logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet Ecocondens Slim - Zmiana prędkości obrotowej pompy

fake840531 16 Paź 2020 10:27 13410 55
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zmienić prędkość obrotową pompy obiegowej w kotle Termet Ecocondens Slim z poziomu panelu kotła?

Nie da się tego ustawić z poziomu przycisków na panelu kotła; w Slim parametry pompy nie są serwisowe, tylko fabryczne, więc MMI ani OpenTherm ich nie zmienią [#18989895] [#18993804] PF20 wybiera tryb pracy pompy: 0 = stała prędkość, 1 = modulacja PWM, a PF21 ustala deltę T dla pracy PWM w zakresie 4–24°C, fabrycznie 15°C [#18993804] Zmiana tych parametrów wymaga komputera z oprogramowaniem komunikacyjnym Honeywell NEXYS S4962V3000 i odpowiedniego kabla podłączonego do płyty sterownika [#18989895] [#18993804] Jeśli chcesz po prostu wymusić stałe maksymalne obroty, można wypiąć wtyczkę PWM z pompy — wtedy pracuje ona na wysokich, stałych obrotach [#18990155] [#18993804]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 18980721
    fake840531
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Dzień dobry.

Z racji tego, że najbliżej położone grzejniki od w/w kotła strasznie szumią, postanowiłem wymienić w nich zawory(następne grzejniki szumią tylko po zmniejszeniu wartości na głowicy termostatycznej). Po wymianie zaworów problem z szumieniem nadal występuje. Grzejniki odpowietrzone, piec działa jak należy i jedyną przyczyną na ten moment jaka mi się nasuwa to ustawiona pompa na najwyższy bieg. Instalacja całkiem nowa, roczna.

Z tego miejsca bardzo proszę o instrukcję jak zmienić programowo nastawę prędkości obrotowej pompy z poziomu przycisków umieszczonych na piecu.
    Dziekuję,

Paweł.
  • #2 18980770
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Patrzyłem wg instrukcji nie da się zmienić. W Gold i Silver tak.
    Zobacz co to jest kryzowanie grzejników. Od tego zacznij.
  • #3 18989895
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18989989
    tom.pk
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    A jaka jest temperatura wody wychodzącej z kotła na grzejniki bo prędkość pompy jest zależna od mocy z jaką grzeje w danym momencie kocioł.
    U mnie jest problem ze zbyt małą prędkością pompy ,gdy ustawię temp wody do 35-40stopni.
  • #5 18990028
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18990155
    tom.pk
    Poziom 16  
    Wygląda jakby nie działała modulacja PWM-.Ja wypiąłem przewód modulacji z pompy i teraz cały czas pracuje z max. predkością i nie ma problemu z głośnością.
  • #7 18990284
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18990300
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1977
    Zawsze można dać jakiś generator PWM ze stałym wypełnieniem np. 60%
  • #9 18990850
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18992400
    piracik
  • #11 18992695
    bro2004
    Poziom 30  
    Możesz próbować... Nowa pompa 1070zł :D
  • #12 18993594
    piracik
    bro2004 napisał:
    Możesz próbować... Nowa pompa 1070zł

Jak 1070. Podobno do termeta miały być takie tanie części, a tu cena jak w Boschu?
  • #13 18993608
    bro2004
    Poziom 30  
    Niemieckie auta i kotły ponoć się nie psują. Tak samo pompy WILO 😂
  • #14 18993804
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18996759
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18997216
    martynek7777
    Poziom 10  
    Dzień dobry wszystkim.
    Jestem posiadaczem Ecocondens Crystal II Plus wersja - jednofunkcyjny. Również uważam, że błędem konstrukcyjnym jest brak możliwości wysterowania pompy obiegowej. W moim przypadku nie sprawdziło się sterowanie PWM . Na chwilę obecną mam odłączony PWM od pompy. Mankamentem jedynie jest jedynie lekki szum w grzejnikach w momencie pracy pompy na funkcji CO.
  • #17 18997371
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18997738
    martynek7777
    Poziom 10  
    Zastanawia mnie jeszcze jeden opis.
    Przy pompie 'Wilo-Para **-***/8-75/iPWM' jest opis informujący o polaryzacji złącza IPWM. Nie wiem tylko czy w tej pompie jest ta sama elektronika, ale z opisu wychodzi, że tak. Może jednak istnieje możliwość wysterować pompę zewnętrznym generatorem PWM.
  • #19 18997814
    piracik
    martynek7777 napisał:
    Może jednak istnieje możliwość wysterować pompę zewnętrznym generatorem PWM.

A czemu miałoby nie być takiej możliwości?
  • #20 18997851
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 453
    Roman Idzikowski powiedział:
    ,, a tylko z PC z oprogramowaniem komunikacyjnym podłączonym do gniazda na płycie sterownika kotła (Honeywell NEXYS S4962V3000) odpowiednim kablem. Serwis Firmowy Termet odpowiedział mi, że nie jest w stanie wskazać serwisanta, który ma taki sprzęt, być może żaden nie ma."

Tak się składa, że jeden ma na pewno. Ja.

Poradż SF by spojrzeli w faktury sprzedaży. Były one sprzedawane tylko przez Nich.

Szkoda tylko, że potrzebujący pomocy nie podają swojej lokalizacji. Ta anonimowość sprawia,że nie chce mi się nawet proponować pomocy. Na Berdyczów?.

pozdrawiam Irek
  • #21 18997854
    martynek7777
    Poziom 10  
    Źle sformułowałem zdanie. Na pewno istnieje, ale jeszcze jest kwestia finansowa. Zastanawiam się na dostawieniem prostego generatora PWM zasilanego napięciem stałym max 14V o niskim natężeniu. Od eksperymentowania odstrasza mnie cena nowej pompy w przypadku niepowodzenia. Jak pisałem wcześniej sterowanie PWM z pieca nie zdaje egzaminu, a nie ma też potrzeby, aby pompa pracowała na max obrotach.
  • #22 18997882
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 18998211
    bogis3
    Poziom 2  
    Witam mam ten sam problem .Odpieta wtyczka od pompy słychac straszny szum w pokoju nad piecem. mieszkam w Ziębicach dolnośląskie nie wiem czy to daleko od ciebie?
  • #25 18998269
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 453
    Cześć.

Zmiana obrotów pompy jest tylko pół środkiem.
    Producent w swoim zamyśle ułożył algorytm sterujący obrotami pompy obiegowej tego kotła kierując się projektami przykładowymi i dobrą wiedzą techniczną, która przewiduje odpowiednie rozwiązania instalacji grzewczych w zależności od potrzeb grzewczych budynków / mieszkań.
    W skrócie, jeżeli instalacja składa się więcej niż z jednego obiegu grzewczego, należy zastosować sprzęgło hydrauliczne , napędzanie i sterowanie poszczególnych obwodów grzewczych osobno, gdzie dla obwodów z obniżoną temperaturą muszą być pompomieszacze, a nie zawory RTL.
    Rozwiązania takie pozwalają komfortowo sterować temperaturami w pomieszczeniach i eliminuję się wpływ poszczególnych obwodów na siebie.
    Inwestorzy, kierując się chęcią zaoszczędzenia paru groszy skazują się na mieszkaniu latami w domach / mieszkaniach w których nie można osiągnąć komfortu : szumy, przegrzania, niedogrzane pomieszczenia.
    Często przyczyną tego stanu są też instalatorzy, którzy nie znają ( urodził się z kluczem hydraulicznym w ręku, po co mu wiedza i szkolenia), lub z przyczyn finansowych ( tania oferta) nie proponują Inwestorom właściwych rozwiązań technicznych. A klient polega na wiedzy fuchmana, - dlatego jego zatrudnia.
    Inną grupą są jeszcze Inwestorzy, którzy wiedzą ,, lepiej "od innych oraz ogólnie i branżowo pojętej wiedzy technicznej. Takich nauczyłem się już nie prostować, są niereformowalni. Szkoda zdrowia.

Dla tego kotła zmienia się też algorytm sterowania obrotami pompy w zależności czy pracuje z czujnikiem zewnętrznym, czy ze sterownikiem pokojowym.

Jeżeli ktoś chciał by drobnej porady , zapraszam

603099601

pozdrawiam Irek
  • #26 18998286
    tom.pk
    Poziom 16  
    Widzę ,że coraz więcej użytkowników ma problem z tym kotłem.U mnie gdy ustawię temperaturę na kotle 38stC włącza się na 2-3 minuty i wyłącza i tak cały czas ,zbyt mała prędkość pompy powoduje ,że ciepło jest słabo odbierane przez grzejniki i kocioł taktuje.Pomogło odpięcie PWM od pompy .Ale czy to jest normalne w nowym kotle{czytam,że tak sugeruje producent] ,zamiast umożliwić użytkownikowi możliwość ustawień pracy pompy tak jak jest to np w kotle ECOCONDENS GOLD PLUS.Jest to ewidentnie wada fabryczna i mam nadzieję,że TERMET ten problem rozwiąże.

Dodano po 15 [minuty]:

irus.m napisał:
    W skrócie, jeżeli instalacja składa się więcej niż z jednego obiegu grzewczego, należy zastosować sprzęgło hydrauliczne , napędzanie i sterowanie poszczególnych obwodów grzewczych osobno, gdzie dla obwodów z obniżoną temperaturą muszą być pompomieszacze, a nie zawory RTL.
    Rozwiązania takie pozwalają komfortowo sterować temperaturami w pomieszczeniach i eliminuję się wpływ poszczególnych obwodów na siebie.
    Inwestorzy, kierując się chęcią zaoszczędzenia paru groszy skazują się na mieszkaniu latami w domach / mieszkaniach w których nie można osiągnąć komfortu : szumy, przegrzania, niedogrzane pomieszczenia.

Wspaniale- zaprzęgnięto "kosmiczną" elektronikę ,algorytmy zebrano wiedzę pokoleń i po co ?Aby zamiast zrobić proste i tanie instalacje była konieczność stosowania sprzęgła ,drogich rozdzielaczy z pompami .Przecież to wszystko kosztuje niemało,nie mówiąc o zużycie prądu przez te dodatkowe pompy.
  • #27 18998344
    bogis3
    Poziom 2  
    Mam grzejniki z głowicami termo które praktycznie się nie otwierają bo jest ciepło ,ale mam jeszcze jedna pętlę podłogowymi na piecu 40 - 45 st ale problem jest taki że po wyłączeniu palnika pompa się wyłącza i podnosi się temperatura wody co skutkuje komunikatem L03
    Piec czy na sterowniku czy bez jest ten sam problem. Po odłączeniu pompy od sterownika wszystko działa ale strasznie szumi bo chodzi na maxa . Najlepiej jakby chodziła na min lub średnich.
  • #28 18998462
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 18998492
    bogis3
    Poziom 2  
    Rozumiem że ma to zrobić serwisant
  • #30 18998725
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z ustawieniem prędkości obrotowej pompy w kotle Termet Ecocondens Slim, który powoduje hałas w grzejnikach. Użytkownicy zauważają, że nie ma możliwości zmiany parametrów prędkości pompy z poziomu panelu sterowania, co jest ograniczeniem w porównaniu do modeli Gold i Silver. Wskazano, że pompa Wilo PWM nie pozwala na regulację obrotów bez użycia dedykowanego oprogramowania i kabla komunikacyjnego. Użytkownicy sugerują, że odłączenie pompy od sygnału PWM eliminuje hałas, ale nie jest to rozwiązanie optymalne. Wiele osób podkreśla, że brak możliwości dostosowania parametrów fabrycznych, takich jak maksymalne i minimalne obroty pompy, jest wadą konstrukcyjną. Proponowane są różne metody, w tym użycie zewnętrznego generatora PWM, jednak wiąże się to z ryzykiem utraty gwarancji. Wspomniano również o problemach z czujnikami temperatury i ich wpływie na działanie kotła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA