logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka Tig/Mig/Mma do 1700 zł - amatorskie spawanie alu i kwasówki

LiquI 06 Paź 2020 20:22 1092 14
REKLAMA
  • #1 18962847
    LiquI
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Cześć, szukam jakiejś spawarki. Myślałem nad urządzeniem Tig/Mig/Mma, ale ceny powalają i raczej nie uda się kupić takiego dobrego urządzenia.
    Spawarka będzie używana w warsztacie raczej amatorsko, mig by się świetnie nadał, ale chciałbym Tiga, z możliwością spawania alu. Myślałem nad spawaniem tłumików z kwasówki
    Znalazłem takie urządzenia które mnie zainteresowały, co myślicie? (ta 1 trochę jako ciekawostka, bo kosztuje nieco więcej)
    https://www.olx.pl/oferta/spawarki-tig-CID628-IDGyl10.html?

https://allegro.pl/oferta/spawarka-tig-magnum-thf-226-ac-dc-puls-polecam-9722076230

https://allegrolokalnie.pl/oferta/spawarka-tig-uog
  • REKLAMA
  • #2 18962858
    dufek
    Poziom 32  
    Ocena: 407
    LiquI napisał:
    chciałbym Tiga, z możliwością spawania alu.

W cenie do 1700 zł?
    Do aluminium potrzebujesz AC i do tego musi mieć odpowiednią moc, no chyba że chcesz spawać puszki po piwie.
  • #3 18962885
    LiquI
    Poziom 5  
    Oczywiście te co podałem nie mają AC...
  • #4 18968089
    LiquI
    Poziom 5  
    Pomoże ktoś czy nie bardzo?
  • REKLAMA
  • #5 18968108
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2029
    LiquI napisał:
    Pomoże ktoś czy nie bardzo?
    Wstawiłeś linki do powszechnie kupowanych spawarek produkowanych w Chinach. Magnum i Sherman zapewne są sprzedawane w znacznych ilościach na polskim rynku, ale raczej ze względu na przystępną cenę, niż super parametry i niezawodność. O używanych spawarkach chińskiej produkcji oglądając aukcje i zdjęcia niewiele można napisać.
  • #6 18968155
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    Poza tym w tej cenie, to nie wiem czy już nie lepiej szukać nowych. Bo nowa ma chociażby jakąś gwarancyję.
  • REKLAMA
  • #7 18968941
    LiquI
    Poziom 5  
    ^ToM^ napisał:
    czy już nie lepiej szukać nowych

W sumie to masz rację znalazłem spawarki firmy tiglab.pl na FB ludzie co spawają nimi polecają je, więc się skuszę no i oczywiście gwarancja
  • #8 18968959
    freebsd
    Poziom 42  
    Uwzględniłeś w zakupach dodatki, jak przyłbicę, reduktor, butlę, dysze, elektrody?

W firmie, która wymieniłeś najtańszy TIG AC kosztuje 1 950,00 zł. Zmieniłeś kryteria zakupu?
  • #9 18969360
    LiquI
    Poziom 5  
    freebsd napisał:
    W firmie, która wymieniłeś najtańszy TIG AC kosztuje 1 950,00 zł.

Tak, trochę pomyślałem i z tym 1700 zł, to trochę przesadziłem (ze względu na właśnie wyposażenie), więc myślałem o zestawie takim np:
    https://tiglab.pl/pl/p/Zestaw-TIG-208-AC-DC-MOTORSPORT-NR2/2118

Tu jest wszystko o czym piszesz, na razie się "rozglądam", bo używki nie wiadomo co się kupi, a najtańszy nowy sensowny 2-3 tyś.
    Pytanie tylko czy to są dobre maszyny? Pierwsze słyszę o nich
  • REKLAMA
  • #10 18969409
    freebsd
    Poziom 42  
    LiquI napisał:
    więc myślałem o zestawie takim np:
    Zestaw całkiem fajny, tylko pedał, czyli "sterowanie nożne on/off, mogłoby sterować mocą, a nie tylko włącz/wyłącz.

LiquI napisał:
    Ja też :-)
  • #12 18969849
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    LiquI napisał:

Bo teraz jest tego tysiące na rynku. Ta co wrzuciłeś wygląda dość obiecująco. Sprawdź czy ma 2 lata gwarancji. Bez gwarancji nie ma sensu kupować nieznanego na rynku wyrobu.
  • #13 18984813
    LiquI
    Poziom 5  
    dufek napisał:
    spaw to musisz ją płynnie zmniejszyć.

Aluminium nigdy nie spawałem, spawam tylko czarną stal i czasem nierdzewka dlatego tego też nie wiedziałem, w sumie nie musi być opcji aluminium, ale jak już kupować to szkoda byłoby nie mieć

^ToM^ napisał:
    Ta co wrzuciłeś wygląda dość obiecująco

No jest tego pełno, kierowałem się tym, że polecają na FB tą firmę
  • #14 18985037
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    LiquI napisał:
    polecają na FB

Może sobie wykupili kampanię polecającą?
    np. rabat za polecenie. I leeeci.
    Lub płacą za polecenia firmie robiącej kampanie fejsbukową.
  • #15 18990202
    LiquI
    Poziom 5  
    Pisałem z właścicielem sklepu co to sprzedaje, niby spoko gościu, no ale wiadomo trzeba uważać
    KonradGatek napisał:
    rabat za polecenie.

Ludzi jakoś tam zweryfikowałem Ci co polecają i paru wyszło na to, że działają tak jak piszesz, ale są też i tacy co kupili i sobie chwalą

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje spawarki Tig/Mig/Mma do 1700 zł, z możliwością spawania aluminium i stali nierdzewnej. Wskazano, że do spawania aluminium potrzebne jest urządzenie z funkcją AC, co nie jest dostępne w proponowanych modelach. Użytkownik rozważa zakup spawarek chińskich marek, takich jak Magnum i Sherman, które są popularne w Polsce, ale ich jakość budzi wątpliwości. Zostały również zasugerowane spawarki od tiglab.pl, które cieszą się pozytywnymi opiniami. W dyskusji podkreślono znaczenie gwarancji oraz dodatkowego wyposażenia, takiego jak przyłbice i elektrody. Użytkownik zadał pytanie o jakość spawarek z tiglab.pl, a także o możliwość spawania aluminium, co nie jest jego głównym celem, ale chciałby mieć tę opcję.
REKLAMA