logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Miele G638SC Novostella Plus - pompa cały czas pracuje

husarpl 27 Wrz 2020 09:19 2721 6
REKLAMA
  • #1 18944958
    husarpl
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam!
    Mam problem z moją zmywarką, do wczoraj działała bez zarzutu, ale coś się stało dziwnego. Po włączeniu jakiegokolwiek programu, (nawet jak dam na 0) pompa cały czas pracuje i nic innego się nie dzieje. Filtry przeczyściłem, wirnik się kręci. Gdy naleje ręcznie wody od razu ją wypompowuje, ale nic innego dalej. Zapala się kontrolka ZU-/ABLAUF na czerwono i mruga.

Ciekawostką jest to,że wczoraj musiałem wyłączyć zasilanie prądu w domu na chwilkę i tak powiązałem, że może to mieć związek z błędem w zmywarce, może elektrozawór? Co o tym sądzicie?
    Z góry dziękuję i Pozdrawiam!
    Spokojnej Niedzieli życzę.

Zmywarka Miele G638SC Novostella Plus - pompa cały czas pracuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18948043
    kle
    Poziom 15  
    Ocena: 79
    Sprawdź czy nie masz wycieku.
  • REKLAMA
  • #3 18970325
    husarpl
    Poziom 8  
    kle napisał:
    Sprawdź czy nie masz wycieku.

Witam!
    Dzisiaj udało mi się zabrać za naprawę mojej zmywarki. Pod skutecznym naciskiem żony :D Okazał się, że jest woda w dolnej wannie, odkręciłem dwa boki i przód i wytarłem wszystko do sucha. Zmywarka zaczęła działać prawidłowo.Włączyłem trzy programy, jeden po drugim
    - płukanie
    - uniwersal 55 stopni
    - intesiv 75 stopni
    I nie znalazłem nigdzie wycieku, wszystko suche. Nie bardzo rozumiem skąd wzieła sie tam woda, może pompa była przytkana i poszlo bokiem, nie wiem. Może macie jakieś pomysły. Ja narazie będę obserwować.
    Miłej nocy życzę i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 19357024
    toxti2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem mojej zmywarce Miele. Czujnik przeciwzalaniowy odłączony i dalej to samo. Proszę o pomoc
  • #5 19358262
    husarpl
    Poziom 8  
    toxti2 napisał:
    Mam podobny problem mojej zmywarce Miele. Czujnik przeciwzalaniowy odłączony i dalej to samo. Proszę o pomoc

A woda w wannie jest? Wyciek?
    Miałem ostatnio podobny problem w pracy ze zmywarką Siemens,ale wystarczyło wyjechać z nią,przechylić i woda się sama wylała.Wszystko działa ok.
  • #6 19360106
    parp
    Poziom 1  
    Jeśli był komunikat o błędzie odpływu wody a przewód odpływu został udrożniony, filtry wyczyszczone, a pompka pracuje non-stop TO:
    Przechylenie zmywarki w kierunku "na plecy" pomaga zlać ewentualnie zebraną wodę w spodzie zmywarki. Jest to główna przyczyna zawieszenia się urządzenia.
    pozdrawiam HM.
  • REKLAMA
  • #7 19361431
    toxti2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wody w misie brak. Na plecy zmywarka tez była dawana bez rezultatu. Waż odpływu drożny bo jak wleje wodę bezpośrednio do zmywarki to pompa odpływu zrobi robotę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Miele G638SC Novostella Plus, która po włączeniu programu nie przestaje pracować pompa, a kontrolka ZU-/ABLAUF świeci na czerwono. Po sprawdzeniu filtrów i wirnika, użytkownik zauważył, że po ręcznym nalaniu wody, pompa natychmiast ją wypompowuje. Po wyłączeniu zasilania, zmywarka zaczęła działać prawidłowo po usunięciu wody z dolnej części urządzenia. Inni użytkownicy sugerowali sprawdzenie wycieków oraz przechylenie zmywarki w celu usunięcia ewentualnej wody z dna. W przypadku braku wody w misie, problem może leżeć w zablokowanej pompie lub czujniku przeciwzalaniowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA