logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] UPC restartujący się samoistnie router Compal Connect Box

Igor_Krk 05 Paź 2020 12:27 13197 19
REKLAMA
  • #1 18960024
    Igor_Krk
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam,

Nie przypuszczałem że nowe usługi w UPC ( z której to firmy korzystałem już w przeszłości 3- krotnie) napsują mi tyle krwi i będę zmuszony szukać tutaj pomocy, ale po kolei...

Internet wraz z tv w ramach nowej umowy założony jakieś 3 tygodnie temu. Po 2 dniach od założenia zaczyna się problem z buforowaniem podczas oglądania tv - po buforowaniu i informacji o niskiej przepustowości telewizja się wyłącza. Sprawdzam podłączenie ethernet, resetuję dekoder, resetuje router - na chwilę jest ok. za parę godzin znowu to samo. Po czym powtarzam czynność wymieniając kabel ethernet. Sytuacja się powtarza - kontakt z UPC - po wyczerpaniu wszelkich tematów wysyłają technika - przyszedł za 2 dni. Po sprawdzeniu sygnały i potwierdzeniu że jest ok powiedział żeby nie resetować niczego bo zakładają obserwację 3-dniową. Oczywiście sytuacja się powtarza, dzwonię na infolinię i mówią że widzą jakieś błędy - wgrywają soft, resetują itp. Działa parę godzin po czym znowu to samo co wcześniej. Wysyłają technika który wymienił router - postał przy włączonym routerze który się zalogował 2 minuty i powiedział że wszystko działa - wyszedł i pół godzinie sytuacja od nowa.

Ręce mi już opadają. Dodam tylko że wcześniej miałem Netię, ze słabszą prędkością i jakimś paździerzowym routerem która nie miała takiego problemu. Ciągłe resetowania routera powodują przerwę w pracy (lekcję online które daję żona oraz moja praca online gdzie musze logować się ze zagranicznych serwerów banku).

Co w takiej sytuacji zrobić ? Zagroziłem w przypadku braku skutecznego działania ze strony UPC że będę zmuszony zerwać umowę bo nie dostarczają prawidłowo usług na które się decydowałem to osoba po drugiej stronie podczas rozmowy telefonicznej odparła że mam umowę na 2 lata i nie mogę tego zrobić...

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18960057
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    Compale posiadają wadę sprzętową na poziomie Struktury Procesora Intela, żaden soft wewnętrzny tego nie naprawi.
    Dochodzi do przeciążenia i następuje restart - ten typ tak ma.
    Teście już chcieli latać z drukarką po serwisach, bo drukarka drukowała do połowy i dalej pustą kartkę oddawała.
    Jedyna opcja, co wchodzi w grę, to przestawienie Compala na pracę modemową i postawienie za nim swojego routera...
  • Pomocny post
    #3 18960066
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18960077
    Igor_Krk
    Poziom 9  
    Interesant napisał:
    ...
    ...
    ...
    Jedyna opcja, co wchodzi w grę, to przestawienie Compala na pracę modemową i postawienie za nim swojego routera...

Przeciążenia podczas zwykłego przeglądania stron podczas użytkowania laptopa ? Zauważyłem że nie występuje to tylko w chwili kiedy są włączone 2 laptopy + tv ale również podczas zwykłego oglądania tv lub klasycznego przeglądania stron www.

Nie wyobrażam sobie inwestowania we własny sprzęt bo to dostawca usług poiwinien dostarczyć wszystko co jest potrzebne...chociaż jak nie będę miał wyjścia to pewnie to będzie jedyne wyjście
  • REKLAMA
  • #5 18960108
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18960145
    Interesant
    Poziom 34  
    ...
    Igor_Krk napisał:
    Interesant napisał:
    ...
    ...
    ...

Przeciążenia podczas zwykłego przeglądania stron podczas użytkowania laptopa ? Zauważyłem że nie występuje to tylko w chwili kiedy są włączone 2 laptopy + tv ale również podczas zwykłego oglądania tv lub klasycznego przeglądania stron www.

Nie wyobrażam sobie inwestowania we własny sprzęt bo to dostawca usług poiwinien dostarczyć wszystko co jest potrzebne...chociaż jak nie będę miał wyjścia to pewnie to będzie jedyne wyjście

U teściów nie ma Telewizji, ale pracował laptop i biernie dwa telefony, po dorzuceniu po WiFi drugiego kompa, Compal się Restartował...
    Ja wolę mieć swój Router brzegowy, co zarządza mi domową siecią i przy okazji awarii nie paraliżuje mi pracy w domu, a jak zmieniam operatora lub sprzęt od operatora, to nie tracę pół dnia na konfigurowanie sieci od nowa.
  • #7 18960177
    Igor_Krk
    Poziom 9  
    _cheetah_ napisał:
    Igor_Krk napisał:
    ale również podczas zwykłego oglądania tv lub klasycznego przeglądania stron www.

Przeglądanie stron przy włączonym TV czy TYLKO samo przeglądanie, bez ŻADNYCH innych użytkowników internetu?

Jak masz to wszystko połączone - co kablami, co wifi?

Paraliżować system może spokojnie nawet urządzenie z wifi, i to takie, które w danym momencie jest tylko zalogowane do routera, ale nie korzystające z neta. Takie rzeczy się zdarzają, np. z telefonami.

Router restartował się w paru przypadkach - tylko oglądanie TV (oba kompy wyłączone), ogłądanie TV + oba kompy włączone, lub np. tylko jeden komp włączony...

Podłączenie TV - dekoder- router kablem, reszta WiFi.

Dodano po 5 [minuty]:

Interesant napisał:
    ...

Ja wolę mieć swój Router brzegowy, co zarządza mi domową siecią i przy okazji awarii nie paraliżuje mi pracy w domu, a jak zmieniam operatora lub sprzęt od operatora, to nie tracę pół dnia na konfigurowanie sieci od nowa.

Ja to rozumiem, tylko pytanie dlaczego na starym, paździerzowym sprzęcie od Netii podczas tych samych czynności nie było takiego problemu ? Czyżby nowsze (lepsze) wrogiem dobrego ?
  • #8 18960429
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    Interesant napisał:
    Compale posiadają wadę sprzętową na poziomie Struktury Procesora Intela, żaden soft wewnętrzny tego nie naprawi.

Interesant napisał:

Skoro modemorouter ma wadę sprzętową a po przełączeniu w tryb modemu to nadal to samo urządzenie z tym samym procesorem to jak ma to pomóc?
    Igor_Krk napisał:
    Zagroziłem w przypadku braku skutecznego działania ze strony UPC że będę zmuszony zerwać umowę bo nie dostarczają prawidłowo usług na które się decydowałem to osoba po drugiej stronie podczas rozmowy telefonicznej odparła że mam umowę na 2 lata i nie mogę tego zrobić...

I ma rację ta osoba.
    Minęło 14 dni, masz problem, musisz złożyć kilka reklamacji na piśmie, potem droga do RK (Rzecznika Konsumentów) - inaczej nie wypowiesz takiej umowy z winy firmy (bo twierdzisz, że to ich wina).

Odłącz wszystko a zostaw tylko jedno urządzenie korzystające z internetu, testuj. Potem dołącz kolejne i testuj itd - przy którymś się wywali i będziesz wiedział przy którym.
    Problemem tez może być poziom sygnału, błędy w KZ (Kanale Zwrotnym) w modemie jako T3 itd

Jaki soft w Compalu, ile kanałów DS/US zapiętych, jakie poziomy sygnału, jak masz zrobioną instalację kablową?
  • #9 18960616
    Igor_Krk
    Poziom 9  
    Teraz od 3 godzin się router nie wylogował bo wszystko powyłączałem. Włączyłem przed chwilą dekoder i nie widzi połączenia ethernet - nie widzi kabla mimo że nic nie było ruszane - nie mogłem też połączyć się z siecią po wifi (mimo że wifi było dostępne) - dopiero po resecie pomogło - ale wciąż nie widzi kabla ethernet mimo że to ten sam kabel i podłączenie z tyłu routera świeci się na zielono.

Tak jak wcześniej wspominałem, 3 tyg temu monter podłączył UPC do już istniejącego podłączenia które było dla Netii. Żadnej konfiguracji nie przeprowadzałem. Czy jedynym rozwiązaniem będzie ten router brzegowy ? Szkoda mi już czasu na kombinowanie przy tym bo to zupełnie nie moja działka - poszła reklamacja do UPC, także póki co czekam.
  • #10 18960633
    KOCUREK1970
    Igor_Krk napisał:
    Włączyłem przed chwilą dekoder i nie widzi połączenia ethernet - nie widzi kabla mimo że nic nie było ruszane

Po co Ci dekoder podłączony do netu?
    On może być co najwyżej tylko AP, ale to siec wifi trzeba najpierw w dekoderze włączyć.
    Igor_Krk napisał:
    Tak jak wcześniej wspominałem, 3 tyg temu monter podłączył UPC do już istniejącego podłączenia które było dla Netii. Żadnej konfiguracji nie przeprowadzałem.

Dlatego pytam jak to zrobiono, nikt zdalnie nie wie co tam zrobili.
    Igor_Krk napisał:
    Czy jedynym rozwiązaniem będzie ten router brzegowy ? Szkoda mi już czasu na kombinowanie przy tym bo to zupełnie nie moja działka

A jeśli się okaże, ze to nie wina sprzętu z UPC?
    Twój sprzęt, Twój problem - przyjedzie instalator po reklamacji, podepnie swój komputer, działa i masz 50 zł dopisane do faktury za nieuzasadnione wezwanie technika.
    Igor_Krk napisał:
    poszła reklamacja do UPC, także póki co czekam.

Reklamacja jest skuteczna, jak udowodnisz, że to wina operatora.

Najpierw próbujemy ustalić co powoduje błąd a nawet nie odpowiedziałeś na moje pytania.
  • REKLAMA
  • #11 18960658
    Igor_Krk
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    Igor_Krk napisał:
    Włączyłem przed chwilą dekoder i nie widzi połączenia ethernet - nie widzi kabla mimo że nic nie było ruszane

Po co Ci dekoder podłączony do netu?
    On może być co najwyżej tylko AP, ale to siec wifi trzeba najpierw w dekoderze włączyć.

To może inaczej - dekoder jest podłączony do zasilacza i od zasilacza odchodzi kabel ethernet do routera ( podłączenie ethernet tak jak rekomendował technik) W opcjach podłączenia sieci też jest ustawiony ethernet ( po 2 resetach udało się to ustawić jak było poprzednio)
    Igor_Krk napisał:
    Tak jak wcześniej wspominałem, 3 tyg temu monter podłączył UPC do już istniejącego podłączenia które było dla Netii. Żadnej konfiguracji nie przeprowadzałem.

Dlatego pytam jak to zrobiono, nikt zdalnie nie wie co tam zrobili.

Ja także nie mam pojęcia co zrobiono - najgorsze że podłączenie do neta jest w piwnicy/w hali garażowej i tam monter był sam, a domu tylko zainstalował wszystko, włączył, sprawdził że jest ok i tyle. Jakbym wiedział jak to sprawdzić to nie byłoby problemu :)
    Igor_Krk napisał:
    Czy jedynym rozwiązaniem będzie ten router brzegowy ? Szkoda mi już czasu na kombinowanie przy tym bo to zupełnie nie moja działka

A jeśli się okaże, ze to nie wina sprzętu z UPC?
    Twój sprzęt, Twój problem - przyjedzie instalator po reklamacji, podepnie swój komputer, działa i masz 50 zł dopisane do faktury za nieuzasadnione wezwanie technika.

Tak, zgadzam się. Dlatego będąc totalnym laikiem w temacie nie chciałbym ograniczyć się tylko do 'nie działa i nie wiem dlaczego' tylko na własną rękę sprawdzam ile jestem w stanie. Skłaniam się ostatecznie do sugerowanego stwierdzenia że te ciągłe restarty routera wynikają z używania w tym samym czasie zbyt wielu urządzeń (nadmienię tylko że prędkość max to 500 mb/s pobierania i 30 mb/s wysyłania).
    Igor_Krk napisał:
    poszła reklamacja do UPC, także póki co czekam.

Reklamacja jest skuteczna, jak udowodnisz, że to wina operatora.

Najpierw próbujemy ustalić co powoduje błąd a nawet nie odpowiedziałeś na moje pytania.

Staram się odpowiadać na wszelkie na które jestem w stanie odpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • #12 18961032
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18961064
    KOCUREK1970
    Igor_Krk napisał:
    To może inaczej - dekoder jest podłączony do zasilacza i od zasilacza odchodzi kabel ethernet do routera ( podłączenie ethernet tak jak rekomendował technik) W opcjach podłączenia sieci też jest ustawiony ethernet ( po 2 resetach udało się to ustawić jak było poprzednio)

_cheetah_ napisał:
    Do zasilacza?

Czyli masz dekoder Apollo.
    Po LAN on zabiera takie od 18Mb do 25Mb przepustowości (zależnie jaki materiał oglądamy).
    Igor_Krk napisał:
    Dlatego będąc totalnym laikiem w temacie nie chciałbym ograniczyć się tylko do 'nie działa i nie wiem dlaczego' tylko na własną rękę sprawdzam ile jestem w stanie.

Ale przecież możesz sprawdzić w modemorouterze poziom sygnału, ile jest aktywnych kanałów DS/US, jaki soft itd - to też wiele powie.
    IPv6 masz tam aktywne?
    Tu sprawdź:
    https://test-ipv6.com/

Dodatkowo zapytam, jaką wersję softu ma dekoder Apollo?
  • #14 18961312
    Interesant
    Poziom 34  
    ...
    KOCUREK1970 napisał:

Interesant napisał:

Interesant napisał:

Skoro modemorouter ma wadę sprzętową a po przełączeniu w tryb modemu to nadal to samo urządzenie z tym samym procesorem to jak ma to pomóc?
    Np. Praca modemowa wymaga mniej obliczeń i procesor jest mniej obciążany lub nie wykorzystuje uszkodzonej podczas produkcji przestrzeni??
  • #15 18961356
    KOCUREK1970
    Interesant napisał:
    Praca modemowa wymaga mniej obliczeń i procesor jest mniej obciążany lub nie wykorzystuje uszkodzonej podczas produkcji przestrzeni??

Myślisz, że op wypościł na rynek nowy dekoder, który korzysta tylko z internetu i nie przetestował tego?
  • #16 18961688
    Interesant
    Poziom 34  
    ...
    KOCUREK1970 napisał:
    Interesant napisał:
    Praca modemowa wymaga mniej obliczeń i procesor jest mniej obciążany lub nie wykorzystuje uszkodzonej podczas produkcji przestrzeni??

Myślisz, że op wypościł na rynek nowy dekoder, który korzysta tylko z internetu i nie przetestował tego?

Liczą się koszty, i na pewno nikt nie testował jak się sprzęt sprawuje, ktoś oszacował że pomimo reklamacji to i tak będzie im się to opłacało.
    Jedynie czy jest kompatybilny z DOCIS 3.0 -> kupili kilka kontenerów Compali w promocji.
  • #17 18961918
    KOCUREK1970
    @Interesant
    Rozbawiłeś mnie i to solennie - na tym zakończę naszą, jakże interesującą konwersację.
  • #18 18962365
    Interesant
    Poziom 34  
    ...
    KOCUREK1970 napisał:
    @Interesant
    Rozbawiłeś mnie i to solennie - na tym zakończę naszą, jakże interesującą konwersację.

Rozumiem że zabrakło argumentów...
  • #19 18962431
    KOCUREK1970
    @Interesant
    Bynajmniej, tylko Ty nie masz pojęcia o czym mówisz.
  • #20 19003527
    Igor_Krk
    Poziom 9  
    Po przeszło miesiącu ciągłych przerw w dostawie internetu, po zgłaszanych sprawach i wizytach techników UPC przyznało że to prawdopodobnie wina w podłączeniu i chcieli wymieniać kabel ciągnąc go do korytarza przez całe mieszkanie (obecnie kabel podłączony jest w ścianie) na co się nie zgodziłem a oni zaproponowali polubowne zakończenie umowy bez żadnych kosztów, na co się zgodziłem. Temat do zamknięcia, dziękuję.

Dodano po 1 [minuty]:

zrezygnowałem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z routerem Compal Connect Box, który restartuje się samoczynnie podczas korzystania z internetu i telewizji. Po zainstalowaniu usług UPC, występują problemy z buforowaniem i niską przepustowością, co prowadzi do wyłączania telewizji. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak resetowanie routera i dekodera oraz wymiana kabla ethernet, jednak problemy się powtarzają. Technicy UPC potwierdzili, że sygnał jest w porządku, ale użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w wadzie sprzętowej routera. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące przełączenia routera w tryb modemowy oraz użycia własnego routera, co może pomóc w zarządzaniu siecią domową. Po miesiącu problemów, UPC zaproponowało rozwiązanie umowy bez dodatkowych kosztów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA