94 napisał:
    wg schematu jednym z zaworów możesz odciąć naczynie wzbiorcze,
    O którym zaworze mowa?
  • Pomocny post
    #6 19754310
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Tak, chodzi mi o ten zbiornik przelewowy. Na jego linii nie powinno być żadnych zaworów.

Odkręć baterię, zaślep korkami i zobacz czy wtedy szumi. Jak tak to masz uszkodzenie rury.
    Tylko że jak dzieje się to tak długo to już byś miał mokrą ścianę/podłogę/sufit.
  • REKLAMA
  • #7 19754317
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2475
    paczek85 napisał:
    zauważyliśmy po rachunku za wodę.
    Może ktoś się "podpiął" pod Twoją instalację? :wink:
  • REKLAMA
  • #8 19754321
    paczek85
    Poziom 9  
    To jest domek, łazienka na parterze. Jakby woda ciekła to lała by się gdzieś pod podłogą więc prędzej czy później gdzieś by ją wywaliło ponad poziom płytek.

Zaznaczyłem rurę na czerwono, to jest ta co jest od grzejników i idzie do góry na piętro tam jeszcze trochę w pionie do zbiornika wyrównawczego. Po drodze jest zawór zaznaczony na niebiesko, żeby odciąć grzejniki, głównie latem, by grzać wodę tylko użytkową "na krany".

gumisie napisał:
    Może ktoś się "podpiął" pod Twoją instalację?

Myślałem, o tym, ale... Jak już mówiłem, przy zakręceniu zaworu na krany, czyli od ciepłej wody, licznik staje, tak więc niemożliwe jest, że ktoś się podpiął.
  • #9 19754351
    gumisie
    Poziom 43  
    paczek85 napisał:
    To jest domek
    Jednorodzinny?
  • #10 19754376
    paczek85
    Poziom 9  
    My na górze, Cała górę odcinam innymi zaworami u góry, ciepłą i zimną wodę. Dalej szumi, góra powiedzmy nie ma nic do tego.
  • #11 19754387
    gumisie
    Poziom 43  
    paczek85 napisał:
    My na górze, Cała górę odcinam innymi zaworami u góry, ciepłą i zimną wodę.
    To może trzeba by było "odciąć" tym na dole. :wink:
  • #12 19754392
    paczek85
    Poziom 9  
    Ale co ma to do rzeczy bo ja nie rozumiem? Odciąłem górę by sprawdzić czy problem nie leży gdzieś w rurach u góry. Ewidentnie problem tkwi gdzieś na dole. Na dole nie mam możliwości odcięcia góry.
  • #13 19754401
    gumisie
    Poziom 43  
    paczek85 napisał:
    Ewidentnie problem tkwi gdzieś na dole. Na dole nie mam możliwości odcięcia góry.
    No to jeszcze jedno i ostatnie pytanie.
    Co znaczy określenie: "na dole"?
    Piwnica, czy parter budynku, zamieszkiwany przez inne osoby?
  • #14 19754407
    paczek85
    Poziom 9  
    My na górze (1 piętro), teściowie na dole(parter), piwnicy nie ma
  • #15 19754410
    gumisie
    Poziom 43  
    paczek85 napisał:
    teściowie na dole
    :cry:
    Teściowej, spłuczka, lub bidet przecieka a ma to podłączone pod wasz pion z ciepłą wodą. :D
  • #17 19754453
    gumisie
    Poziom 43  
    @78db78

Naczynko wyrównawcze to część składowa zamkniętego układu grzewczego CO, prawda?
  • #19 19754473
    paczek85
    Poziom 9  
    Wspomniałem wcześniej, że jak woda się zagotuje to płynie do zbiornika wyrównawczego i przelewa się do rury kanalizacyjnej, więc jest kanalizacja
  • REKLAMA
  • #20 19754511
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 586
    A jak Twoim zdaniem uzupełniana jest woda w bojlerze gdy czerpiesz z niego ciepłą wodę jak nie zimną z instalacji ? Więc dlaczego licznik miałby to nie mierzyć ?
  • #22 19754533
    paczek85
    Poziom 9  
    Lisek64 napisał:
    A jak Twoim zdaniem uzupełniana jest woda w bojlerze gdy czerpiesz z niego ciepłą wodę jak nie zimną z instalacji ? Więc dlaczego licznik miałby to nie mierzyć ?

Doprecyzuję, Jeśli zawór na górze jest otwarty, czyli ciepła woda płynie na krany, ale przy wszystkich kranach, bateriach, kurkach, czy jak tam zwał żadna woda nie jest pobierana , bo wszystkie są pozamykane, mimo to licznik się kreci i pobiera zużycie wody. Wiem, że jak spuszczę ciepłą wodę z bojlera to uzupełniania jest zimną i wówczas licznik się kręci, to jest normalne, ale dlaczego się kręci, jak woda nigdzie nie jest puszczana?

Dodano po 3 [minuty]:

78db78 napisał:
    Albo zawór napełniania instalacji CO nie trzyma albo dziurawa wężownica w bojlerze.

Zawór dopuszczania CO? Czyli ten którym dolewamy wodę do "pieca"? był wymieniany całkiem niedawno, na początku roku:) ale jak nie trzyma? przecież jak zakręcam zawór na krany ten nad bojlerem, to licznik nie pobiera więc zawór trzyma.
    Bardziej mi się może wydawać to drugie rozwiązanie właściwe. Ale od tego mogłoby też tak szumieć w baterii?
  • #23 19754548
    gumisie
    Poziom 43  
    Panowie, nie jestem hydraulikiem z wykształcenia, lecz już wiele dziwnych rzeczy widziałem.

Bojler, zbiornik ciepłej wody ogrzewany: elektrycznie, lub jak w tym przypadku, wężownicą CO.

Podczas korzystania z ciepłej, jak i z zimnej wody, wodomierz musi się "kręcić".
    Taki poglądowy, schemat. :D

• #24 19754581
    paczek85
    Poziom 9  
    Jasna sprawa, czy zużywam ciepłą czy zimną wodę to licznik się będzie kręcił bo i tak jest tylko jeden od zimnej wody, ciepłą sobie sam grzeje, nie w tym rzecz. Wiadomo, że ubytek wody musi być uzupełniony zimną wodą i licznik zakręci. Chodzi o to że licznik się kręci mimo, że nie pobieram ani ciepłej ani zimnej, w rozumieniu nigdzie żaden kurek przy kranie nie jest odkręcony. Ale w przypadku kiedy odetnę, tym zaworem nad bojlerem dopływ ciepłej wody do kranów, wówczas licznik staje.
  • Pomocny post
    #25 19754593
    gumisie
    Poziom 43  
    paczek85 napisał:
    Chodzi o to że licznik się kręci mimo, że nie pobieram ani ciepłej ani zimnej.
    A co przedtem napisałeś?

Spójrz na tytuł własnego tematu. "Wodomierz się kręci tylko na ciepłej wodzie z bojlera, ..."
  • #26 19754597
    paczek85
    Poziom 9  
    No tak, ale może źle to ująłem albo źle wytłumaczyłem. Chodziło mi o to, że na ciepłej tak jak opisałem post wcześniej, czyli jak jest zawór ciepłej wody otwarty na krany, wówczas licznik kręci, mimo że woda nie jest pobierana.
  • Pomocny post
    #27 19754598
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1112
    Jeżeli zamykamy tylko ten zawór nad boilermen i woda przestaje lecieć (licznik nie liczy) to znaczy, że to nie jest dziurawa wężownica - w takim układzie boiler jest pod ciśnieniem wody z wodociągu.
    Jeżeli woda leci po otwarciu zaworu to niestety gdzieś ucieka z instalacji kranów ciepłej wody.
    Twierdzisz, że wszystkie krany są zamknięte i nigdzie nie leci woda do umywalki/zlewu.
    Szumi przy baterii ale rury są dość akustyczne i może woda tylko koło baterii przepływa i płynie gdzieś dalej.
    Czy instalacja ma cyrkulacje? Nie widzę pompy cyrkulacji.
    Było coś ostatnio zmieniane?
    Czy ten przepływ mógł powstać po zmianie w instalacji a dopiero teraz został rozpoznany?
    Czy ta woda nie wraca przypadkiem przez naczynie wzbiorcze - przelewowe? Ono chyba ma powrót do kanalizacji.
    Może gdzieś jest jakiś zapomniany kran odkręcony.
    Wydaje się, że jeżeli pobrana wodę zauważyłeś po rachunkach to musiało tego być dużo więc albo to się leje na podwórko albo do kanalizacji inaczej gdzieś wielka mokra plama (strop, ściana) albo basen.
  • #28 19754610
    paczek85
    Poziom 9  
    stachu_l napisał:
    Jeżeli zamykamy tylko ten zawór nad boilermen i woda przestaje lecieć (licznik nie liczy) to znaczy, że to nie jest dziurawa wężownica - w takim układzie boiler jest pod ciśnieniem wody z wodociągu.
    Jeżeli woda leci po otwarciu zaworu to niestety gdzieś ucieka z instalacji kranów ciepłej wody.
    Twierdzisz, że wszystkie krany są zamknięte i nigdzie nie leci woda do umywalki/zlewu.
    Szumi przy baterii ale rury są dość akustyczne i może woda tylko koło baterii przepływa i płynie gdzieś dalej.

Zbiłem 3 płytki i moich uchem ewidentnie słychać,że szum z baterii a nie z głębi rur "gdzieś tam" , ale nie wykluczam mogę się mylić

stachu_l napisał:
    Czy instalacja ma cyrkulacje? Nie widzę pompy cyrkulacji.
    Było coś ostatnio zmieniane?
    Czy ten przepływ mógł powstać po zmianie w instalacji a dopiero teraz został rozpoznany?
    Czy ta woda nie wraca przypadkiem przez naczynie wzbiorcze - przelewowe? Ono chyba ma powrót do kanalizacji.
    Może gdzieś jest jakiś zapomniany kran odkręcony.
    Wydaje się, że jeżeli pobrana wodę zauważyłeś po rachunkach to musiało tego być dużo więc albo to się leje na podwórko albo do kanalizacji inaczej gdzieś wielka mokra plama (strop, ściana) albo basen.

Pompa jest jedna, na C.O. grzejniki ale przed puszczeniem na grzejniki jest zawór, który odcina grzejniki i wówczas grzeje się tylko bojler, ale nie wiem czy o tą pompę chodzi. jest na zdjęciu
    Wszystkie krany sprawdzone, pralka, zmywarka, nic nie pobiera wody. No właśnie nie ma plam, wycieków, nic nie widać, co dziwne. Więc tak jakby wracała spowrotem do kanalizacji, albo faktycznie gdzieś leci,ale gdzie?
    Faktycznie, jakieś 2 miesiące temu, spuszczana była woda, bo dodany został jeden grzejnik, po napełnieniu, nie syczało, ale jakiś czas potem, bojler słabo grzał. Może jest zapowietrzony? Grzejniki wszystkie grzeją, były odpowietrzane, każdy grzejnik ma zawór, taki odpowietrznik automatyczny.
  • Pomocny post
    #29 19754624
    gumisie
    Poziom 43  
    stachu_l napisał:
    wielka mokra plama (
    Pięterko niżej (teściowa?). :wink:

P.s.

@paczek85 Ja n Twoim miejscu, mimo wszystko zaprosiłbym Fachowca. Hydraulika.
    Może jemu, teściowa umożliwi sprawdzenie przyczyny, tego "wycieku".
  • #30 19754631
    paczek85
    Poziom 9  
    Może wymienię baterię na nową, bo bateria ma już dobrych kilka lat i zobaczymy czy będzie szumieć?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wodomierzem, który kręci się tylko przy otwartym zaworze ciepłej wody z bojlera, mimo że żaden kran nie jest otwarty. Słychać szum z baterii, co sugeruje możliwy wyciek w instalacji. Po zdemontowaniu płytek i sprawdzeniu rur, użytkownik odkrywa pęknięcie w rurze, które powodowało wyciek. Po tymczasowym załataniu problem ustępuje, a licznik przestaje się kręcić. Użytkownik pyta o potrzebę naczynia ciśnieniowego wyrównawczego dla wody użytkowej, co jest zalecane w jego instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA