logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dioda Led 1W podłączona pod dynamo rowerowe w piaście

an_mat 02 Paź 2020 22:12 1080 8
  • #1 18955991
    an_mat
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Witam.
    Chciałbym podłączyć diodę Led 1W
    Prąd diody LED: 350mA
    Napięcie pracy: 2.2V
    pod dynamo rowerowe w piaście 6V-3W.
    Jakich elementów np.(rezystor -ile Ohm) muszę użyć aby się nie przepaliła lub nie straciła na swojej (mocy)
    ewentualnie prosze o jakiś prosty układ z opcją krótkiego podtrzymania światła
    Załączniki:
    • Dioda Led 1W podłączona pod dynamo rowerowe w piaście indeks.jpg (3.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18956021
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    an_mat napisał:
    Witam.
    Chciałbym podłączyć diodę Led 1W
    Prąd diody LED: 350mA
    Napięcie pracy: 2.2V
    pod dynamo rowerowe w piaście 6V-3W.
    Jakich elementów np.(rezystor -ile Ohm) muszę użyć aby się nie przepaliła lub nie straciła na swojej (mocy)
    ewentualnie prosze o jakiś prosty układ z opcją krótkiego podtrzymania światła

Napięcie pracy raczej 3.0-3.2V
    zabawę w rezystory sobie daruj.
    Przetwornica w trybie constant-current. Szukaj gotowych modułów, rzeźbienie na piechotę wyjdzie Ci drożej i większe wymiarem.
    Podtrzymanie? Nie lepiej od razu akku jakikolwiek, np Lion?
  • #3 18956042
    an_mat
    Poziom 12  
    Dzięki za szybką odp.
    Znalazłem w internecie taką przetwornicę,czy byłaby odpowiednia lub
    Prosze doradź coś konkretnego
    Link
  • #4 18956069
    janek_wro
    Poziom 29  
    To co pokazałeś jest CV, nie CC.

Przykładowo możesz poszukać czegoś na PT4115. Nie pamiętam ile ma max Uin, chyba okolice 24V. Ale i tak warto dać jakieś zabezpieczenie przepięciowe na wejściu. Dynamo potrafi dać strzała.

Natomiast to podtrzymanie, lub zasilanie z akku, to osobna sprawa.
  • #5 18957943
    an_mat
    Poziom 12  
    Proszę o wyrozumiałość gdyż jestem zieloniutki w elektronice jak trawa na wiosnę,dla tego zdaję tyle pytań.
    Czy może tez Driver będzie odpowiedni?
    Link
    Załączniki:
    • Dioda Led 1W podłączona pod dynamo rowerowe w piaście indeks 2.jpg (6.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 18958006
    janek_wro
    Poziom 29  
    an_mat napisał:

Czy może tez Driver będzie odpowiedni?
    Link

Tak, to będzie to.

Przy podłączaniu pamiętaj o: (skopiowałem conieco z opisu tamtejszego)
    Rozłączona masa wejściowa i wyjściowa, minus wyjściowy nie może być połączony z minusem wejściowym. <-- (oznacza to że do LEDa musisz doprowadzić oba przewody zasilające, nie możesz użyć masy roweru)
    Brak zabezpieczenia przed odwrotnym podłączeniem zasilania. <-- jak podłączysz odwrotnie wejście zabijesz scalak.
    W ogóle na wejściu i tak musisz zrobić mostek Graetza, bo dynamo podaje AC. No chyba że dynamo takie w piaście ma już prostownik w środku? Nie wiem, nie sprawdzałem. Sprawdź sam.
    Ja bym dodał za mostkiem jeszcze kondensator 470u-1000u/35V.

I obowiązkowo ograniczenie napięcia wejściowego ponad możliwości scalaka. Np transil dwukierunkowy 1,5KE24CA.
    Tyle z porad praktycznych.
  • #7 18958010
    an_mat
    Poziom 12  
    Dziękuję z pomoc.

Pozdrawiam
  • #9 19123897
    an_mat
    Poziom 12  
    Nie znalazłem rozwiązania więc kupiłem lampę z podtrzymaniem światła i zamieniłem diodę z tej lampy na diodę 1W>
    Lampa "świeci" bardzo jasno.
    Jak na razie po przejechaniu kilkudziesięciu km nic się nie dzieje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chciał podłączyć diodę LED 1W (350mA, 2.2V) do dynamo rowerowego (6V-3W) i szukał informacji o elementach, które pozwolą uniknąć uszkodzenia diody. Odpowiedzi sugerowały użycie przetwornicy prądowej (constant-current) zamiast rezystorów oraz wskazywały na możliwość zastosowania układów takich jak PT4115. Podkreślono konieczność zabezpieczenia przed odwrotnym podłączeniem oraz użycia mostka Graetza do prostowania prądu z dynamo. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na zakup lampy z podtrzymaniem światła, w której wymienił diodę na 1W, co okazało się skuteczne.
REKLAMA