logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy CTY 1046 - mrugają lampki, pralka nie działa

c0104136 13 Paź 2020 12:27 1785 6
REKLAMA
  • #1 18974904
    c0104136
    Poziom 4  
    Drodzy,
    pralka po włączeniu (przekręceniu programatora na cokolwiek poza OFF) zaczyna mrugać dwiema diodami: "start" i "mocno zabrudzone" (widoczne na załączonym obrazku), po czym blokuje klapę i nic się dalej nie dzieje.
    Mruga 5 razy, potem kilka sekund przerwy, znowu 5 mrugnięć itd.

Czy mogę coś z tym zrobić samemu, czy dzwonić po serwisanta czy szukać nowej pralki?
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

• REKLAMA
  • #2 18975013
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Hej! Według kodów serwisowych "uszkodzenie grzałki" wezwij serwisanta jeśli nie czujesz się na siłach jeśli tak to:

Zdejmij prawy bok pralki

Odepnij grzałkę

Zmierz miernikiem rezystancje powinno być między 35 a 40 kilka Oh

Jeśli będzie w okolicy 30 to odkręć śrubę na klucz 10 prawie na maksa wepchnij gwint w środek pralki wyjmij grzałkę

Jeśli ma widoczne przepalenia po numerze PNC dobierz nową, kup zamontuj.

Powinno pomóc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18975148
    c0104136
    Poziom 4  
    Dzięki Pentaxowy, zmierzyłem opór grzałki - ma 26Ω.

Wydaje mi się, że to sensowna wartość: znamionowo grzałka ma moc 1950W, czyli opór powinien być U^2/P = ~27Ω. Czy to się jakoś inaczej liczy? Dlaczego powinno być 35-40 kilka Ω?

Wizualnie grzałka wygląda bardzo zdrowo - trochę przebarwień, poza tym nie ma żadnych wgnieceń, obić, śladów spalenizny itp. Zdjęcie w załączniku. Czy rzeczywiście iść dalej w wymianę grzałki?
    Zmierzyłem od razu rezystancję czujnika temperatury - ma 24,6kΩ (sucha pusta pralka, w domu mam ok. 21°C). Opór maleje gdy polewam czujnik ciepłą wodą, rośnie gdy polewam zimną - wygląda sensownie. To jest zdaje się czujnik starego typu, taki płaski - zdjęcie w załączniku. Czy opór ~25kΩ w temperaturze pokojowej jest poprawny dla tego typu czujnika?
  • REKLAMA
  • #4 18975440
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3726
    Spróbuj przeprowadzić tą procedurę: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3163234.html
    Co do grzałki chodzi tu głównie o to czy grzałka nie ma przebicia na masę. Obwód grzejny może być sprawny, ale będzie występować upływność co dyskwalifikuje grzałkę.
  • #5 18979448
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    c0104136 napisał:
    Wizualnie grzałka wygląda bardzo zdrowo - trochę przebarwień, poza tym nie ma żadnych wgnieceń, obić, śladów spalenizny itp

Kolego chyba coś nie tak z Twoim albo moim wzrokiem. Na załączonym przez Ciebie foto wyraźnie widać wżery rdzy, ubytki w zewnętrznej powłoce. Na tym foto zaznaczyłem dwa a jest tam ich stanowczo więcej.
    Załączniki:
    • Candy CTY 1046 - mrugają lampki, pralka nie działa wżery.jpg (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18979661
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Kolego autorze postu:

1) Grzałka wypada słabo. Tyle mogę powiedzieć jest mocno powypalana.

2) 30Ω wskazuje już na zużycie.

3) sprawdź zwarcie do uziemiania

4) Najlepiej pomiń 3 pierwsze kroki i za 40 czy 50 zł kup nowa.

5) Ew. przed zakupem na odpiętej grzałce sprawdź czy pralka ruszy jeśli tak to masz 100% pewności.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 19008848
    c0104136
    Poziom 4  
    @kenworth 18 - spróbowałem, bez powodzenia. Pralka jest zbyt martwa - nie da się przejść drugiego kroku procedury. Nie udaje mi się uniknąć wpadnięcia w cykl 5 mrugnięć...

@wiesiekmisiek - haha moje amatorskie oko nie dostrzegło takich szczegółów :)

@Pentaxowy - dzięki za poradę!

Ostatecznie (ponieważ sterta prania juz narosła...) zadzwoniłem do serwisanta. Przyjechał i sprawdził wszystkie obwody robocze i wyszło, że są ok. Więc diagnoza - programator :(
    Pralka ma 12 lat i klapę wyrwaną z zawiasów, więc czas sie rozstać...

Dziękuję bardzo wszystkim za uwagi i sugestie!

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Candy CTY 1046 nie działa prawidłowo, mrugając diodami "start" i "mocno zabrudzone", co wskazuje na problem z grzałką. Użytkownik zmierzył opór grzałki, który wyniósł 26Ω, co sugeruje jej zużycie, mimo że wizualnie wygląda dobrze. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali sprawdzenie grzałki pod kątem przebicia na masę oraz ewentualną wymianę. Po próbach samodzielnej naprawy, użytkownik zdecydował się na wezwanie serwisanta, który zdiagnozował uszkodzenie programatora. Pralka ma 12 lat i wymaga wymiany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA