logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nieudane próby naprawy bootowania systemu Windows: MBR, BCD, Boot Genius, GParted

Włodi 02 Paź 2020 22:37 2787 16
REKLAMA
  • #1 18956049
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Witam.

Problem, który przydarza się stosunkowo często, jednak praktycznie każda moja próba poradzenia sobie z nim nie przynosi efektu.

Chodzi o sytuację gdy po zakończeniu procedury POST, zanim zacznie się ładować system wyświetla się komunikat typu, brak systemu operacyjnego, miga znak zachęty bez końca, bądź z jakichś innych powodów system nie chce zacząć się ładować.

Zaczynam zazwyczaj od uruchomienia systemu Windows z pendrive, przeprowadzam naprawę systemu podczas uruchamiania, która rzadko kiedy cokolwiek wnosi, następnie wchodzę do konsoli i wpisuję kolejno komendy, które mają odbudować MBR, bootsector, robię rekonstrukcję magazynu BCD. Zazwyczaj instalacja systemu jest wykrywana, ale gdy już chcę dodać ją na listę wyświetlają się błędy. Następnie używam programów które robią to po swojemu, lub czasem od nich zaczynam. Używam "Boot Genius", Linuxa z programem GParted, czy programów typu Partition Assistant w różnej kolejności.

Praktycznie nigdy te próby nie przynoszą oczekiwanego skutku. Support Microsoft również sobie z tym nie radzi. Chciałbym zapytać co robię źle i jakie macie sprawdzone sposoby by uratować system w przypadku gdy znajduje się on fizycznie na dysku, ale nie chce się zacząć ładować.

Opiszę sytuację którą mam obecnie.

Zacząłem szyfrowanie partycji systemowej na laptopie, wtyczka zasilająca lekko się wysunęła z portu, bateria była na wyczerpaniu i komputer się wyłączył (zaraz na samym początku), po czym system się już nie uruchomił.

Przełożyłem dysk do stacjonarnego, by spróbować go uratować. Partycje są widoczne, dane i system są na dysku. Programem AOMEI Partition Assistant przekonwertowałem typ partycji z GPT na MBR, gdyż na laptopie miałem UEFI, tutaj pracuję na starej płycie LGA 775.

Na dysku jest system 8.1, jak również partycje recovery z preinstalowanym systemem. Po procedurze POST znak zachęty przesuwa się w dół o jeden wiersz i miga bez końca.
  • REKLAMA
  • #3 18956073
    Włodi
    Poziom 19  
    Nieudane próby naprawy bootowania systemu Windows: MBR, BCD, Boot Genius, GParted
  • REKLAMA
  • #4 18956083
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    SMART nie komunikuje niczego niepokojącego. Dysk jest OK.
  • #5 18956094
    Włodi
    Poziom 19  
    Nie mam na nim ważnych danych, bardziej zależy mi na tym bym mógł w przyszłości radzić sobie z podobnymi sytuacjami, by nie musieć reinstalować systemu a odzyskać do niego dostęp.
  • #6 18956101
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Jeśli nie masz ważnych danych a każdorazowo trzeba kombinować z naprawą bootsector'ów, nie wiem czy w obecnej sytuacji nie lepiej będzie postawić system na nowo.
    Prawdopodobnie układ sektorów startowych jest już rozsypany do takiego stopnia, że mija się z celem próba ich naprawy.
  • #7 18956107
    Włodi
    Poziom 19  
    Zazwyczaj tak robię, tym razem jednak korzystając z okazji że problem pojawił się ponownie chciałbym dowiedzieć się jakie istnieją procedury by przywrócić dostęp do systemu. W tym przypadku podejrzewam, że faktycznie może być ciężko gdy program zaczął już szyfrować dane, ale ostatnio ten sam problem pojawił się po zwykłym odpięciu dysku SSD i połączeniu go do tego samego komputera po około tygodniu, a mimo wszystko nie zdołałem sobie z nim poradzić. Czy można sprawdzić w jakim stanie znajduje się układ sektorów startowych ?

Być może coś robię w nieodpowiedniej kolejności, bądź używam nieodpowiednich programów.
  • Pomocny post
    #8 18956631
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    System masz na "C:" :?:
    To SMART z tego dysku podaj. :idea:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3726623.html#18911840

I jeszcze widok znalezionych partycji z programu DMDE dla SSD-a i HDD.
  • #9 18961342
    Włodi
    Poziom 19  
    System mam na C (Samsung SSD) Dysk który chcemy naprawić D (WDC)

Nieudane próby naprawy bootowania systemu Windows: MBR, BCD, Boot Genius, GParted Nieudane próby naprawy bootowania systemu Windows: MBR, BCD, Boot Genius, GParted Nieudane próby naprawy bootowania systemu Windows: MBR, BCD, Boot Genius, GParted
  • REKLAMA
  • #10 18961410
    aachi
    Poziom 24  
    Włodi napisał:
    wchodzę do konsoli i wpisuję kolejno komendy, które mają odbudować MBR, bootsector, robię rekonstrukcję magazynu BCD

Włodi napisał:
    gdyż na laptopie miałem UEFI

Pliki rozruchowe UEFI nie naprawia się przez /fixmbr itd. więc nic dziwnego, że nie chciało działać. Używa się komendy podobnej do:
    bcdboot C:\Windows /s D: /f ALL 

Więcej informacji pod linkiem: http://raf960.blogspot.com/2013/11/naprawa-uefi-w-windows-8.html

Obecnie po przekonwertowaniu na MBR, dysk 500GB nie ma ustawionej partycji aktywnej. Nie widzę też partycji rozruchowej windowsa 10. Może została usunięta w trakcie szyfrowania lub konwersji do MBR? Gdzie masz katalog EFI i/lub BOOT?
  • #11 18961419
    Włodi
    Poziom 19  
    To cenna uwaga.

aachi napisał:
    Gdzie masz katalog EFI i/lub BOOT?

Nie ma ich na dysku 500GB, są na SSD 250GB.
  • Pomocny post
    #12 18961820
    aachi
    Poziom 24  
    Skoro system ma startować z 500GB to muszą gdzieś na nim być te katalogi, bo zawierają pliki potrzebne do uruchomienia systemu operacyjnego. Masz nie przydzielone miejsce na dysku, prawdopodobnie tam była partycja z bootloaderem.

Katalogi startowe mogą być też umieszczone na tej samej partycji co jest zainstalowany system, więc jeśli chcesz się jeszcze pobawić i nie boisz się o dane to ustaw partycję "Acer" jako aktywną i podłącz dysk do laptopa z powrotem. Na laptopie uruchom instalator systemu z płyty lub pendrive i uruchom konsolę. W niej uruchom kolejno komendy:

bootrec /fixmbr
    bootrec /fixboot
    bcdboot C:\Windows /s C: /f ALL
    bootrec /RebuildBcd
    chkdsk C: /F

W powyższych zakładam, że partycja z katalogiem Windows ma przypisaną literkę C:

Po nieudanym szyfrowaniu i konwersji pewnie system nie wstanie, ale ciekaw jestem jaki błąd wyświetli :)
  • REKLAMA
  • #13 18962602
    Włodi
    Poziom 19  
    Laptopa z którego pochodził dysk już niestety nie ma. Ustawiłem partycję "Acer" jako aktywną, w BIOS'ie jako pierwszy dysk WDC 500GB. Oto wynik:

Nieudane próby naprawy bootowania systemu Windows: MBR, BCD, Boot Genius, GParted Nieudane próby naprawy bootowania systemu Windows: MBR, BCD, Boot Genius, GParted Nieudane próby naprawy bootowania systemu Windows: MBR, BCD, Boot Genius, GParted
  • Pomocny post
    #14 18962788
    aachi
    Poziom 24  
    Ha. To oprócz poprzednich uszkodzeń jeszcze cała platforma się zmieniła. Bawiąc się teraz tym dyskiem 500GB odłącz SSD, by przypadkiem tamtego systemu nie popsuć. Upewnij się, że literka C: jest przypisana do tej partycji na której jest system, bo bootrec wykrył Ci aż 3 katalogi Windows na 3 różnych partycjach.

Nie widzę zbytnio szans by uruchomić tego Windowsa, ale spróbuj jeszcze...

bootsect.exe /nt60 ALL /force

Zresetuj komputer i ponownie uruchom RE (najlepiej używaj instalki z Windowsem 8.1, bo niektóre narzędzia z 7 lub 10 mogą nie działać prawidłowo). I wtedy ponownie wiązanka tylko, że tym razem fixboot na samym końcu. I przy rebuild dodaj tylko ten system który chcesz uruchomić. Upewnij się, że dysk C: to partycja Acer.

bcdboot C:Windows
    bootrec /rebuildbcd
    bootrec /fixmbr
    bootrec /fixboot

Jeśli nadal nie będzie widział bootmgr to spróbuj automatycznej naprawy Windows. Zwykle nic nie naprawia, ale może teraz da radę. Jeśli nadal nie będzie działał, to ja się poddaje. :)

Edit: Zmieniłem błędnie zapisaną komendę na prawidłową. (bootrec na bootsect.exe)
  • #15 18963019
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18963285
    Włodi
    Poziom 19  
    @aachi jesteś mistrzem.

Nieudane próby naprawy bootowania systemu Windows: MBR, BCD, Boot Genius, GParted

System się uruchomił i działa, a ja jestem bogatszy o cenna wiedzę :) Dzięki !

Zamiast
    aachi napisał:
    bootrec /nt60 ALL /force

użyłem
    bootsect.exe /nt60 ALL /force

Odpiąłem dysk SSD, użyłem RE z płyty Windows 8.1.
    Reszta tak jak pisałeś.

aachi napisał:
    Dołączony plik jest u mnie wykrywany jako wirus!

Bitdefender go przepuścił. To jest narzędzie diagnostyczne Windowsa'a, rzaczej nic groźnego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem bootowania systemu Windows, który objawia się komunikatem o braku systemu operacyjnego po zakończeniu procedury POST. Próbował różnych metod naprawy, w tym użycia narzędzi do odbudowy MBR, bootsectoru oraz BCD, a także programów takich jak Boot Genius i GParted. Po analizie dysku SMART, który nie wykazał problemów, oraz sugestiach dotyczących użycia komend takich jak bcdboot i bootrec, użytkownik ostatecznie zdołał uruchomić system, odłączając dysk SSD i korzystając z narzędzi diagnostycznych Windows 8.1. Kluczowe okazało się ustawienie odpowiedniej partycji jako aktywnej oraz użycie komendy bootsect.exe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA