logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Athlon Thunderbird 1.2 GHz wyłącza się po cyknięciu - co robić?

DzieX 11 Paź 2005 08:55 13505 14
REKLAMA
  • #1 1889269
    DzieX
    Poziom 12  
    Ocena: 52
    Witam

Mam problem z komputerem, gdyż tak jak w temacie napisalem co jakis czas wyłącza się bez powodu. Jedyne co słysze to "cyknięcie", a potem już jest wyłączony... Moja konfiguracja to Athlon Thunderbird 1,2 GHz, Gigabyte GA7-VA v 1.0, 256 DDR/333 Kingston, Gigabyte Radeon 9550, Zasilaxz "Yumo" 350W. Oprócz tego mam w kompie podłączone 4 wiatraki 8x8 cm, podpięte do włącznika 2 pozycyjnego. Procesor nie jest kręcony, ram też nie...

Porszę o jakąkolwiek pomoc lub wskazówke :(
  • REKLAMA
  • #2 1889278
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmmm masz dobra instalacje elektryczna w domu? nie ma spadkow napiec? plyta glowna ma dobre kondensatory? zasilacz jest stabilny napieciowo?
  • REKLAMA
  • #3 1889279
    RychoXR
    Poziom 11  
    Najprawdopodobniej masz kondensatory w zasilaczu do wymiany. Wyciągnij zasilacz i go otwórz. Jeżeli będą napuchnięte to do wymiany.

Rycho
  • REKLAMA
  • #4 1889454
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Sprawdź też czy nie przegrzewa ci się procesor. AMDeki wyłączają się przy przegrzaniu.
  • #5 1890297
    DzieX
    Poziom 12  
    Procesor sie nie grzeje - 45 st C. Co do zasilacza to kupilem niedawno nowy - wlasnie ten "YUMO" i nie bardzo go moge otworzyc... Plyte zaraz sprawdze, ale podczas ostatniego przeglady kondensatorki byly cale... Oczywiscie instalacja elektryczna jest stabilna.

Dodano po 7 [minuty]:

Moze jeszcze napisze napiecia podawane przez SpeedFAN:
    Vcore1 1,81 V
    Vcore2 1,28 V
    +3,3V 3,25 V
    +5V 4,84 V
    +12V 12,74 V
    dotad sa stabilne

-12V -1,42V
    -5V -3,15V
    te sie zminiaja

+5V +4,97V
    to jest w miare stabline

nie wiem czy wam to pomoze...
  • #6 1890403
    jaksze
    Poziom 2  
    Sprubuj pozyczyc od kogos inny zasilacz na pare godzin, takiej samej mocy a nawet wiekszej, tylko nie mniejesz i wtedy sprawdz czy bedzie sie komp wylączal. Byc moze masz w BIOS-ie ustawione ze gdy temp. procka bedzie miala 50 stopni to sie wylaczy, mimo iz masz 45 to mozlie ze po pewnym czasie podskoczy do tych 50 stopni. Jesli to nie pomoze to daj zanc pomyslimy dalej.
  • #7 1890761
    Blazer
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, miałem podobny problem. Po licznych próbach zmian zasilaczy płyt głównych, pamięci i dysków (sam już nie wiem ile było mozliwych kombinacji:D) wypadło na procesor. Przyjżałem mu sie dokładnie myśląc że może jest ukruszony albo pękniety, niestety jest cały a gwarancja się skończyła:(. Moja rada jest taka - wsadz inny procek do tego sprzętu i potestuj kilka dni. W moim przypadku wypadło na procek ale może to być 100 innych rzeczy łącznie z biosem.
  • #8 1890897
    DzieX
    Poziom 12  
    To moze byc to - procesor. Jakis miesiac temu ukruszylem delikatnie w samym rogu rdzen... Jednak, przez ten czas pracowal dobrz - 0 zwisu, nawet temperatura nie wzrosla, dlatego na poczatku nie wzialem tego pod uwage. Ale w sumie to jakas dziwna sprawa z tym porockiem, bo np w tej chwili na nim pracuje, ostatnio nawet ggralem w NFS2 i wszystko bylo dobrze...

Co do innych postow to kondensatorki sa cale, a w biosie mam ustawiony ogranicznik temperatury, ale na 110 st (nie wiem dlaczego, ale jest tylko 110 st albo disabled)...
  • #9 1891287
    koniont
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Powodem jest procek - może czujnik oszukuje przy temperaturze, ale objaw jak ten zdarza się najczęściej przy przegrzewającym się procku.
  • #10 1891398
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    Zasilaxz "Yumo" 350W
    To nie jest żaden zasilacz - nie ma takiej firmy (dobrej) :?: - to jakieś urządzenie "zasilaczopodobne" ?.
    Cytat:
    +5V 4,84 V
    +12V 12,74 V
    dotad sa stabilne

-12V -1,42V
    -5V -3,15V
    te sie zminiaja
    I to są dobre napięcia w/g Ciebie ? Fakt, że to odczyty ze SpeedFAN-a, a więc mało wiarygodne, ale powinno Ci to dać coś do myślenia jeśli na -12 V pokazuje -1.42 ??? a na -5V -3.15 ???
    Po za tym +12V ( 12.74) też jest za wysokie.
    Zmierz napięcia porządnym miernikiem cyfrowym, bo te odczyty z programu są żałosne. I jeszcze ten ukruszony rdzeń - czarno to widzę !
    Pozdr. :|
  • REKLAMA
  • #11 1891465
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Jeżeli temperaturę procesora brałeś z BIOS-u, to jest ona za wysoka, zważywszy, że w tej sytuacji procesor praktycznie nic nie robi.
  • #12 1891498
    DzieX
    Poziom 12  
    To literowka - zasilacz sie nazywa YAMO, sorki za pomylke. Poza tym proc sie nie przegrzewa - gdy dotykam radiatora to jest on letni a nie goracy. Jest to temp. ze SpeedFan, w biosie jest ok. 3 st wyzsza.

[dopisane]
    Ja nie pisalem ze te napiecia sa dobre...
  • #13 1891574
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Yamo czy Yumo nie ma znaczenia - znam co najmniej 20 firm robiących dobre zasilacze, ale o takiej nie słyszałem - wygląda mi to na kolejną mutację Codegena, czyli inaczej mówiąc pieniądze wyrzucone w błoto ( na szczęście pewno niewielkie ?).
    Cytat:
    Poza tym proc sie nie przegrzewa - gdy dotykam radiatora to jest on letni a nie goracy
    To wcale nie jest takie pewne - lepiej gdy radiator jest gorący, bo to znaczy że dobrze odbiera ciepło z CPU. Jak jest letni to albo faktycznie CPU się nie grzeje albo źle odbiera ciepło ( kiepska pasta lub za dużo !, źle założony radiator ).
    Pozdr. :|
  • #14 1891601
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    DzieX napisał:
    zasilacz sie nazywa YAMO

YAMO ( www.yamo.pl ) to firma "produkująca" komputery. Podaj nam lepiej to, co jest napisane na naklejce znajdującej się na zasilaczu, a jeszcze lepiej zrób skan lub fotkę tej naklejki i wklej na forum.
  • #15 1892158
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    I oczywiście napięcia mierzyć miernikiem cyfrowym a nie speedFan czy inne, te programy nie pokażą faktycznych napięć !!

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Athlon Thunderbird 1,2 GHz wyłącza się nagle po usłyszeniu "cyknięcia". Konfiguracja obejmuje płytę Gigabyte GA7-VA v1.0, 256 MB pamięci DDR/333 Kingston, kartę graficzną Gigabyte Radeon 9550 oraz zasilacz Yamo 350W. Problem może wynikać z uszkodzonego procesora, zwłaszcza że rdzeń jest lekko ukruszony, choć temperatura CPU utrzymuje się na poziomie około 45°C i radiator jest letni. Pomiar napięć programem SpeedFan wskazuje niestabilne i nieprawidłowe wartości na liniach -12V i -5V, co sugeruje potencjalne problemy z zasilaczem, jednak zasilacz jest nowy i trudno go otworzyć. Kondensatory na płycie głównej są w dobrym stanie. Zalecane jest sprawdzenie napięć miernikiem cyfrowym oraz test zasilacza o podobnej lub większej mocy. Możliwe jest również, że uszkodzony procesor powoduje wyłączanie się komputera, mimo braku wyraźnych objawów przegrzania. BIOS ma ustawiony limit temperatury na 110°C, co jest nietypowe. Wskazane jest także zweryfikowanie poprawności montażu radiatora i pasty termoprzewodzącej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA