logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę i odbiorniki wybrać do sieci Wi-Fi 2.4GHz na osiedlu?

jacunio.wiesz 20 Sty 2006 15:12 1499 6
REKLAMA
  • #1 2199680
    jacunio.wiesz
    Poziom 11  
    mam problem bo jestem zielony w temacie wi fi. Jestem adminem sieci blokowej i chce zalozyc siec wi fi z pozwoleniem postawieniem na dachu bloku wiezy i aneny nadawczej niema problemu tylko niewiem jaką antene jakie idbiorniki bo czytając forum az w głowie mi sie kreci na temat zyskow start i wogule czy to lepiej antene dookulna czy jakas inna. Oczywiscie w gre wchodzi 2.4GHz. Aha jeszcze jedno ile kosztuje pozwolenie i wogule jak je zdobyc na nadawnaie czestotliwoscia 5GHz ??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2200035
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Jedno i drugie pasmo nie wymaga pozwolen na prace, rejestruje sie tylko wtedy gdy robi sie to jako dzialanosc gospodarcza, odchodzi sie juz od robienia sieci WIFI, opisz moze jakie masz plany itd.
  • REKLAMA
  • #3 2200374
    jacunio.wiesz
    Poziom 11  
    bo właśnie chciałbym załozyć działalnośc dospodarczą. Chciałbym ohjąc zasiegiem w prominiu okolo 2~3 kolometrów server mam na linuxie ale w pivnicy tz wuskowania a antene chce postawic na dachu z masztem zebybylo wbysoko iladnie i widocznie

Dodano po 1 [minuty]:

ps: przepraszam za błędy

Dodano po 2 [minuty]:

ps2: niewiem jakiego kabnla uzyc jeszcze wogule boje sie jeszcze jednej zeczy ze z pivnicy<prąd pociągnełem z domu mieszkam na parterze hehehe> na dach tego kabla duzo pujdzie i strace bardz ale to bardzo na mocy :(
  • REKLAMA
  • #4 2200602
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    jak chcesz sie bawic w ISP to unikaj radiowki jak ognia
    co sie da to kable + porzadne swicze (np dlink), radiem najwyzej podeslac sygnal do jakiegos oddalonego bloku z urzadzeniami skonfigurowanymi na punkt-punkt

co do instalacji AP na dachu to robi sie to tak ze blisko anteny mocujesz hermetyczna puszke odpowiedniej wielkosci, w niej AP + zasilacz, z puszki wychodza kable do anteny (krodki = malo strat sygnalu), zasilania 220V i ethernet
  • REKLAMA
  • #5 2208903
    jacunio.wiesz
    Poziom 11  
    (Jedno i drugie pasmo nie wymaga pozwolen na prace, rejestruje sie tylko wtedy gdy robi sie to jako dzialanosc gospodarcza)=
    tzn gdzie z tą rejestracja sie zgłosic i ile zabule za te rejestracje ?
  • #6 2274160
    mpralat2
    Poziom 17  
    jacunio_wiesz jezeli nie chcesz przypadkiem jakies kary zaplacic to lepiej zorientuj sie w tych pozwoleniach!! Wydaje mi sie ze sila sygnalu nie moze byc wieksza niz 20dB w promieniu 10m od anteny ale nie wiem czy czegos nie pomylilem! W jakims poscie na forum to bylo juz poruszane! W zasadzie nikt tego chyba nie bedzie sprawdzal, chyba ze ktos wykupi sobie licencje na pasmo i bedziesz mu zaklocal sygnal to wtedy kontrola pewna.
    Radiowka to fajna sprawa ,ale do tego potrzebny jest dobry (czytaj drogi) sprzet. Chyba ,ze access point bedzie obslugiwal tylko kilku uzytkownikow to z powodzeniem mozna kupic router za 300zl i zamknecie go w hermetycznej puszce rozwiazuje sprawe.
  • #7 2278370
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Działalność gospodarcza
    1- ZuS
    2- Podatek -skarbówka. Prościej na ryczałcie 8,5%
    3-Wpis do ewidencji przedsiębiorców telekomunikacyjnych z wykazaniem osoby która będzie pełniła obowiązki wynikające z art.179 Prawo Telekomunikacyjne. Czyli osoba posiadająca klauzule tajne.
    Antena- na początek dookólna o zysku nie większym niż 17dbi z kablem H100 lub Andrew CNT 400.
    Sprzęt
    AP wyłącznie AP 2000 ORINOCO (z wielu powodów)
    no chyba, że sieć ma góra kilkanaście osób ale wtedy dzialalność gospodarcza nie ma sensu.
    Karty u klientów - coś na atherosie.
    Royter zrobisz sam na linuxie albo kup bm500.
    4- farba do włosów-napewno ci osiwieją więc farba będzie niezbędna.

Podsumowanie tematu

✨ Do założenia sieci Wi-Fi 2.4 GHz na osiedlu z nadajnikiem na dachu bloku nie jest wymagane pozwolenie na pracę, chyba że działalność jest prowadzona komercyjnie, wtedy konieczna jest rejestracja w odpowiednich urzędach (ZUS, skarbówka, ewidencja przedsiębiorców telekomunikacyjnych). Zaleca się stosowanie anten dookólnych o zysku do 17 dBi oraz kabli niskostratnych typu H100 lub Andrew CNT 400, aby minimalizować tłumienie sygnału na trasie od piwnicy do dachu. W przypadku działalności ISP lepiej unikać wyłącznie łączności radiowej i stosować kable oraz porządne przełączniki (np. D-Link). Access pointy powinny być montowane blisko anteny w hermetycznych puszkach wraz z zasilaczem, co zmniejsza straty sygnału. Do małych sieci można użyć routerów za około 300 zł, natomiast dla większych instalacji rekomendowany jest sprzęt AP 2000 ORINOCO oraz karty sieciowe oparte na chipach Atheros. Warto również rozważyć konfigurację punkt-punkt do łączenia oddalonych bloków. Koszty i formalności związane z rejestracją działalności gospodarczej obejmują m.in. ZUS, podatek ryczałtowy 8,5% oraz wpis do ewidencji przedsiębiorców telekomunikacyjnych z wyznaczeniem osoby odpowiedzialnej zgodnie z art. 179 Prawa Telekomunikacyjnego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA