logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Connect Box UPC - niekontrolowane restarty mimo wymiany urządzenia

paweleke 23 Wrz 2021 19:26 4044 19
REKLAMA
  • #1 19623361
    paweleke
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Od 2 miesięcy mam problem z ww. modemem. Co jakiś czas modem ten restartuje się bez przyczyny. Kontaktowałem się z UPC, którzy dostarczyli mi nowy modem lecz sytuacja jest z nim taka sama.
    Nie wiem co robić, czego próbować bo sytuacja ta doprowadza mnie do szału :|
    Jedyne co znalazłem na routerze w poszukiwaniu logów jest widoczne na załączniku.
    Ratujcie :D
    Załączniki:
    • Connect Box UPC - niekontrolowane restarty mimo wymiany urządzenia Screenshot_3.png (56.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19623492
    trivial1
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Może reset do fabryki spróbuj. Wyłącz IPv6 też. Ja mam CB i jest wszystko git
  • #3 19623510
    paweleke
    Poziom 5  
    Niestety próbowałem już tego wcześniej - bezkutecznie.
  • #4 19623665
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    Pokaż poziomy sygnałów upstream i downstream.
    Czy modem się nie przegrzewa? Nie jest czymś przykryty?
    Czy przy wymianie modemu technik sprawdzał parametry sygnału i stan kabli i wtyczek?
  • #5 19623740
    paweleke
    Poziom 5  
    gkwiatkowski napisał:
    Pokaż poziomy sygnałów upstream i downstream.
    Czy modem się nie przegrzewa? Nie jest czymś przykryty?
    Czy przy wymianie modemu technik sprawdzał parametry sygnału i stan kabli i wtyczek?

Modem się nie przegrzewa jest lekko ciepły, niczym nie przykryty.
    Po wymianie technik nic nie sprawdzał, przyszedł, wymienił, zobaczył czy działa i poszedł.
    W załącznikach wrzucam wszystko co znalazłem odnośnie sygnałów itp (niektóre dane wrzuciłem do excela żeby było widać na jednym screenie).
    Załączniki:
    • Connect Box UPC - niekontrolowane restarty mimo wymiany urządzenia status_4.png (68.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Connect Box UPC - niekontrolowane restarty mimo wymiany urządzenia status_2.png (74.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Connect Box UPC - niekontrolowane restarty mimo wymiany urządzenia status_3.png (41.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Connect Box UPC - niekontrolowane restarty mimo wymiany urządzenia status_1.png (26.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 19623796
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19623797
    gkwiatkowski
    Sygnały są w normie.
    Czy zasilacz został wymieniony razem z modemem?
  • #8 19623817
    paweleke
    Poziom 5  
    Zasilacz z tego co pamiętam byl wymieniany razem z modemem.
    Jesli chodzi o urządzenia to 2 telewizory 2 komputery no i pare telefonów. Telefony przez wifi a reszta po kablu. Dodatkowo uruchamiając diagnostykę sieci na modemie, pokazuje błąd jak na zdjęciu i dotyczy on jednego z telewizorów (odpięcie od niego kabla powoduje zniknięcie problemu z diagnostyki). Uruchomienie i korzystanie z internetu na tym telewizorze może powodować restart modemu?
    Załączniki:
    • Connect Box UPC - niekontrolowane restarty mimo wymiany urządzenia Screenshot_2021-09-23-23-46-41-779_com.android.chrome.jpg (301.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19623825
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19623842
    gkwiatkowski
    paweleke napisał:
    Uruchomienie i korzystanie z internetu na tym telewizorze może powodować restart modemu?

Teoretycznie tak. Może zarzucać modem pakietami i przeciążać modem. Ale z drugiej strony modem powinien sobie poradzić z ruchem 1 Gb/s, więc to mało prawdopodobne.
  • #11 19623928
    paweleke
    Poziom 5  
    Dobra, potestuje ale pewnie potrwa to parę dni bo to ze dziś czy jutro sie nie wyłącz to nie znaczy że następnego dnia będzie to samo.
    A jeśli to nie to, to co może być problemem ? :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 19623949
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    @paweleke
    Tam jakieś urządzenie o IP 192.160.0.115 generuje problem - popatrz ile tam zapytań dropped forward pocket
    Restart może powodować przepełniona tablica wpisów bufora firewalla w modemorouterze.
    Rozwiązanie - znaleść urządzenie walące w firewalla w modemorouterze, spróbować wyłączyć całego firewalla (albo wyłączyć co i ile się da), co 24h restartować prądowo modem to oczyści tablicę wpisów firewalla i nie będzie się przepełniał bufor.
  • REKLAMA
  • #13 19624101
    paweleke
    Poziom 5  
    @KOCUREK1970
    Wrócę z pracy i sprawdzę, czy nie jest to przypadkiem właśnie ten telewizor oraz "pobawię" się firewallem.

Dodano po 11 [godziny] 13 [minuty]:

Firewall był wyłączony. Próbowałem odnaleźć urządzenie z IP 192.168.0.15 ale mam włączone DHCP na modemorouterze i zapewne urządzenie dostało już inne. Próbowałem też po adresu mac - ale także bez skutku.
    Na ten moment odpiąłem telwizor, który powodował błąd z automatyczną diagnostyką i sprawdzam z nadzieją że się nie wywali :P.
    Dodatkowo nadal występują zapytania "dropped forward pocket" oraz mam problem z identyfikacją podkreślonych adresów.

Jeżeli nikt nie ma innego pomysłu to czekam i odezwę się w poniedziałek z informacją czy modem się restartował - czy nie.
    Załączniki:
    • Connect Box UPC - niekontrolowane restarty mimo wymiany urządzenia ss_5.png (63.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19625489
    KOCUREK1970
    paweleke napisał:
    Próbowałem też po adresu mac - ale także bez skutku.

MAC tego urządzenia to: 8C:16:45:3C:19:4F
    paweleke napisał:
    Dodatkowo nadal występują zapytania "dropped forward pocket" oraz mam problem z identyfikacją podkreślonych adresów.

To jest adresacja IPv6 - zupełnie zbędna, wyłączyć przez konsultanta na infolinii.
  • #15 19625659
    paweleke
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    paweleke napisał:
    Próbowałem też po adresu mac - ale także bez skutku.

MAC tego urządzenia to: 8C:16:45:3C:19:4F

Tak ale jak widać na zdjęciu żadne urządzenie nie ma takiego MAC'a.
    KOCUREK1970 napisał:

paweleke napisał:

To jest adresacja IPv6 - zupełnie zbędna, wyłączyć przez konsultanta na infolinii.

Zadzwonię później i to załatwię
    Załączniki:
    • Connect Box UPC - niekontrolowane restarty mimo wymiany urządzenia ss_6.png (14.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 19625695
    KOCUREK1970
    @paweleke
    Nie mas tam też czasem aktywnego WiFree (to też wifi, ale dla innych klientów UPC - sam udostępniasz, inni i Ty sam możesz korzystać u innych a inni u Ciebie).
  • #17 19625853
    paweleke
    Poziom 5  
    @KOCUREK1970
    Wydaję mi się, że mówisz o tym - jest wyłączone.
    Załączniki:
    • Connect Box UPC - niekontrolowane restarty mimo wymiany urządzenia ss_8.png (11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Connect Box UPC - niekontrolowane restarty mimo wymiany urządzenia ss_7.png (29.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 19626408
    KOCUREK1970
    @paweleke
    To bardziej przypuszczenia niż pewność - być może firewall w CB jest atakowany jakimś rodzajem DDoS, ktoś próbuje się włamać na Twojego CB/lub Twojej sieci dalej.
  • #19 19629304
    paweleke
    Poziom 5  
    Na ten moment, modem się nie zrestartował od ostatniego czasu. Restartuje go codziennie sam i wydaje się że to wraz z odpięciem wadliwego sprzętu (przez który pojawiał się błąd przy diagnostyce) naprawiło problem - a przynajmniej jego objawy. Jeszcze pare dni pomonitoruje i się odezwę :D
  • #20 19645067
    ptaq1978
    Poziom 10  
    być może to mało techniczne, ale miałem podobny problem i pomogło przeniesienie go w inne miejsce (konkretnie do innego pokoju).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modemem Connect Box od UPC, który restartuje się bez wyraźnej przyczyny, mimo wymiany urządzenia. Po próbach resetu do ustawień fabrycznych oraz wyłączenia IPv6, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że jeden z telewizorów może generować błędy w diagnostyce, co prowadzi do restartów modemu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie poziomów sygnału, stanu urządzeń podłączonych do sieci oraz ewentualnych problemów z firewall'em. Po odłączeniu telewizora, który powodował błędy, modem przestał się restartować, co sugeruje, że problem mógł być związany z tym urządzeniem. Użytkownik planuje dalsze testy, aby potwierdzić rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA