logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rekomendacje kabla światłowodowego do 150zł za 50m - 30m wewnątrz domu, 20m w ziemi.

rafallaku 09 Paź 2020 21:39 4956 6
  • #1 18968459
    rafallaku
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Hej, na dniach mają mi doprowadzić Internet światłowodowy do posesji (płotu). Chciałbym wyprowadzić odpowiedni kabel światłowodowy z domu do tego płotu. Długość około 50 metrów = 30 metrów wewnątrz domu + 20 metrów w ziemi. Zupełnie nie znam się na kablach światłowodowych, co polecacie tak do 150zł za 50m ??
  • #2 18968480
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    puścić peszel z pilotem - mikrorurke z pilotem operator wtedy tylko wciągnie w to swój kabel i po problemie.
  • #3 18968490
    rafallaku
    Poziom 8  
    Problem polega na tym, że zmieniać będę na światłowód dopiero za rok jak skończy mi się umowa z innym operatorem. Poinformowali mnie, że mogę puścić swój kabel teraz, a jak podpiszę umowę to oni to zespawają razem. Jaki kabel wybrać ?
  • #4 18968768
    IC_Current
    Ocena: 2509
    Przewód musi być kompatybilny z tym, który położy operator. Skąd ktoś na forum ma wiedzieć, czego używa Twój przyszły dostawca? Musisz do niego zadzwonić i się zapytać co będą kłaść, wtedy kładziesz to samo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18968874
    WMichał
    Poziom 32  
    Ocena: 136
    rafallaku napisał:
    Problem polega na tym, że zmieniać będę na światłowód dopiero za rok jak skończy mi się umowa z innym operatorem. Poinformowali mnie, że mogę puścić swój kabel teraz, a jak podpiszę umowę to oni to zespawają razem. Jaki kabel wybrać ?

To jak poinformowali o tym fakcie to poproś aby poinformowali jaki masz puścić ten światłowód.
    Najlepszym rozwiązaniem jest jak już wspomniano peszel z pilotem i wtedy będziesz miał bez spawów.
  • #6 18969663
    KOCUREK1970
    Ocena: 5431
    @rafallaku
    WMichał napisał:
    Najlepszym rozwiązaniem jest jak już wspomniano peszel z pilotem i wtedy będziesz miał bez spawów.

Też za tym optuję, ale to nie tylko to.
    Położysz sam światłowód (pomijam fakt, że wydasz na niego kasę), ale nie daj Boże coś pójdzie z jego przeciąganiem nie tak (po co ryzykować), firma przyjedzie instalować i będzie cyrk (że to Twoja wina, że oni tracą czas na poprawianie tego po Tobie itd). A tak nie ma nic, więc muszą zarezerwować tyle czasu ile potrzeba, a dodatkowo za dodatkowy przewód i tak zapłacisz, ale oni to wszystko mają, więc nie ma sensu teraz latać i tracić na to Twojego czasu.

Zadbaj tylko, by rura z pilotem biegła możliwie jak najbardziej w linii prostej, a jak już gdzieś będzie zakręt, to nie pod kątem 45 stopni a znacznie łagodniej.
  • #7 19019202
    rafallaku
    Poziom 8  
    Temat rozwiązany, puszczony peszel.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał rekomendacji dotyczących kabla światłowodowego do 150 zł za 50 metrów, z zamiarem poprowadzenia 30 metrów wewnątrz domu i 20 metrów w ziemi. Otrzymał porady dotyczące użycia peszla z pilotem, co umożliwi łatwe wciągnięcie kabla przez operatora w przyszłości. Podkreślono, że kabel musi być kompatybilny z tym, który położy dostawca internetu, dlatego zalecano skontaktowanie się z operatorem w celu uzyskania szczegółowych informacji. Użytkownik zdecydował się na puszczenie peszla, co rozwiązało jego problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA