logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych z dysku zewnętrznego WD elements 25A2 1TB niezainicjowanego po upadku

Kuba-93 11 Paź 2020 11:28 1464 11
REKLAMA
  • #1 18970812
    Kuba-93
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam,
    rzecz dotyczy dysku zewnętrznego: WD elements 25A2 1TB

Opis:
    Dysk używany bardzo rzadko - służy jako magazyn zdjęć itp.
    Otóż dysk ostatnio spadł mi z 1,5 m - z braku czasu nie sprawdziłem jego działania. Dzisiaj podłączyłem dysk efekt jest taki:
    - eksplorator nie wyświetla dysku
    - menadżer urządzeń widzi dysk
    - w zarządzaniu dyskami dysk jest widoczny i opisane, że jest nie zainicjowany

Nie chcę go inicjować ponieważ boję się, że stracę ważne dla mnie dane które się tam znajdują. Czy jest sposób by dane odzyskać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18970828
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    Kuba-93 napisał:
    Otóż dysk ostatnio spadł mi z 1,5 m ...

Kuba-93 napisał:
    ... boję się, że stracę ważne dla mnie dane które się tam znajdują. Czy jest sposób by dane odzyskać?

Proszę jak najszybciej wykonać kopię posektorową na inny sprawny dysk przy pomocy programu ddrescue (np. użyć Linux Live). :idea:
  • REKLAMA
  • #3 18970893
    Kuba-93
    Poziom 16  
    pidar napisał:
    Kuba-93 napisał:
    Otóż dysk ostatnio spadł mi z 1,5 m ...

Kuba-93 napisał:
    ... boję się, że stracę ważne dla mnie dane które się tam znajdują. Czy jest sposób by dane odzyskać?

Proszę jak najszybciej wykonać kopię posektorową na inny sprawny dysk przy pomocy programu ddrescue (np. użyć Linux Live). :idea:

Dziękuje za radę, istnieje jakaś instrukcja krok po kroku jak to wykonać? Czytam różna tematy i instrukcje są szczątkowe na różnych etapach. Trochę jestem w tym zagubiony jak się za to zabrać.

Czy zanim przejdę do odzysku na ubuntu, mogę spróbować jakimś programem pod Windowsem? Czy może to negatywnie wpłynąć?

Czy jeśli dysk ma 1 TB oznacza to, że na kopię posektorową będę również potrzebował 1 TB na innym dysku?
  • Pomocny post
    #4 18971686
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Możesz zobaczyć, czy DMDE będzie w stanie pracować z tym dyskiem.
    Obawiam się jednak, że komputer widzi sam most USB a nie dysk i w domu raczej nie uda ci się z tym dyskiem nic zrobić.
    Tak, na samą kopię potrzebujesz drugiego dysku o takiej samej lub większej pojemności, lub napędu o pojemności pozwalającej na nagranie 1TB obrazu.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18972668
    kaleron

Ocena: 2322
    Jak jest rozpoznawany ten dysk? i z jaką pojemnością się przedstawia. Jest bardzo mało prawdopodobne, by udało Ci się zrobić kopię posektorową - tak, jak pisał Łukasz - prawdopodobnie widzisz sam most i bez przełożenia głowic nic nie zrobisz.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • Pomocny post
    #6 18974160
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    kaleron napisał:
    Jak jest rozpoznawany ten dysk?

Nie podłączaj tego dysku zewnetrznego, po prostu prześledź wpisy w programie Device Cleanup Tool . :idea:
    Załączniki:
    • Device Cleanup Tool v1.1.zip (53.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 18981665
    Kuba-93
    Poziom 16  
    Przepraszam, że dopiero dzisiaj ale praca pochłonęła mnie w tym tygodniu od rana do wieczora...

a więc:
    - w menadżerze urządzeń dysk wykrywa tak jakby nic się nie działo normalnie widać pełną nazwę dysku

- w zarządzaniu dyskami nie pamiętam aczkolwiek po poście @pidar nie wiem czy go podłączać

z programu Device cleanup Tool:
    Odzyskiwanie danych z dysku zewnętrznego WD elements 25A2 1TB niezainicjowanego po upadku

15 min ponieważ zanim przeczytałem post @pidar podłączyłem dysk
    co robić? Kopii posektorowej przy pomocy ddrescue też do tej pory nie miałem czasu użyć to samo tyczy się DMDE aczkolwiek linuxa już mam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18983211
    kaleron

Kuba-93 napisał:
    w menadżerze urządzeń dysk wykrywa tak jakby nic się nie działo normalnie widać pełną nazwę dysku
    - to świadczy jedynie o komunikacji z mostem, a nie z całym dyskiem. Zobacz, jak go widzi Wiktoria - jeśli nie widzisz pełnej pojemności - na tym koniec domowych możliwości. Jeśli widzisz - możesz próbować wykonać kopię, aczkolwiek jest to obarczone ryzykiem. Najlepiej by było ograniczenie wykonywanej kopii do niezbędnego minimum - tj. do obszaru faktycznie zajętego przez ważne dane, ale to wymaga z jednej strony dobrej znajomości struktur logicznych, a z drugiej - elementu szczęścia, by te struktury były w stanie pozwalającym na zmapowanie najważniejszego obszaru.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #9 18995872
    Kuba-93
    Poziom 16  

czyli koniec domowych sposobów :(

1. Ile może kosztować odzysk tych danych w serwisie?
    2. Gdzie szukać kompetentnego serwisu Śląsk / Małopolska?
  • Pomocny post
    #10 18996160
    Łukasz_W

Ocena: 646
    Kuba-93 napisał:
    2. Gdzie szukać kompetentnego serwisu Śląsk / Małopolska?

Kaleron, SGdata.
    Kuba-93 napisał:
    1. Ile może kosztować odzysk tych danych w serwisie?

Zapytaj.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • Pomocny post
    #11 18996256
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Pytaj o cenę odzysku też Kolegę michal_aniol.
  • #12 18997366
    kaleron

Łukasz_W napisał:
    Kaleron,
    Dziękuję i wzajemnie:)

Zresztą aktualnie nawet jestem w Małopolsce, bo w Bochni, gdzie współpracuję z firmą Notemaster i będę u siebie dopiero we wtorek.

Tak, ogólnie jest kilka firm w kraju, które zajmują się odzyskiwaniem danych. Dokładnej wyceny nikt odpowiedzialny nie poda Ci bez diagnozy, ale ogólnie spodziewaj się kosztów czterocyfrowych prawdopodobnie z jedynką z przodu. Wyboru musisz dokonać sam.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk zewnętrzny WD Elements 25A2 1TB, używany sporadycznie do przechowywania zdjęć, uległ uszkodzeniu po upadku z wysokości 1,5 m. Po podłączeniu do komputera nie jest widoczny w eksploratorze, ale jest rozpoznawany w menedżerze urządzeń oraz w zarządzaniu dyskami jako nie zainicjowany. Użytkownik obawia się utraty danych i poszukuje sposobów na ich odzyskanie. Rekomendowane metody obejmują wykonanie kopii posektorowej za pomocą programu ddrescue na systemie Linux lub użycie DMDE, jednak istnieje ryzyko, że dysk może być widoczny tylko jako most USB, co ogranicza możliwości odzysku. Użytkownik rozważa również skorzystanie z usług profesjonalnych serwisów odzyskiwania danych, które mogą wiązać się z wysokimi kosztami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA