logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vw T5 2.5 Tdi - Brak wspomagania gdy się rozgrzeje

usien95 15 Paź 2020 00:00 8016 9
REKLAMA
  • #1 18978369
    usien95
    Poziom 9  
    Witam Wszystkich !!!

Posiadam problem w VW T5 2.5tdi ze wspomaganiem. jak ostygnie płyn tzn , postoi z godzinkę jest i można paluszkiem kręcić, lecz po nagrzaniu zanika i dopiero po kręceniu na obroty powraca.

Klient przywiózł mi to auto na ogolny brak wspomagania ( w układzie znajdował się olej silnikowy gdyż w pompie puścił uszczelniacz ), wymieniłem pompę z Meyle, wypłukałem układ ale coś tam opiłków jeszcze było. Po przejechaniu paru kilometrów okazało się, że nowa pompa cieknie z uszczelniacza od strony sprężarki klimy , oddałem na reklamacje dostałem następną która wyła. Międzyczasie klient skusił się żeby oddać do sprawdzenia maglownice która została zregenerowana.
    Maglownica założona, wymieniłem pompe na próbę na używana oryginalną VW - zadowolony pojechałem na próbę ale znów ten problem że jak się rozgrzeje płyn traci wspomaganie ....

Dodam że płyn zalany Febi zielony mineralny, w zbiorniczku nic się nie pieni , widać że przepływa normalnie płyn . Przewód zasilania pompa- magiel podmieniony

Proszę o pomoc :(
  • REKLAMA
  • #3 18978539
    usien95
    Poziom 9  
    Kaziu1991 napisał:
    A w warunkach gwarancji magla nie miałeś zapisane, że zalewać tylko atf II?

No ale producent czyli VW zaleca jedynie zalewać ich płynem lub zamiennikiem FEBI zielonym , w tym przypadku mineralny
  • REKLAMA
  • #4 18981889
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 517
    Ale producent magla go wyprodukował, natomiast regenerował go zakład niezależny i nie koniecznie musiał trzymać się technologi i tolerancji przewidzianych w procesie technologicznym vw.
  • REKLAMA
  • #5 18984086
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 483
    A sprawdź czy po nagrzaniu nie zawiesza się zawór nadciśnieniowy w pompie.
  • REKLAMA
  • #6 18984121
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6348
    Panowie, pompa do d...y i tyle. Stąd ciśnienie znika po rozgrzaniu.
    Kaziu1991 napisał:
    Ale producent magla go wyprodukował, natomiast regenerował go zakład niezależny i nie koniecznie musiał trzymać się technologi i tolerancji przewidzianych w procesie technologicznym vw
    Pisz może o rzeczach, o których masz jakieś tam pojęcie.
    Magiel, to tylko siłownik, z rozdzielaczem - nawet na superolu będzie działał, jeśli jest sprawny.
    Regeneracja magla, jak to się szumnie nazywa polega najczęściej na wymianie, albo przeszlifowaniu listwy na podwymiar i wymianie uszczelniaczy. W sekcji rodzielacza, jeśli koło wałka jest sucho, nie jest robione nic. Stąd osobiście wolę założyć chińską z dwuletnią gwarancją, niż "regenerowaną" z gwarancją do bramy wjazdowej zakładu.
  • #7 18986195
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 517
    Robokop się zagotował i niepotrzebnie. Dlatego o tym wspomniałem, a zbulwersowany Robokop rozwinąl moją myśl. W mojej wypowiedzi chodziło o to, że po "regeneracji" może i są nowe uszczelnienia i zrobiony wałek, ale nikt nie naprawi wytartej obudowy. Były bowiem przypadki, że obudowy nie trzymając wymiaru nie chodziły po rozgrzaniu, gdyż tłok był nie szczelny właśnie na środku cylindra. Nie mam tak ogromnej wiedzy i doświadczenia jak Robokop, ale to nie znaczy, że też nie widziałem różnych regenerowanych cudów. Ciśnienie w układzie wspomagania dochodzi do 160bar, więc na upartego po dorobieniu odpowiedniego przyłącza można zmierzyć ciśnienie jakie po rozgrzaniu wytwarza pompa.
  • #8 18986223
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1426
    Jakby wspomaganie kierownicy pracowało na ciśnieniu ok 160 bar to pompa by musiała być napędzana kołami zębatymi lub dwurzędowym łańcuchem a nie paskiem klinowym.
    Po skręceniu kół do oporu i przytrzymaniu kierownicy silnik powinien odczuć obciążenie pompą oleju jeżeli jest w układzie duże ciśnienie.
  • #9 18986239
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6348
    Kaziu1991 napisał:
    ale nikt nie naprawi wytartej obudowy.
    Chłopie, żadna obudowa się tam nie wyciera, przestań w końcu bredzić. 90% przypadków, to skorodowana listwa, przez co magiel cieknie, pozostąłe 10% to uszkodzona głowka-rozdzielacz, bądź zbyt duży luż międzyzębny listwa-trybik.
    Kaziu1991 napisał:
    Były bowiem przypadki, że obudowy nie trzymając wymiaru nie chodziły po rozgrzaniu, gdyż tłok był nie szczelny właśnie na środku cylindra. Nie mam tak ogromnej wiedzy i doświadczenia jak Robokop, ale to nie znaczy, że też nie widziałem różnych regenerowanych cudów.

Tak tak. A świstak siedział i zawijał je w te sreberka.

Dodano po 3 [minuty]:

Megawe napisał:
    Jakby wspomaganie kierownicy pracowało na ciśnieniu ok 160 bar to pompa by musiała być napędzana kołami zębatymi lub dwurzędowym łańcuchem a nie paskiem klinowym.
    W 2,5 TDI chyba akurat jest napędzana z trybów rozrządu.
  • #10 19152533
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z układem wspomagania w VW T5 2.5 TDI, który działa poprawnie po ostygnięciu, ale traci wspomaganie po nagrzaniu. Po wymianie pompy na model Meyle oraz regeneracji maglownicy, problem nadal występuje. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie zaworu nadciśnieniowego w pompie oraz zwracają uwagę na jakość regeneracji maglownicy. W końcu, jeden z uczestników dyskusji rozwiązał problem wymieniając zbiorniczek wyrównawczy, który miał zablokowane sitko, jednak to rozwiązanie nie pomogło innemu użytkownikowi, który miał problemy z nową pompą LAUBER.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA