logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zamiana czujnika mikrofalowego na ultradźwiękowy-pomocy!

wojtek 888 11 Paź 2005 11:25 1925 14
REKLAMA
  • #1 1889562
    wojtek 888
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam
    Mam takie pytnko : Do alarmu samochodowego firmy silicon podłączony mam czujnik mikrofalowy .Chciałem go wymienić na ultradzwiękowy-- czy moge go podłaczyć w to samo miejsce co zamontowany był stary i czy moge w to samo miejsce podpiąć jaszcze jeden czujnik np. wstrząsowy (dwa naraz)
    Czy nie wystąpią jakieś nieprzewidziane problemy z tak podłączonym (lub podłączonymi ) czujnikiem.
  • REKLAMA
  • #2 1891278
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    samemu alarmowi to nie przeszkadza co i ile podlaczysz do jego wejscia
    byle nie przekroczylo w sumie 300mA poboru pradu na zasilaniu
    jednak budowa samych czujnikow czasem daje szkoly i aby sie pozbyc niespodzianek lepiej zawczasu odseparowac je miedzy soba na kablach wyzwalajacych diodami prostowniczymi
  • REKLAMA
  • #3 1893868
    wojtek 888
    Poziom 14  
    a gdzie zamontować samą centralke czujnika a gdzie same czujki???
    Czy czuki można zamontować na wysokości deski rozdzielczej czy muszą być u samej góry prz podsufitce .
    Pozdr.
  • #4 1896566
    wojtek 888
    Poziom 14  
    Doradzcie mi coś panowie jutro chce to zamontować.Dzisiaj kupiłem czujniczek ultra. firmy STER (podobno lepszy niż EXUS- tak powiadał gość w sklepie) Wychodzą z niego trzy kabelki (nie licząc samych mikrofonów) CZARNY niebieski i CZERWONY .W samochodzie mam inne kolory (to nie problem zmierze miernikiem) ale nie jstem pewien czy :CZERNY to masa
    CZERWONY to plus ,a NIEBIESKI to impuls .Napiszcie coś nie chce tego spierdzielić przy podłanczaniu.
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi!!
    Pozdro.
  • #5 1896746
    Dyras
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    ultradzwiekowe czujki najlepiej umiescic w przednich slupkach pod sufitem. centralke to gdziekolwiek, byle nie było wilgotno i byl dostep do ewentualnego ustawienia czulosci. mozesz podlaczyc inne czujki do tego samego przewodu alarmu, ale odseparuj je diodami. Czujka raczej powinna byc opisana, ale kolory sa standardowe czerwony +12V, czarny masa, niebieski sygnal. Podlacz zasilanie czujnika tak, aby zalaczalo sie napiecie po uzbrojeniu alarmu.
  • #6 1898662
    wojtek 888
    Poziom 14  
    witajcie ludziska!!
    Zaczołem wymieniać dzisiaj ten czujnik , założyłem mikrofony , doszedłem do centralki znalazłem kostke łonczeniową i klapa.Kolory kabelków od czujnika mikrofalowego są następujące : BIAŁY , ZIELONY, BRĄZOWY.
    Wziołem miernik i zaczołem mierzyć i jakieś bzdury mi wychodzą nigdzie pełnego 12V i na czujnik brak masy (nie takie proste jak myślałem).Stary czujnik działał (tylko troche za często) więc jak będziecie tak dobrzy i podacie mi co oznacza dany kolor. Na czujniku napisane "RADAR DETEKTOR"
    firma silicon , Alarm też tej firmy (jakiś bardzo stary ale działa-kwadratowe piloty z klapką)
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi oraz sugestie na temat!!
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 1901586
    wojtek 888
    Poziom 14  
    Ludzie dajcie znać jak z tymi kolorami!!!
  • #9 1901708
    wojtek 888
    Poziom 14  
    jesteś pewien (sorry że pytam) a jak żle podłącze to się coś może zjarać???
  • REKLAMA
  • #10 1901732
    Dyras
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    jesli wiesz juz jakie sa kolory przewodow i jakie sa na nich sygnaly to zalacz alarm i sprawdz miernikiem czy sie wszystko zgadza..
  • #11 1906292
    ziomal
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Na wyjściach brak napięcia bo pojawiają sie dopiero w chwili kiedy alarm jest uzbrojony. Włącz alarm i wtedy sprawdz! Jeżeli jest to czujnik stera nic mu sie nie stanie jak go odwrotnie podłączysz! (plus-brązowy minus-zielony sygnał-biały) to co napisał kolega prawdopodobnie będzie się zgadzało. Jeżeli jednak czujnik mikrofalowy podłączony był do wejścia wyzwalającego prealarm, to czujniki ultradzwiękowe też bedą go wzbudzały. I nie będzie "wyć" pełny alarm a jedynie chwilowe ostrzezenie!
  • #12 1906466
    wojtek 888
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedzi kolory jednak mają inne oznaczenia .Przy takim podłączeniu jak napisane wyżej dioda na czujniku świeciła bladym światłem a w moęcie wykrycia ruchu światło nieznacznie się nasilało (praca troche nienormalna).Teraz jest podłączone i dioda nie świeci się gogóle a w momencie wykrycia ruch zapala się pełnym światłem.
    Zaopserwowałem natomiast inne zjawisko , przy mikrofalówce po odłączeniu klemy bądz + bądz - alarm załanczał się i wył.Po wymianie czujnika na ultradzękowy i odłączeniu klemy alarm uzbraja się ale nie wyje tylko przechodzi w stan uzbrojony , zaczyna migać dioda i jest w miare normalnie.
    Wiecie dlaczego dak się może dziać (dlaczego się tak działo???)
    Czekam na odpowiedzi oraz sugestie na ten temat.
    OPozdawiam.
  • #14 1909202
    wojtek 888
    Poziom 14  
    Witaj.
    Nie mam do Ciebie żadnych pratensji ani nic podobnego nie sugeruje , nawet się nie zdenerwowsłem bo nie było czym!!!
    Wypiołem kable od mikrof. i podłączyłem prosto do kostki (wyjście na czujnik) nie sugerowałem się poprzednimi kolorami.Czerwony do czerwonego i podłączyłem mase pod niebieski (z alarmu) i tu był zonk , lampka alarmu jażyła się delikatnym światłem
    oraz alarm zał. się dorazu (to żle -tak myśle ) po zamianie kabki, czujnik działa prawidłowo (dioda zapala się gdzy zadziała czujnik).Dokładnie nie pamiętam , a nie chce pierduł pisać (ktoś potem przeczyta , podłączy i spier..... coś i po co!!!
    jak zobacze to napisze.
  • #15 1916403
    wojtek 888
    Poziom 14  
    Witam ponownie!
    czerwony do czerwonego
    czeny (czujnika) do pomarańczowego z czarnym paskiem (od alarmu)
    niebieski do niebieskiego
    Po odłączeniu niebieskiego kabelka od czujnika , mikrofony reagują na ruch (zapala się dioda) ale nie wzbudza alarmu (wypięty kabelek) .
    Dlatego uawżam , że wszystko jest w pożądku z podłączeniem.
    Ps.
    alarm był zamontowany w autku jak go kupiłem a czyjniki dołąnczałem już sam .(może ktoś coś kombinował wcześniej przy kabelkach)
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany czujnika mikrofalowego na ultradźwiękowy w alarmie samochodowym firmy Silicon. Użytkownik pytał, czy można podłączyć nowy czujnik ultradźwiękowy w miejsce starego mikrofalowego oraz czy możliwe jest jednoczesne podłączenie dodatkowego czujnika wstrząsowego do tego samego wejścia alarmu. Odpowiedzi wskazują, że alarm nie ma problemu z podłączeniem wielu czujników pod warunkiem, że łączny pobór prądu nie przekracza 300 mA, a sygnały z czujników są odseparowane diodami prostowniczymi, aby uniknąć zakłóceń. Czujniki ultradźwiękowe najlepiej montować w przednich słupkach pod sufitem, a centralkę alarmu w miejscu suchym i dostępnym. Standardowe kolory przewodów czujnika ultradźwiękowego to czerwony (+12V), czarny (masa) i niebieski (sygnał). W przypadku czujnika mikrofalowego firmy Silicon kolory przewodów to brązowy (plus), zielony (masa) i biały (sygnał). Napięcie na wyjściach czujników pojawia się dopiero po uzbrojeniu alarmu. Podłączenie przewodów wymaga dokładnego sprawdzenia miernikiem, aby uniknąć błędów. Po wymianie czujnika ultradźwiękowego zaobserwowano, że alarm po odłączeniu akumulatora uzbraja się normalnie i nie wyje, co różni się od zachowania przy czujniku mikrofalowym. Wskazano również, że czujniki ultradźwiękowe mogą wywoływać prealarm, jeśli są podłączone do wejścia prealarmowego. Całość instalacji wymaga starannego dopasowania przewodów i ewentualnego testowania działania czujników w warunkach uzbrojenia alarmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA