logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant Eco Tec Plus - zielonkawy nalot i krople wody na nagrzewnicy

MarcinS77777 26 Lip 2021 09:43 915 9
REKLAMA
  • #1 19536362
    MarcinS77777
    Poziom 5  
    Ocena: 12
    Vaillant Eco Tec Plus - zielonkawy nalot i krople wody na nagrzewnicy Vaillant Eco Tec Plus - zielonkawy nalot i krople wody na nagrzewnicy Vaillant Eco Tec Plus - zielonkawy nalot i krople wody na nagrzewnicy Vaillant Eco Tec Plus - zielonkawy nalot i krople wody na nagrzewnicy Vaillant Eco Tec Plus - zielonkawy nalot i krople wody na nagrzewnicy

witam,
    dziękuje za poswiecony mi czas,
    przy korzystniu z cieplej wody zauważyłem ze "poci się" cześć widoczna na zdjęciach , zakładam ze to nagrzewnica.
    po dwóch stronach zauważyłem na niej dziwny zielonkawy nalot, tam gdzie zbierają się kropelki wody, z jednej strony mocniej
    z góry przepraszam za swój brak profesjonalizmu i wiedzy , dlatego tu pisze
    1)czy to wina nagrzewnicy?
    2)czy muszę usunąć usterkę natychmiast czy np za parę dni ?
    3)czy to ta sama nagrzewnica grzeje w zimę wodę w kaloryferach?
    4)czym to spowodowane jest , bo piec ma 4 lata i mamy filtry mechaniczne na wejściu do domu,zęby jakaś np brudna woda nie poszła na piec
    dziękuje serdecznie za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19536441
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1123
    Wygląda to tak jak niewyczyszczona pasta do lutowania cyny.
    Było coś lutowane?.
  • REKLAMA
  • #3 19536500
    MarcinS77777
    Poziom 5  
    witam,
    pierwszy raz otworzyłem piec od 4 lat , nie było nic lutowane.
    w tych miejscach dokładnie powstają krople przy puszczonej wodzie cieplej i spadają na spód pieca
    dziękuję za zainteresowanie.
    a jaka jest standardowa gwarancja na piec czy nagrzewnice?
    pozdrawiam Marcin
  • Pomocny post
    #4 19536523
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1123
    Na gwarancję nie masz co liczyć.
    Sprawdź czy ta część jest dostępna (na kiedy) i po zakręceniu wody sprawdź jak to wygląda. Może wypaść dziura. Nawet teraz bezpieczniej zakręcić wodę.
  • Pomocny post
    #5 19536527
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Mnie to wygląda na pęknięcia wymiennika,bo w tych miejscach nie ma żadnych przyłączy i raczej wymiennik do wymiany. Dziwne tylko, że padł tak szybko i to w dwu miejscach. Raczej na gwarancję nie licz, nie piszesz też nic o przeglądach czy były. Usterka raczej do usunięcia na wczoraj, bo jak rozerwie go całkiem to zaleje resztę, głównie elektronikę i koszta będą zaporowe. Wyłącz z prądu, odetnij gaz i zawory wodne i wzywaj serwis.
  • #6 19536543
    MarcinS77777
    Poziom 5  
    ze strony prawej kropelka tworzy się za ok 20-30 sekund przepływu cieplej wody , ze strony lewej nie widać wycieku tylko zielony ślad,
    dziękuje za porady, czyli wymiennik ciepła , piec ma 4 lata i miał jeden serwis , to chyba mam pecha :(
    czy jest tu jakiś instalator , okolice Zawiercia , Czestochowy który mi pomoże?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19536550
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    To że wyciek jest znikomy nie świadczy o tym, że nagle nie strzeli i dalsze użytkowanie to jazda bez trzymanki.
    Może faktycznie pech,a może jest bardzo twarda woda i kamień rozsadził wymiennik. Nie nasilały się problemy z grzaniem CWU?
    Po zdemontowaniu będzie widać w jakim stanie jest wewnątrz.
  • #8 19536628
    MarcinS77777
    Poziom 5  
    woda twarda , tak zgadza się.
    mamy na wejściu wody do domu filtry mechaniczne tylko.
    nie było problemów z grzaniem wody.
    dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #9 19537805
    MarcinS77777
    Poziom 5  
    witam,

a czy można spawać wymiennik ciepła?
    ma to sens ?

dzieki
    pzdr
  • Pomocny post
    #10 19537929
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    jak na moje wymiennik płytowy to cienka blaszka, więc spawanie raczej odpada.
    Jak nie nowy to kup używany ale musi być od Twojego modelu kotła.

W sumie to trochę dziwne, że padł tak szybko, bo w moim starym Vaillancie oryginalny wymiennik śmigał 11 lat nim go wymieniłem na większy, używany, by poprawić komfort cieplny c.w.u., więc ciągle był sprawny.
    Tylko u mnie temperatura c.w.u. jest ustawiona zwykle na ok. 37-38 stopni, więc woda kotłowa nie gotuje się w wymienniku.
    Ustawianie wysokiej temperatury c.w.u. + twarda woda przyśpieszają degradację wymiennika płytowego.
    Dodatkowo być może brak odkamieniania wymiennika doprowadził do obecnego stanu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zauważył zielonkawy nalot i krople wody na nagrzewnicy w piecu Vaillant Eco Tec Plus, co skłoniło go do zadania pytań dotyczących przyczyny i pilności naprawy. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z pęknięć wymiennika ciepła, co może prowadzić do poważnych uszkodzeń, jeśli nie zostanie naprawione. Użytkownik potwierdził, że piec ma 4 lata i był serwisowany tylko raz. Wskazano na możliwość twardej wody jako czynnika przyspieszającego degradację wymiennika. Użytkownik pytał również o możliwość spawania wymiennika, co zostało odrzucone jako niepraktyczne. Zalecano natychmiastowe wyłączenie pieca i wezwanie serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA