logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywanie rapowych wokali - Audiotechnica AT4060A, Focusrite Scarlett Solo, Rockwool Rockslab Sonic

SIEDEMSIEDEMSIEDEM 02 Paź 2020 15:37 1311 12
REKLAMA
  • #1 18955282
    SIEDEMSIEDEMSIEDEM
    Poziom 5  
    Dzień dobry, proszę o pomoc bo już odchodzę od zmysłów i nie jestem zadowolony z jakości tego co nagrywam.

Posiadam sprzęt :
    Mikrofon : Audiotechnica AT4060A z zasilaczem lampowym oddzielnie
    Interfejs : Focusrite Scarlett Solo trzeciej generacji
    Przedwzmacniacz : Focusrite Isa One

Zacznę od tego, ze postanowiłem w wolnym pokoju stworzyć sobie miejsce do nagrywania rapowych wokali. Pokój był całkowicie pusty więc zrobiłem takie pomieszczenie w pomieszczeniu z wełny mineralnej Rockwool Rockslab Sonic 10 cm. To pomieszczenie jest wymiarach : Długość : 3,77m, Szerokość : 2:73m, Wysokość : 1:90m. Bloki wełny owinąłem jedną cienką warstwą czarnej folii stretch, na zdjęciu widać jak to wygląda, pomieszczenie nie ma rogów, sufit również jest z wełny, zostawiłem odkrytą tylko ściankę z kamieni ozdobnych i podłogę z paneli żeby nie przetłumić.

Chodzi o to, że wokal który tam nagrywam nie jest taki zwarty i słabo brzmi, a chciałbym żeby brzmiał jak ten ze studia. Co może być przyczyną, ze nie uzyskuje takiego wokalu jak na sesji. Tamte pomieszczenia są zbliżone wielkością a nawet mniejsze. Próbowałem już wcześniej adaptować różne pokoje ale efekt był gorszy niż aktualnie. Z takim samym sprzętem jeździłem do studia, różnica tylko w interfejsie bo tam był RME fireface 800, ale wbudowany przedwzmacniacz i tak nie był używany. Załączam próbki, pierwsza to surowe nagranie wokalu, druga to samo tylko po miksie, a trzecia zrealizowana i zmiksowana w studio.
    Proszę o radę tylko fachowców. Czy surowe nagranie powinno tak brzmieć z tym sprzętem? To wina miksu czy akustyki?

Pozdrawiam

PS: Te bloki wełny nie wyglądają estetycznie ale nie o to chodzi, czy należy je jeszcze czymś pokryć dla lepszej akustyki?

Nagrywanie rapowych wokali - Audiotechnica AT4060A, Focusrite Scarlett Solo, Rockwool Rockslab Sonic

Nagrywanie rapowych wokali - Audiotechnica AT4060A, Focusrite Scarlett Solo, Rockwool Rockslab Sonic Nagrywanie rapowych wokali - Audiotechnica AT4060A, Focusrite Scarlett Solo, Rockwool Rockslab Sonic Nagrywanie rapowych wokali - Audiotechnica AT4060A, Focusrite Scarlett Solo, Rockwool Rockslab Sonic Nagrywanie rapowych wokali - Audiotechnica AT4060A, Focusrite Scarlett Solo, Rockwool Rockslab Sonic
  • REKLAMA
  • #2 18955550
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9289
    SIEDEMSIEDEMSIEDEM napisał:
    Bloki wełny owinąłem jedną cienką warstwą czarnej folii stretch
    Czyli w pewnym stopniu osłabiłeś efekt tłumienia dźwięków przez wełnę. Co najmniej jedna ściana równoległa do pozostałej musi być wytłumiona akustycznie. Sufit masz goły, podłogę też. Połóż na podłogę gruby dywan chociaż, a na "cegiełkę" (a raczej przed niż kilka cm) powieś gruby koc.
    Otrzymasz mniej więcej czysty, pozbawiony większości pogłosów dźwięk, z którym będzie można robić co się chce odpowiednimi efektami.
  • REKLAMA
  • #3 18955949
    SIEDEMSIEDEMSIEDEM
    Poziom 5  
    Dzięki za odp. Napisałem, że sufit też jest wytłumiony. Wszędzie 10cm wełny. Myślę, że ta cienka folia nie ma w ogóle wpływu na akustykę, a jeśli ma jakiś wpływ to lepiej okleić te panele z wełny dodatkowo tzw. piramidkami? Słyszałem, że tak przetłumione pomieszczenia są dobre dla lektorów a nie do muzyki.

Chodzi o to, że nawet surowy wokal bez miksu ze studia, na tym samym sprzęcie brzmi bardziej przejrzyście i szerzej. Może to chodzi o jakieś ustawienia.
  • #4 18955988
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9289
    Myślę, że ta cienka folia nie ma w ogóle wpływu na akustykę
    Zdejmij to sam ocenisz.
    okleić te panele z wełny dodatkowo tzw. piramidkami?
    Na folię? To owszem może coś poprawić. Ja jednak najpierw postarałbym się o dywan.
    nawet surowy wokal bez miksu ze studia, na tym samym sprzęcie brzmi bardziej przejrzyście i szerzej. Może to chodzi o jakieś ustawienia.
    Przecież pisałem:
    398216 Usunięty napisał:
    Otrzymasz mniej więcej czysty, pozbawiony większości pogłosów dźwięk, z którym będzie można robić co się chce odpowiednimi efektami.

Chodzi o to, by w nagraniu uzyskać maksymalnie czysty od wszelkich zakłóceń, pogłosów itp zakłóceń dźwięk. Dopiero z takim można kombinować. Jak w "MATCE" masz nagranie z pogłosem (przykładowo) to już się go nie pozbędziesz.
    Ostatnie pytanie - czy prócz ustawień w obu wypadkach korzystałeś z tego samego mikrofonu?
  • #5 18956797
    SIEDEMSIEDEMSIEDEM
    Poziom 5  
    Folie rozciąłem, nie miała wpływu na akustykę, także zakleiłem spowrotem żeby się nie pyliło. Dodatkowo panele zakryłem materiałem takim jak do zasłon. Co do pytania to nagrywałem wszędzie tym samym mikrofonem, audiotechnica at4060a. Jeszcze może być kwestia ustawienia tego sprzętu. Bo łączę przedwzmacniacz Isa One z interfejsem kablem XLR do wejścia XLR, a może dałoby coś podłączenie XLR (w preampie) do TRS w interfejsie. Pomoże to obejść wbudowany przedwzmacniacz w interfejsie?
  • #6 18958915
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Folie rozciąłem, nie miała wpływu na akustykę, także zakleiłem spowrotem żeby się nie pyliło. Dodatkowo panele zakryłem materiałem takim jak do zasłon. Co do pytania to nagrywałem wszędzie tym samym mikrofonem, audiotechnica at4060a. Jeszcze może być kwestia ustawienia tego sprzętu. Bo łączę przedwzmacniacz Isa One z interfejsem kablem XLR do wejścia XLR, a może dałoby coś podłączenie XLR (w preampie) do TRS w interfejsie. Pomoże to obejść wbudowany przedwzmacniacz w interfejsie?

Te nagrania niewiele się różnią, w swoim za dużo za długiego pogłosu dałeś, ale pod względem "akustycznym" jest OK.
    W Scarlettcie nie ominiesz wbudowanego przedwzmacniacza, sygnał zawsze przez niego przechodzi. Jeżeli to jest scarlett solo, to drugie wejście jest liniowo-instrumentalne bez przedwzmacniacza, można próbować się tam podłączać - ale nie sądzę, żeby to cokolwiek słyszalnego zmieniło. Generalnie IMO jest OK i nie za bardzo wiem, o co chodzi, bo że ten miks "taki se" to inna sprawa ;)
  • #7 18959824
    SIEDEMSIEDEMSIEDEM
    Poziom 5  
    Między nagraniami jest przepaść. Nagranie ze studia jeszcze przed jakimkolwiek miksem jest takie jak trzeba, z głębią, panoramą, szczegółowe. Także miks stanowi może 20% całej roboty a reszta to właściwe ścieżki. To jest mic za prawie 7 koła a ludzie mają lepsze rezultaty na mikrofonach poniżej tysiąca zł. Wiem, że w solo nie da się obejść przedwzmacniacza, ale da się to zrobić w Audient ID22, także chyba kupię ten interfejs i sprawdzę. Myślałem jeszcze o Scarlett ale 4i4 i podłączyć się nie do wejścia combo tylko liniowego z tyłu, pomoże to coś?
  • REKLAMA
  • #8 18960190
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Między nagraniami jest przepaść. Nagranie ze studia jeszcze przed jakimkolwiek miksem jest takie jak trzeba, z głębią, panoramą, szczegółowe. Także miks stanowi może 20% całej roboty a reszta to właściwe ścieżki. To jest mic za prawie 7 koła a ludzie mają lepsze rezultaty na mikrofonach poniżej tysiąca zł. Wiem, że w solo nie da się obejść przedwzmacniacza, ale da się to zrobić w Audient ID22, także chyba kupię ten interfejs i sprawdzę. Myślałem jeszcze o Scarlett ale 4i4 i podłączyć się nie do wejścia combo tylko liniowego z tyłu, pomoże to coś?

Przepaść jest - wykonawcza. Ten drugi domowy to cytując "rap jak wieśmak, dobry ale wiesz jak" ;) Nie wiem, co rozumiesz przez panoramę w przypadku pojedynczego śladu wokalnego. Generalnie zrób to lepiej i będzie lepiej, bo akustycznie problemu nie ma. Pominięcie przedwzmacniacza nie da w tym aspekcie zupełnie nic.
  • #9 18960927
    SIEDEMSIEDEMSIEDEM
    Poziom 5  
    Słyszałeś próbki wokalu bez podkładu a oceniasz. Zobaczyłbyś kawałek to byś się zdziwił na jakim poziomie rapuje. Nie prosiłem o ocenę miksu (którego nie umiem robić), tylko surowej wersji. Jak można mówić, że między preampem ISA ONE, a budżetowym interfejsem Scarlett Solo nie ma różnicy? Rozumiem, że prowadzisz stronę dotyczącą akustyki więc powinieneś mieć większe pojęcie ode mnie w tym temacie. Reasumując, surowy wokal ze studio brzmi o wiele lepiej niż surowy wokal nagrany przeze mnie na tym samym sprzęcie, czyli albo akustyka albo preamp. Źle nagranego wokalu miks nie naprawi.

Co do panoramy, to nie właściwe słowo, ale chodzi o to, że wokal ze studia brzmi jakby miał wyjść z głośników i cię objąć, a ten drugi brzmi płasko i nie ma tutaj znaczenia czy nagrywam blisko mikrofonu.
  • #10 18961769
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Może mikrofon nie jest dopasowany do ciebie? To nie wyrocznia, że kupisz mikrofon za 7 tysięcy i wszystko będzie cymes. Trzeba sprawdzić kilka mikrofonów, wtedy ocenisz, który najbardziej ci pasuje. Może lepszy będzie Rode NT1, a może nieśmiertelny Shure SM58.
  • REKLAMA
  • #11 18962690
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    prowadzisz stronę dotyczącą akustyki więc powinieneś mieć większe pojęcie ode mnie w tym temacie

No i być może mam, prawda? ;)

Reasumując, surowy wokal ze studio brzmi o wiele lepiej niż surowy wokal nagrany przeze mnie na tym samym sprzęcie, czyli albo akustyka albo preamp.

Gdyby to był ten sam utwór i dokładnie takie samo wykonanie, to by można dyskutować. Tymczasem zmiennych jest więcej, najważniejsze, że utwór jest inny a wykonanie bez jaja, za to nie mamy surowej wersji ze studia żeby porównać.

wokal ze studia brzmi jakby miał wyjść z głośników i cię objąć, a ten drugi brzmi płasko

Dobry kompresor i dobra korekcja.
  • #12 18966237
    SIEDEMSIEDEMSIEDEM
    Poziom 5  
    Nagrywałem na przeróżnych mikrofonach prze Neumanny po Braunera VM1 i ten jest dopasowany, zresztą do rapu nie ma takich wymagań jak do śpiewu. Skoro wokal ze studia mi odpowiada to jak może nie być dopasowany.

Kompresor i korektor? Na wokal ze studia kompresja i eq są nakładane później, a nie w trakcie nagrania. Z resztą ten surowy wokal tak brzmi, że zadna kompresja czy magiczne eq tego nie naprawi bo już u źródła ścieżka brzmi gorzej niż ta nagrana w studio (na tym samym sprzęcie) - i o tym jest ten temat. Tu nie chodzi też o wykonanie, bo zależnie od tempa i brzmienia podkładu agresywny wokal nie zawsze pasuje. Spróbuje na innym interfejsie, jeżeli to nic nie zmieni to pozostaje tylko akustyka.
  • #13 18966813
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Na wokal ze studia kompresja i eq są nakładane później

I o to chodziło zapewne koledze nagrywamy.com.

Z resztą ten surowy wokal tak brzmi, że zadna kompresja czy magiczne eq tego nie naprawi

Naprawi. Nawet gorsze wykonania da się naprawić, tyle że realizator ma więcej roboty.

Co do akustyki tego Twojego studia, to myślę ze chyba jednak trochę przedobrzyłeś z tą wełną mineralną.
    Spróbuj pokombinować z odsłanianiem jakichś części tej wełnianej klatki. Możesz też poeksperymentować z różnym umiejscowieniem mikrofonu.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z jakością nagrywania rapowych wokali w domowym studiu. Użytkownik korzysta z mikrofonu Audiotechnica AT4060A, interfejsu Focusrite Scarlett Solo trzeciej generacji oraz przedwzmacniacza Focusrite Isa One. Pomieszczenie do nagrywania zostało wytłumione wełną mineralną Rockwool Rockslab Sonic, jednak użytkownik zauważa, że nagrania nie brzmią tak czysto jak w studiu. Uczestnicy dyskusji sugerują poprawę akustyki poprzez dodanie dywanu, usunięcie folii z paneli oraz eksperymentowanie z ustawieniem mikrofonu. Wskazują również na znaczenie odpowiedniego dopasowania mikrofonu oraz możliwości zmiany interfejsu na Audient ID22 lub Scarlett 4i4, aby uzyskać lepsze rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA