logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laguna 2 1.8 16v z gazem - zawieszanie obrotów podczas zmiany biegów i jazdy, czujnik temperatury

Artii81 11 Paź 2020 22:19 1380 8
REKLAMA
  • #1 18972174
    Artii81
    Poziom 6  
    Witam. Pozwolę się podłączyć do tematu. Mój problem jest następujący. Mam Lagunę 2 1,8 16v z gazem. Od około 3 tygodni mam następujący objaw. Auto zapala. Podczas jazdy na przykład podczas zmiany z 3 na 4 bieg gdy wciskam sprzęgło obroty spadną do około 1500 obr i stoją. Gdy dojadę do skrzyżowania i zwalniam praktycznie zatrzymuje auto obroty spada do 850. Raz lub dwa gdy jechałem i wciskam sprzęgło obroty falują. Ale częście się tak jakby zawieszały podczas jazdy. Przepustnica jest inna i pedal gazu. Przepustnica elektroniczna. Uszczelniłem kolektor ssący. Auto było u 2 elektroników i parametry silnika są dobre. Nie ma błędów. Myślę jeszcze o np czujniku temperatury lub odma? Proszę o pomoc i sugestie co jeszczeoge sprawdzić. Załączam nagranie z jazdy
    Załączniki:
    • VID_20201011_160400.mp4 (69.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18972236
    Artii81
    Poziom 6  
    Przepustnica jest wymieniona i czysta a oringi są nowe. Wymieniłem je przed założeniem.

Dodano po 2 [minuty]:

Dziwne jest to że mogę jechać z 50 km i wszystko będzie ok. A na kolejnych 10 będa obroty się zawieszać na 1500. A jak zatrzymam auto to spadną. Na postoju i na benzynie i na gazie delikatnie faluje ale też nie zawsze. A co do przepustnicy to jest wymieniona i zaadoptowana przez fachowca kompem.
  • REKLAMA
  • #4 18973345
    Artii81
    Poziom 6  
    Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Ja myślałem jeszcze o czujniku temperatury bo to tania sprawa ale też może odma olejowa
  • #5 18973371
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18973556
    Artii81
    Poziom 6  
    Właśnie rozmawiałem z elektrykiem u którego stało auto. Jutro mam podstawić go ponownie. Z tego co mówił to czujniki wszystkie działają dobrze. Jakim programem robił adaptacje niestety nie wiem. Jutro podstawie i zobaczymy. Brak już mam pomysłów
  • REKLAMA
  • #7 18975901
    Artii81
    Poziom 6  
    Elektryk nic nie zaradził. Brak słów. Obstawiam jeszcze sondę lambda pierwsza bo ona podobno może mieć wpływ na takie objawy. Co sądzicie, m i że macie inne pomysły. Auto zapala jeździ fajnie i zbiera się super. Po prostu raz poraz obroty za falują i zawiesza się podczas zmiany biegu
  • #9 19141277
    Artii81
    Poziom 6  
    Problemu nie udało się usunąć. Autko sprzedałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Renault Laguna 2 1.8 16v z gazem, polegający na zawieszaniu obrotów silnika podczas zmiany biegów oraz jazdy. Obroty spadają do około 1500 obr/min przy wciśnięciu sprzęgła, a na postoju mogą falować. Przepustnica została wymieniona i zaadoptowana, a oringi są nowe. Użytkownik rozważa możliwość uszkodzenia czujnika temperatury lub odmy olejowej. Elektronicy nie znaleźli błędów, a parametry silnika są w normie. Pojawia się sugestia sprawdzenia wiązki i napięć między ECU a przepustnicą oraz sondy lambda, która może wpływać na opisane objawy. Ostatecznie użytkownik informuje, że problem nie został rozwiązany i sprzedał auto.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA