logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siłownik Nice Wingo - jak zmienić ustawienia centrali by ograniczyć ryzyko uszkodzenia auta?

czarturek 06 Paź 2020 09:42 1359 4
  • #1 18961691
    czarturek
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Mam problem z siłownikami Wingo. Początkowo nie otwierało się jedno skrzydło - pomagało uderzenie w siłownik. Jednak po otwarciu obydwa skrzydła lekko się przymykały. Po lekturze forum wymieniłem kondensatory na identyczne z oryginalnymi. Teraz brama otwiera się dobrze - działają obydwa siłowniki. Pozostał jednak błąd zamykania się częściowego (niekiedy całkowitego) obydwu skrzydeł. Jak zmienić ustawienia centrali by nie być narażonym na przypadkowe uszkodzenie auta?
  • #2 18962124
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3617
    Sytuacja trochę bez wyjścia. Antyzgniecenie centralki reaguje na nieco większy opór na siłownikach. Sprawdź, czy nie ma zwiększonych oporów na zawiasach i mocowaniach, czy śruby siłowników jadą lekko.

Antyzgniecenie w centralce dostarczanej z siłownikami czyli prawdopodobnie A400 jest mocno nieprecyzyjne i nawet producent zaleca w razie poważnych anomalii wyłączenie antyzgniecenia w ogóle - co się nieco kłóci z twoim ostatnim zdaniem....

Jeśli czyszczenie i smarowanie zawiasów, mocowań i śrub siłownika nie pomoże - z zabezpieczeń pozostaną
    tylko fotokomórki (jeśli nie masz - załóż).

Ale najpierw spróbuj ponownie wyszukać położenia graniczne - rozdział 4.1 instrukcji (z ewentualnym resetem centrali). Może po wymianie kondków siłowniki szybciej chodzą i centrala bierze ograniczniki za przeszkodę.
  • #3 18962520
    czarturek
    Poziom 8  
    Problem z częściowym zamykaniem pojawił się nie po wymianie kondensatorów a jednocześnie z ich (a właściwie jednego) awarią.
    Po kolei: początkowo zauważyłem, że pierwsza połówka bramy nie otwiera się w całym zakresie. Wiązałem to z zanieczyszczeniem śrub. Wyczyściłem je i posmarowałem wraz z zawiasami i mocowaniami. Robię to zwykle raz w roku. Jedyna zmiana to zastosowanie smaru miedzianego w spraju. Taki był pod ręką i do tego łatwy w aplikacji. Zaraz po tym jedna z połówek zaczęła się zacinać (nie otwierała się w ogóle) - siłownik po uderzeniu ruszał. I jednocześnie po całkowitym otwarciu obie połówki zaczęły się przymykać. Czasami tylko trochę, czasami całkowicie.
    Wydaje mi się, że brama nie stawia większego oporu niż kiedyś.
    A jak wygląda reset centrali i jej ewentualne zaprogramowanie?

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

Sytuacja jest dynamiczna, niestety :(
    Czytając rady i rozwiązania w innych wątkach zresetowałem centralkę. I tu klops: nie mogę wczytać pilotów. Robię chyba poprawnie, tzn. trzymam przycisk na radiu aż zapali się dioda, potem przytrzymuję ten na pilocie aż na radiu mignie 3 razy. I nic. Zauważyłem jedynie, że po naciśnięciu innych przycisków na pilotach (mam 3 bramy) dioda na radiu miga. Co teraz zaradzić?
  • #4 18962818
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3617
    Nie napisałeś dalej jaka centralka. Jeśli A400, skasowanie centralki nie powinno w ogóle wpłynąć na radio. Napisz jaka centralka i jakie (ew jak wygląda radio i piloty) radio.
  • #5 18962838
    czarturek
    Poziom 8  
    Tak, A400. Radio czarne z przyciskiem i diodą. Pilot smilo 4. kanałowy i jakiś zamiennik. Po resecie centrali nic nie działało, dlatego myślałem, że trzeba na nowo wgrać piloty.

Edit: to nie wina radia - po zamianie radio wyjęte z bramy otwiera garaż. Zdjąłem obudowę z drugiej centrali. Wygląda wszystko podobnie - świecą 3 diody na stałe i miga ta pomiędzy przyciskami. Ta popsuta jedynie nie reaguje na pilota, fotokomórki działają. Płyta elektroniki jest pod obudową. Czy są tam jakieś bezpieczniki, styczniki itp. które mogły się przepalić i muszę je wymienić?

Edit2: udało mi się. Czytając podobne tematy na forum albo źle zrozumiałem albo ktoś źle tłumaczył. Nieważne. Otóż po resecie centrali nie wraca ona do ustawień początkowych sprzed awarii a kasuje wszelkie ustawienia. Aby ją ponownie zaprogramować należy przejść procedurę 'krok po kroku' wciskając przycisk P2.
    Podpowiem jeszcze jak wyłączyć automatyczne zamykanie się bramy po 20. sekundach (tak jest fabrycznie - po resecie centrali):
    1. Wcisnąć jednocześnie obydwa klawisze P1 i P2 i przytrzymać kilka sekund (aż zaczną migać diody).
    2. Nacisnąć P2.
    3. Wcisnąć i przytrzymać kilka sekund klawisze P1 i P2 (P1 wcześniej).
REKLAMA