logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wodomierz kręci bez poboru wody

stachu12q 13 Maj 2017 10:22 17853 8
REKLAMA
  • #1 16473120
    stachu12q
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Przez 5 godzin nabija do 6 litrów. Czy winny może być zawór zwrotny za wodomierzem (obecny ma z 14 lat) a jego ewentualna wymiana rozwiąże problem? Zawór do spłuczki jest zakręcony więc to nie jest jej nieszczelność. Jeśli oprócz spłuczki zakręcę tez dopływ wody do bojlera wodomierz nie nabija. Przez dwie godziny wodomierz nawet nie drgnął. Przy odkręconych zaworach do spłuczki i bojlera gdy sąsiad z góry pobiera wodę i ją zakręci u mnie po 10 sekundach wodomierz kręci.
  • REKLAMA
  • #2 16473123
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4603
    Ile masz punktów poboru wody, że nie potrafisz zlokalizować poboru?
    stachu12q napisał:
    gdy sąsiad z góry pobiera wodę i ją zakręci u mnie po 10 sekundach wodomierz kręci.
    To sąsiad jest na twoim liczniku?
  • #3 16473130
    stachu12q
    Poziom 2  
    stanislaw1954 napisał:
    Ile masz punktów poboru wody,ze nie potrafisz zlokalizować poboru?
    stachu12q napisał:
    gdy sąsiad z góry pobiera wodę i ją zakręci u mnie po 10 sekundach wodomierz kręci.
    To sąsiad jest na twoim liczniku?

Nie,nie jest. Ja mieszkam na parterze i jest to budynek dwupiętrowy.
  • REKLAMA
  • #4 16473146
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Zakręć zawór główny, za wodomierzem, jeśli taki istnieje i sprawdź, czy nadal wodomierz kręci. Przy okazji dowiesz się, czy nie ma ewentualnie jakiegoś "lewego" odpływu z twojego wodomierza.
  • #5 16473182
    stachu12q
    Poziom 2  
    Zawór kulowy mam przed wodomierzem i jest zakręcony żeby nie nabijał wody licznik. Za wodomierzem jedynie jakie zawory mogłem zakręcić to te na dopływie wody do spłuczki i bojlera elektrycznego. I wtedy wodomierz nawet nie drgnie. Problem powraca jak odkręcę chociaż zawór do bojlera. Znalazłem coś takiego w sieci Link
    i czy ten tekst odnosi się do mojego problemu? Zawór zwrotny jest tylko już trochę stary.
  • REKLAMA
  • #6 16473199
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    W tym linku jest mowa o2 zaworach zwrotnych : przed i za wodomierzem, a ty wspominasz, że masz 1 - przed wodomierzem i to bez pewności ,czy dobrze "trzyma". Może trzeba pomyśleć o wymianie tego przed i założeniu zwrotnego za wodomierzem.
  • #7 16475418
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    stachu12q napisał:
    eśli oprócz spłuczki zakręcę tez dopływ wody do bojlera wodomierz nie nabija. Przez dwie godziny wodomierz nawet nie drgnął. Przy odkręconych zaworach do spłuczki i bojlera gdy sąsiad z góry pobiera wodę i ją zakręci u mnie po 10 sekundach wodomierz kręci.

Spłuczka raczej nie jest winna, przyczyną jest poduszka powietrzna w bojlerze i niesprawny zawór kombinowany na wlocie do bojlera (albo jego brak) i niesprawność zaworu zwrotnego za wodomierzem.
  • REKLAMA
  • #8 16480422
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    Zmiana ciśnienia w instalacji powoduje przepływy wody przez wodomierz ... ale tylko jeden kierunek jest rejestrowany przez niego.
  • #9 16484500
    stachu12q
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany. Zawór bezpieczeństwa przed bojlerem był zmieniany w pierwszej kolejności i nic to nie dało. Wystarczyło wymienić zawór zwrotny za wodomierzem i po problemie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wodomierzem, który rejestruje przepływ wody mimo zakręconych zaworów, co sugeruje nieszczelność w instalacji. Po analizie sytuacji, w tym zakręceniu zaworu głównego oraz sprawdzeniu zaworów do spłuczki i bojlera, okazało się, że problemem był stary zawór zwrotny za wodomierzem. Po jego wymianie problem został rozwiązany, co potwierdziło, że to on był źródłem nieprawidłowego działania wodomierza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA