logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak założyć własną sieć WLAN i firmę internetową? Sprzęt, koszty, formalności

kulajson_Rybnik 11 Paź 2005 18:59 11001 19
REKLAMA
  • #1 1890615
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam

Wiem ze temat juz Był ale ja Bym prosil tych co sie na tym znają o podzielenie sie doswiadczeniami ak załozyc Osobną siec WLAN ( radiówke ) bo są opisy jakies huby switche AP skretki anteny i mam metlik w głowie powiedzcie mi co i Jak zeby załozyc własna siec ( Firme Internetową ) z Kad brac internet jaki sprzet ile kosztuje ile ludzi sie podepnie ile kosztuja kable pomiedzy antenami ( jak by była mozliwosc zbudowania kilku anten ) jakie zgody na anteny na kopanie na załozenie firmy na podpisanie umowy dosłownie wszystko !!!

Bardzo chętnie za Pomoc Oddam Punkty
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

• REKLAMA
  • #2 1892030
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    Oddam Punkty to dla mnei wazne !
  • #4 1913014
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    tam niema odpowiedzi na moje pytania jak zbudowac siec bezprzewodową
  • Pomocny post
    #5 1913047
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    kulajson_Rybnik
    aby zacząć legalnie sieć bezprzewodową musisz poszeżyćdziałalność swojej firmu o swiadczenie usłóg telekomunikacyjnych
    potem złóżyć wniosek do URTIPu powiedzieć nsa jakim terenie będziesz siał radiem (wybierz gmine, bo njaprościej załatwić papierki)
    potem potrzebujesz już łącze sprzęt miejsce gdzie będziesz miał stacje nadawczą (tm montujesz AP z anteną szczelinową) i jużsiejesz po mieście jeśli nie masz jeszcze konkurencji w swojej miejscowości to mosz bajke w zakładaniu sieci, gdyż nie zakłócacie się na wzajem. odbiorcom montujesz proste sieciówki bezprzewodowe max 10m kabla (bo kabel n155 ma tłumienie o,5dbi na metrze) czyli im dłuższy kabel tym masz słabszy zasięg.No i oczywiśćie anteny kierunkowe które ustawiasz w kierunku swojej anteny nadawczej i już powinno to ci chodzić jeśli dalej masz jakieś pytania to daj znać
  • REKLAMA
  • #6 1930870
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    z kad brac internet ??

ile kosztuje sprzet

czy moge postawic antene na dachu ??

jak sie rozreklamowac zeby na poczatku znaleźc chetnych na pierwszy nadajnik ??

co to jest AP ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1930960
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Witam kolege z Rybnika!
    Jako iż informacji które potrzebujesz jest sporo, proponuje o kontakt na gg.

Pozdrawiam
    Grześ z Rybnika :)
  • #8 1931473
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    okey niema sprawy ale jak by komus sie chciało pisac to czekam na odpowiedzi
  • #9 2001528
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    w Dalszym Ciągu niemam pojecia co i jak <co?>
  • #10 2035370
    Becel
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam

Mam pytanie, bo przeczytałem, że na Wlana musze mieć jakieś pozwolenia. Czy jak mam laptopa i chce sobie łączyć go bezprzewodowo w domu i ewentualnie w bloku tam, dokąd zasięg będzie to muszę mieć jakieś pozwolenia??
  • #11 2035589
    zajacraf
    Poziom 12  
    Cytat:
    o swiadczenie usłóg telekomunikacyjnych

Jest w spisie PKD działalność - Radiokomunikacja - to sobie wpisz w działaność, co urzędu jeśli nie przekroczysz mocy nadawczej czy nie będziesz nadawał z mocą większą niż 100mW=20dBm - to nie musisz mieć zadnego pozwlenia ale oczywiście mozesz to zgłosić.
    Czyż się mylę?

----
    kulajson_Rybnik - ja też zaczynam tak jak Ty jak chcesz to mozemy pgadać. mój gadu 5808035

---------
    ciekae co to http://www.bip.urtip.gov.pl/bipurtip/index.js...news_cat_id=21&news_id=27&layout=11&page=text
    pozdr
  • #12 2059219
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    hehe ale ciagle niema tu opisu jak powstaje siec radiowa :(
  • #13 2059409
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    ->Becel; w takim przypadku możesz sobie darować pozwolenia, jeżeli nie czerpiesz z tego zysku i nie przekraczasz 100mW to do jednego nadajnika się nikt nie przyczepi.

->zajacraf; jeżeli pobierasz opłaty to musisz to zgłosić. Z mocą większą niż 100mW nie możesz nadawać w paśmie 2,4GHz! Jak potrzebujesz taką moc to musisz sobie wykupić koncesję w paśmie "komercyjnym" 3 lub 5 GHz.

->kulajson_Rybnik; rozbroiłeś mnie z tym : "co to jest AP??". Życzę powodzenia w tej branży :)
  • #14 2066194
    santo
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Cześć mam podobny problem, z tym tylko, że dodatko muszę zrobić pracę dyplomową "projektowanie sieci bezprzewodowych na osiedlu domów jednordzinnych" i potem jest jeszcze problem z konfiguracją sprzętu itd. prosiłbym o pomoc
  • #15 2066710
    cinek5431
    Poziom 1  
    Siemka!!!! Może mi ktoś wytłumaczyć co to jest ten AP,switch,router???? i udzielic krótkiego kursu budowy sieci internetowych!!! Z góry dzięki!!! Pozdro:|:|:|
  • #16 2066867
    mcaron
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jezeli mam byc szczery proponuje dac sobie spokoj. Jezeli jestes osoba ktora nie wie co to router, switch, AP ze nie wspomne o wiedzy o sieciach TCP/IP i chcesz zajac sie budowa radiowki to albo masz za duzo kasy albo wolnego czasu albo jedno i drugie. (bez urazy).
    Proponuje inne rozwiazanie. Nasza firma "wspomaga" firmy, ktore maja pieniadze na to aby zainwestowac w takie przedsiewziecie ale brakuje im wiedzy. Zalatwiamy serwis, instalacje, sprzet itp. My mamy kase z instalacji i handlu oni z abonamentow od userow. Nie proponuje naszych uslug (mamy za daleko), ale to byloby najlepsze rozwiazanie. O szczegoly pytac na GG: 28224
  • #17 2069207
    ~sojer
    Poziom 27  
    santo napisał:
    Cześć mam podobny problem, z tym tylko, że dodatko muszę zrobić pracę dyplomową "projektowanie sieci bezprzewodowych na osiedlu domów jednordzinnych" i potem jest jeszcze problem z konfiguracją sprzętu itd. prosiłbym o pomoc

Kolega pewnie z Politechniki Wrocławskiej z informatyki na elektronice. Widziałem ten temat na liście.
    Powiedz raczej konkretnie co chcesz wiedzieć, bo nikt Ci krok po kroku nie będzie tłumaczył jak stworzyć sieć bezprzewodową. To Ty raczej powinieneś nas uczyć Panie magistrze :D
  • #18 2069916
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 248
    mcaron ma racje, sam sobie nie poradzisz, nawet gdy dostaniesz gotowy sposob to jesli myslisz ze wszystko ustawisz i podlaczyc i to bedzie bezawaryjnie dzialac to sie grubo mylisz, taki interes potrzebuje nieustannego serwisu, wiec lepeiej zatrudnij kogos kto sie na tym zna i jak ci sie uda rozkrecic interes to dobrze ale sam sobie napewno nie poradzisz
  • REKLAMA
  • #19 2070122
    santo
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    ~sojer napisał:

Kolega pewnie z Politechniki Wrocławskiej z informatyki na elektronice. Widziałem ten temat na liście.
    Powiedz raczej konkretnie co chcesz wiedzieć, bo nikt Ci krok po kroku nie będzie tłumaczył jak stworzyć sieć bezprzewodową. To Ty raczej powinieneś nas uczyć Panie magistrze :D

Zgadza się jestem z politechniki na razie niczego konkretnego nie potrzebuję bo zbieram materiały i szukam jakiś stron, e-book'ów itd.
    ale nie niedługo będę pytał więc mam nadzieję, że mi pomożecie trochę, a tak poza tym to nie jestem jeszcze magistrem bo temat jest z inżynierskich i ja też
  • #20 2070391
    ~sojer
    Poziom 27  
    Przedewszystkim musisz umieć postawić i skonfigurować serwer na linuxie (na polibudce mają bzika na punktcie tego systemu), wybierz sobie jakiegoś ulubionego pingwina. najpochlebniejsze opinie słyszałem o Debianie i Slackware, ale jeżeli ma to być mała sieć to może wystarczyć jakiś mniejszy, np. nasz polski projekt NND.

Druga sprawa to nadajniki. Poleciłbym tu 3 sektory i serwer na Mikrotik'u, tylko pojawia się problem certyfikatów. W pracy dyplomowej wszystko musi być zgodne z prawem, więc albo drogie nadajniki z cetryfikatami, albo ktoś musi wykonać pomiary mocy nadajników. Nie wiem czy na uczelni, nie mają czsem takich możliwości.

Trzecia sprawa urządzenia klienckie. W ich przypadku certyfikaty można pominąć. Proponowałbym samemu robić antenki, bo będzie to napewno premiowane. Do 1km wystarczy antena panelowa (zakładam widoczność optyczną), dalej to Yagi. Siieciówki najlepiej na Prism'ie lub Broadcomie(RaLink)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby założyć własną sieć WLAN i firmę internetową świadczącą usługi radiowe, należy najpierw rozszerzyć działalność firmy o usługi telekomunikacyjne i złożyć wniosek do Urzędu Regulacji Telekomunikacji i Poczty (URTiP), wskazując obszar działania (najlepiej gminę). Do budowy sieci potrzebny jest dostęp do łącza internetowego, sprzęt nadawczy (np. Access Point z anteną szczelinową lub sektorową), anteny kierunkowe dla klientów oraz kable niskotłumieniowe (np. skrętka N155, gdzie tłumienie wynosi około 0,5 dB/m). Montaż anten na dachach jest możliwy, ale wymaga odpowiednich zgód i zezwoleń. W przypadku nadawania z mocą do 100 mW (20 dBm) w paśmie 2,4 GHz nie jest wymagane pozwolenie, jeśli nie pobiera się opłat, natomiast wyższe moce i działalność komercyjna wymagają koncesji i certyfikatów. Sprzęt kliencki może być prosty, często z własnoręcznie wykonanymi antenami panelowymi lub Yagi, zależnie od zasięgu (do 1 km panelowa, dalej Yagi). Do zarządzania siecią rekomenduje się serwery oparte na systemach Linux (Debian, Slackware, NND) oraz urządzenia Mikrotik do obsługi nadajników sektorowych. Budowa i utrzymanie sieci wymaga wiedzy z zakresu sieci TCP/IP, konfiguracji routerów, switchy i AP (Access Point), a także stałego serwisu i wsparcia technicznego. Reklama i pozyskanie klientów na początek to wyzwanie, które wymaga działań marketingowych i lokalnego zaangażowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA