logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Status UPnP - niedostępny - problem z przekierowaniem portu 27016 dla protokołów

spln0w 09 Paź 2020 17:46 936 7
REKLAMA
  • #1 18968010
    spln0w
    Poziom 2  
    Status UPnP - niedostępny - problem z przekierowaniem portu 27016 dla protokołów Cześć,

od kilku dni próbuję rozwiązać samodzielnie problem związany z niedostępnym statusem UPnP, niestety bezskutecznie.
    Problem pojawił się w grze Grim Dawn. W opcjach "sieci" jest napisane, że muszę manualnie przekierować port 27016 dla protokołów TCP i UDP.
    Próbowałem zrobić przekierowanie portów przez ustawienia swojego routera, teoretycznie wydawało mi się, że wszystko robię dobrze, ale nadal nie działa, nie wiem gdzie popełniam błąd. Dla pewności odezwałem się do wsparcia technicznego mojej sieci Indeo. Nanieśliśmy razem drobne poprawki, ale niestety bez efektu.
    Próbowałem też wyłączyć zaporę dla tego programu.
    Nie wiem czy to istotne, ale nie jestem podłączony kablem ethernet, korzystam z wifi, nie mam możliwości inaczej.

Weryfikując wszystkie możliwe poradniki z tej gry oraz wszystko dotyczące UPnP nadal nie wiem co trzeba zrobić. W załączniku naniesione ustawiania na routerze

Router chyba Dasan H64OGW
    Dostawca Indeo
    Usługa - nie wiem gdzie to sprawdzić nie jestem właścicielem
    Karta sieciowa zewnętrzna D-link DWA-182
  • REKLAMA
  • #2 18968026
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Wydaje mi się, że mylisz trochę pojęcia. UPnP na routerze jako takie, o ile zadziała, powinno dynamicznie przypisać przekierowania portów do komputera/aplikacji, która takie żądanie wyśle do routera.
    Podstawowa sprawa - masz na WAN tego routera adres publiczny? To jest jedyny router w Twojej sieci?
  • REKLAMA
  • #3 18969649
    spln0w
    Poziom 2  
    Możliwe, że mylę pojęcia, bo się na tym nie znam. Mam informację że UPnP jest niedostępne. Co zrobić żeby je włączyć?
    Podpowiedz proszę jak sprawdzić ten WAN czy jest publicznym czy też w mojej sieci??
  • REKLAMA
  • #4 18970277
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    spln0w napisał:
    Możliwe, że mylę pojęcia, bo się na tym nie znam. Mam informację że UPnP jest niedostępne. Co zrobić żeby je włączyć?

Możliwe, ze ten router go nie obsługuje. Ale - tak jak pisałem wcześniej - nie jest konieczne, można zrobić przekierowania ręcznie (co też wykonałeś).

spln0w napisał:
    Podpowiedz proszę jak sprawdzić ten WAN czy jest publicznym czy też w mojej sieci??

Nie znam tego modelu, myślę, że stan aktualnego połączenia, a więc i IP, powinien być widoczny w zakładce "Informacje o urządzeniu" lub w "Ustawienia podstawowe".
  • REKLAMA
  • #5 18971528
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    spln0w napisał:

salmon napisał:
    stan aktualnego połączenia, a więc i IP, powinien być widoczny w zakładce "Informacje o urządzeniu" lub w "Ustawienia podstawowe".

Tu dodam, że ten adres IP musi być taki sam, jak wykryje go ta strona:
    https://whatismyipaddress.com/pl/moj-ip
    Czyli w modemorouterze i na tej stronie, adres IP widziany na zewnątrz, musi być identyczny.
  • #6 18972929
    spln0w
    Poziom 2  
    niestety żadna z Waszych odpowiedzi nie pomogła.
    - wpisuje nazwę
    - adres ip który generuje mi ta strona https://whatismyipaddress.com/pl/moj-ip a także próbowałem to zrobić na adresie IP Ustawienia sieci LAN serwer DHCP
    - wpisuje Zakres maski podsieci "32". Gdy wpiszę jakikolwiek inny to narzuca mi inny zakres np 27016~27270
    - następnie zmieniam TCP na opcje "wszystkie" wtedy generuje mi dwa takie same przekierowania osobno na TCP i UDP.
    - port zewnętrzny wpisuje 27016 i automatycznie wskakuje mi do zakresu to samo. W porcie wewnętrznym identycznie jak w zewnętrznym.

I nic. Chyba, że coś źle zrobiłem w powyższych krokach.
    Może coś jeszcze w komputerze powinienem zmienić? Może z zaporą coś nie tak ?
  • #7 18973210
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    spln0w napisał:

Ale co Ty robisz - po co tam majstrujesz jak nikt nie wie czy jest tego sens na tym etapie!
    Masz publiczne zewnętrzne IP, przekierujesz port. Nie masz publicznego IP, żadnego portu u siebie nie przekierujesz.
    Nie majstruj jak nie ma takiej potrzeby, bo zaraz będziesz komputer, wszystko resetował do fabryki i będziesz płakał, że musisz za to zapłacić bo sam sobie z tym nie dasz rady.

Pytanie było proste!:
    KOCUREK1970 napisał:
    Czyli w modemorouterze i na tej stronie, adres IP widziany na zewnątrz, musi być identyczny.

Czy adres IP jest w obydwu miejscach identyczny?
  • #8 18974055
    spln0w
    Poziom 2  
    KOCUREK1970 napisał:
    spln0w napisał:

Ale co Ty robisz - po co tam majstrujesz jak nikt nie wie czy jest tego sens na tym etapie!
    Masz publiczne zewnętrzne IP, przekierujesz port. Nie masz publicznego IP, żadnego portu u siebie nie przekierujesz.
    Nie majstruj jak nie ma takiej potrzeby, bo zaraz będziesz komputer, wszystko resetował do fabryki i będziesz płakał, że musisz za to zapłacić bo sam sobie z tym nie dasz rady.

Pytanie było proste!:
    KOCUREK1970 napisał:

Czy adres IP jest w obydwu miejscach identyczny?

Chyba nie, nie mam pewności czy dobrze to sprawdzam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zmaga się z problemem niedostępnego statusu UPnP na routerze Dasan H64OG, co uniemożliwia przekierowanie portu 27016 dla gry Grim Dawn. Pomimo prób ręcznego przekierowania portów TCP i UDP oraz wyłączenia zapory, problem nadal występuje. Użytkownik nie jest pewien, czy jego adres IP jest publiczny, co jest kluczowe dla skutecznego przekierowania portów. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie, czy adres IP na routerze jest zgodny z adresem widocznym na stronie internetowej, co jest niezbędne do dalszych działań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA