logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zdobyć historię IP z konkretnego dnia i godziny dla danego komputera?

bartko_s 16 Paź 2020 12:39 2721 14
REKLAMA
  • #1 18980956
    bartko_s
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Wybaczcie, jeśli pytanie jest z gatunku przedszkolnego, ale wiedzy takiej nie mam, a sprawa jest ważna...

Muszę zdobyć numer IP, z którego w konkretnym dniu, o konkretnej godzinie, z konkretnego komputera, korzystałem u siebie z internetu. Muszę udowodnić, że to rzeczywiście ja wchodziłem na konkretną stronę, a nie zrobił tego za mnie ktoś inny - adres IP, który dostarczę, będzie skonfrontowany z tym, który ma w swoich rejestrach właściciel strony. Podejrzewam, że na komputerze tego nie sprawdzę, w związku z czym wystąpię z wnioskiem o udostępnienie takiej informacji do dostawcy internetu.

Ale tu narodziły mi się pewne wątpliwości. Dostawca dostarcza mi internet, który ja później rozdzielam swoim routerem na sieć wi-fi. W tym samym momencie podłączonych do niego było kilka urządzeń - laptopy i smartfony. Czy niezależnie od tego, z którego urządzenia korzystałem wtedy z internetu, byłem widoczny przez tę stronę internetową pod tym samym numerem IP? Czy też każde urządzenie było widoczne pod swoim numerem i formalnie powinienem do dostawcy wnioskować raczej o udostępnienie kilku numerów, z których w tym momencie korzystałem?

Nie chcę sytuacji, że przez złe sformułowanie wniosku otrzymam informację, która będzie sprzeczna z prawdą i z tym numerem, który widoczny był przez właściciela strony.

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 18980985
    Lukisek
    Poziom 10  
    bartko_s napisał:
    Wybaczcie, jeśli pytanie jest z gatunku przedszkolnego, ale wiedzy takiej nie mam, a sprawa jest ważna...

Muszę zdobyć numer IP, z którego w konkretnym dniu, o konkretnej godzinie, z konkretnego komputera, korzystałem u siebie z internetu. Muszę udowodnić, że to rzeczywiście ja wchodziłem na konkretną stronę, a nie zrobił tego za mnie ktoś inny - adres IP, który dostarczę, będzie skonfrontowany z tym, który ma w swoich rejestrach właściciel strony. Podejrzewam, że na komputerze tego nie sprawdzę, w związku z czym wystąpię z wnioskiem o udostępnienie takiej informacji do dostawcy internetu.

Ale tu narodziły mi się pewne wątpliwości. Dostawca dostarcza mi internet, który ja później rozdzielam swoim routerem na sieć wi-fi. W tym samym momencie podłączonych do niego było kilka urządzeń - laptopy i smartfony. Czy niezależnie od tego, z którego urządzenia korzystałem wtedy z internetu, byłem widoczny przez tę stronę internetową pod tym samym numerem IP? Czy też każde urządzenie było widoczne pod swoim numerem i formalnie powinienem do dostawcy wnioskować raczej o udostępnienie kilku numerów, z których w tym momencie korzystałem?

Nie chcę sytuacji, że przez złe sformułowanie wniosku otrzymam informację, która będzie sprzeczna z prawdą i z tym numerem, który widoczny był przez właściciela strony.

Z góry dziękuję za pomoc

Nieważne czy używałeś laptopa, telefonu czy tabletu, jeżeli te urządzenia były podłączone do jednego routera, to nieważne kto wchodził na stronę internetową, adres IP będzie taki, jaki masz od dostawcy. Ty piszesz o adresach w sieci lokalnej, które otrzymuje każde urządzenie w sieci. Za to nie odpowiada dostawca. Jeżeli dysponujesz routerem, który loguje dane jaki adres ip z sieci lokalnej odwiedzał jaką stronę i kiedy, to ok, wtedy także pojawia się nazwa hosta, jednak takie rozwiązanie jest stosowane raczej bardzo rzadko.
  • REKLAMA
  • #3 18981020
    sasiadstar
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Lukisek napisał:
    jednak takie rozwiązanie jest stosowane raczej bardzo rzadko

Wcale nie tak rzadko. Każdy przyzwoity router rejestruje logi, co prawda jest to dość ograniczone czasowo ale mimo wszystko jest.
  • #4 18981470
    Lukisek
    Poziom 10  
    sasiadstar napisał:
    Wcale nie tak rzadko. Każdy przyzwoity router rejestruje logi, co prawda jest to dość ograniczone czasowo ale mimo wszystko jest.

Panie kolego, przeciętny użytkownik Internetu domowego kupuje router od dostawcy.
  • #5 18981497
    sasiadstar
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Lukisek napisał:
    Panie kolego, przeciętny użytkownik Internetu domowego kupuje router od dostawcy.

Panie kolego a czy ja rozwodzę się na temat "gatunku" użytkowników.
    @Lukisek wcale nie napisał od kogo ma "kupiony" (jeśli już to wydzierżawiony) router.
    Ba nie napisał kto jest jego dostawcą więc nie ma możliwości wywnioskować co to za sprzęt.
  • REKLAMA
  • #6 18981512
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18981625
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5397
    bartko_s napisał:
    Podejrzewam, że na komputerze tego nie sprawdzę, w związku z czym wystąpię z wnioskiem o udostępnienie takiej informacji do dostawcy internetu.

https://www.kancelariamojecki.pl/ustalenie-da...awcy-naruszenia-dobr-osobistych-w-internecie/
  • #8 18981717
    bartko_s
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedzi. Czyli podsumowując - od dostawcy powinienem otrzymać tylko 1 numer IP i będzie to na pewno numer, który był widoczny w logach właściciela strony, bez znaczenia, z jakiego komputera wtedy wchodziłem, tak?

KOCUREK1970 - tu sprawa jest odwrotna. Ja chcę udowodnić, że to właśnie ja byłem w konkretnym momencie na konkretnej stronie :)
  • #9 18981841
    KOCUREK1970
    @bartko_s
    Dlatego dałem Ci przykład, kogo to w sumie dotyczy, kto ma tu jakie prawo itd - nawet jako pokrzywdzony, uzyskanie tych danych nie jest wcale takie proste.
    Jak dla mnie, nie masz nawet co próbować kontaktować się też z operatorem - nie udzielą osobie prywatnej takich informacji.
  • #10 18981963
    bartko_s
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    @bartko_s
    Dlatego dałem Ci przykład, kogo to w sumie dotyczy, kto ma tu jakie prawo itd - nawet jako pokrzywdzony, uzyskanie tych danych nie jest wcale takie proste.
    Jak dla mnie, nie masz nawet co próbować kontaktować się też z operatorem - nie udzielą osobie prywatnej takich informacji.

Mam nadzieję, że aż tak pod górkę nie będą robili, nie widzę uzasadnienia dla ukrywania tego przede mną. Chodzi mi o mój własny adres IP.
  • #11 18981989
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    bartko_s napisał:
    Muszę udowodnić, że to rzeczywiście ja wchodziłem na konkretną stronę,

Może wystarczy print screen z historii przeglądarki?

Pytanie zasadnicze czy masz od dostawcy adres publiczny, czy tej jest on z jego podsieci? W pierwszym przypadku łatwiej jest udowodnić, że ty to ty. W drugim trochę trudniej i to już będzie zależało od dostawcy.
  • #12 18982007
    bartko_s
    Poziom 9  
    xury napisał:

Może wystarczy print screen z historii przeglądarki?

Pytanie zasadnicze czy masz od dostawcy adres publiczny, czy tej jest on z jego podsieci? W pierwszym przypadku łatwiej jest udowodnić, że ty to ty. W drugim trochę trudniej i to już będzie zależało od dostawcy.

Niestety nie wystarczy, zostałem poproszony o przesłanie adresu IP. Co Do drugiej kwestii, to niestety nie wiem.
  • #13 18982008
    KOCUREK1970
    bartko_s napisał:
    nie widzę uzasadnienia dla ukrywania tego przede mną. Chodzi mi o mój własny adres IP.

Ale masz status osoby pokrzywdzonej, jesteś o coś oskarżony, to Ciebie ktoś pomawia/obciąża, Ty chcesz komuś wytoczyć o coś proces itd?
    W tym segmencie leży problem, w sensie do jakich danych masz prawo dostępu/ich uzyskania i w jakich okolicznościach.
    Pamiętaj, prawo sobie a życie sobie - operator/admin powie, że żadnych danych Ci nie wyda i bez wyroku sądu go to tego nie zmusisz (RODO), wyrok sądu daje spokój administracyjny bo nie miał wyboru i wtedy musiał.
    Masz w tym przykładzie w linku moim info, jak się zabezpieczają admini przed wydaniem tych danych (RODO, z jednej strony zezwala na udostępnienie, a z drugiej strony masa uwarunkowań - i admini głupieją, a jak coś niejednoznacznie jasne to lepiej się nie zgodzić i niech sąd decyduje) a to znaczy, że nie odbywa się to ani szybko, ani prosto. Dodatkowo sąd nie musi podzielić Twojego stanowiska i może nie wyrazić zgody na udostępnienie Tobie, Twoich danych.

Ja na Twoim miejscu, bym się udał do adwokata - on nakreśli Ci Twoją sytuację i jak to prawnie wygląda.
  • #14 18982501
    Lukisek
    Poziom 10  
    sasiadstar napisał:

Panie kolego a czy ja rozwodzę się na temat "gatunku" użytkowników.
    @Lukisek wcale nie napisał od kogo ma "kupiony" (jeśli już to wydzierżawiony) router.
    Ba nie napisał kto jest jego dostawcą więc nie ma możliwości wywnioskować co to za sprzęt.

Wiem, że nie napisał od kogo ma kupiony/pożyczony, nie napisał też jaki to model, dlatego obstawiam, że to router od dostawcy. Przy okazji możesz podesłać kilka modeli takich routerów, co logują dane? Jestem zaciekawiony, bo sam nie posiadam takowego, a chętnie bym się przerzucił.

Wracając do tematu bartko_s, nie jest powiedziane, że na wyciągu od dostawcy będzie widniał tylko jeden adres IP. Wszystko zależy od tego czy dostawca nadał Ci stałe IP czy zmienne. Ale tak czy inaczej, to będzie adres przydzielony Tobie, nikomu innemu.
  • REKLAMA
  • #15 18990958
    bartko_s
    Poziom 9  
    Dziękuję za pomoc, wiem chyba wszystko, co chciałem :)

Podsumowanie tematu

✨ Aby uzyskać historię IP z konkretnego dnia i godziny dla danego komputera, użytkownik musi skontaktować się z dostawcą internetu, który powinien dostarczyć zewnętrzny adres IP. Wszystkie urządzenia podłączone do jednego routera będą widoczne w internecie pod tym samym adresem IP, niezależnie od tego, z którego urządzenia korzystano. W przypadku routerów, które logują dane, można uzyskać szczegółowe informacje o aktywności, ale nie wszystkie urządzenia to umożliwiają. Użytkownik powinien również być świadomy, że uzyskanie takich danych może być skomplikowane z powodu przepisów RODO, a dostawcy mogą wymagać wyroku sądowego do udostępnienia informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA