logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP SF-2022 - jak usunąć szare tło z kopii po wymianie modułów?

doxent 17 Gru 2005 15:27 1665 8
REKLAMA
  • #1 2091933
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam!
    Mam takie dwie kserokopiarki, gdzie jedną dostałem na części. Jedna z nich była w wizualnie dobrym stanie, ale nie włączała się, druga widać że mocno używana, ale elektronicznie sprawna - tyle że nie pobierała papieru, zgrzytała w mechanice itd. - widać że mocno zużyta -sztrucel. Pomysł był prosty - przełożyłem 3 moduły elektroniki po prawej stronie z zasilaczem włącznie i "wysokim" (ale zostawiłem płyte główną z prockiem), i.... ta "ładna kserokopiarka" ożyła i zaczęła robić kopie - co mnie ucieszyło wielce, ale tło było całe mocno szare a treść kopii jest do odczytu. Chcąc zrobić mały krok naprzód, zamieniłem w nich cały blok z tonerem i developerem. Efekt po zamianie to taki, że po zamianie kopie wychodzą już z jeszcze bardziej szarym tłem - czyli jest gorzej.

Z uwagi na to, że nie mam doswiadczenia w diagnostyce kserokopiarek, prosiłbym o podpowiedź, co mam teraz sprawdzić, by uruchomić to ksero?.

Czy jest prawdopodobne, że to brak proszku w developerze? Gdzie można kupić proszek do developera do tej kserokopiarki? Czy są jakieś zamienniki które zadziałają? Czy uzycie startera developera np. do SF2025 byłoby dużym błędem? Na Elektrodzie jest serwisówka, ale w wersji po niemiecku ;-). Dziekuję za ewentualną pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2097917
    dar4szczecin
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Czesc witaj proponowal bym wyczyscic wszystkie lusta optyke ,lampki kasujace i elektrody oraz siatke elektrody ladowania wymienic developer i beben wraz z litwa czyszczaca i zainicjowac developer kodem 25-2 polozyc kartki biale na szybe najlepiej 5 szt A3 i wl kod 47 potem ustawic swiatlo kod 46-1 no i to powinno pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2098412
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Może trochę wolniej, kolega dar ma rację, ale nie koniecznie trzeba zrobić, aż tak dużo, zacznij od wyczyszczenia optyki, i elektrod, potem napisz czy coś się zmieniło. Najlepiej jest postępować krok po kroku, wtedy uniknie sie zbędnych inwestycji.
    pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #4 2143967
    doxent
    Poziom 21  
    wyczyszczenie elektrod i optyki nic nie zmieniło. Pozatym nie bardzo wiem jak sie włącza możliwość wpisywania kodów serwisowych i jak sie robi " - " (myślnik na kserokopiarce)
  • #5 2146664
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Wejście w tryb diagnostyczny: C(czerwony), pauza(interrupt), 0, pauza. Zgaśnie wyświetlacz, wtedy można wpisywać kody. myślnik to tylko uproszczenie, po wpisaniu kodu głównego np. 25 zatwierdzamy Startem(duży zielony), i wpisujemy drugą cząśc kodu np.:02 i znowu zatwierdzamy startem. W przypadku właśnie tej procedury diagnostycznej kopiarka, włączy się i przez około 3 min będzie mieszać tonerem, wyświetlająć różne liczby, ustawia sobie w ten sposób właściwy stosunek toneru i developera w układzie wywołującym. Jak skończy wyście z trybu diagnostycznego CA (żółty). W przypadku innych kodów, po wprowadzeniu całego kodu kopiarka najczęściej wyświetla wartości jakie są zaprogramowane, niektóre można zmieniac inne tylko odczytywać. Ciężko jest wytłumaczyć komuś bez doświadczenia, poza tym jest to dosyć złośliwa maszyna, wrażliwa na duże przebiegi bębna i developera, po prostu czasami nie można jej wyregulować bez wymiany tych elementów mimo iż optycznie wyglądają znośnie.
    Powodzenia horse
  • #6 2830024
    doxent
    Poziom 21  
    Więc po wielu miesiącach postoju załatwiłem nowy deweloper, bęben listwę i toner. Wczoraj ze znajomym wymieniliśmy wszystko.
    ustawiliśmy automatyczne procedury 47, wyzerowali liczniki dewelopera, bebna i tonera.
    Wszystko jest niby ok ale tylko jeżeli ustawię opcję FOTO. W przypadku AUTOMATISCH i MANUAL kopie wychodzą z szarym tłem ale juz tylko lekko szarym a nie jak poprzednio nieczytelne. Pozatym musze ustawić jasność na 1 czyli Hell bo jak dam Dunkel to już mam za dużo czerni. Przy kopiowaniu tekstów jest super ale zdjęcia wychodzą za ciemne. Co zrobić dalej.
  • REKLAMA
  • #7 2832149
    myniek4
    Poziom 13  
    spróbuj podnieść wartości w kodzie 46-1 o 10-20 oczek, tylko nie ruszaj ustawień z nastawioną (10). kopie testowe wykonuj po wyjściu z programu serwisowego.
    pozdrawiam
  • #8 2847325
    doxent
    Poziom 21  
    ustawilem wszystkie wartosci dla automatisch i manual na max 99 zarowno dla przyciemnionych jak i rozjasnionych ale nadal na automatisch mam lekka brudna prawie niezauwazalną a na manualu jest tragicznie, na foto ok.
  • #9 2880673
    damian19
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Proponuje wymienic developer zainicjowac go kod 22-06 i dopiero ustawic ekspozycje z kodu 46-01 powinno pomóc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kserokopiarki SHARP SF-2022, która po wymianie modułów elektronicznych i części eksploatacyjnych (developer, bęben, toner, listwa czyszcząca) generuje kopie z szarym tłem. Po przełożeniu modułów z innej maszyny i wymianie bloku z tonerem i developerem, jakość kopii pogorszyła się. Zalecane działania diagnostyczne obejmują czyszczenie optyki, elektrod, lusterek, lampek kasujących oraz siatki elektrody ładowania. Wskazane jest także inicjowanie developera za pomocą kodu serwisowego 25-2 oraz ustawianie ekspozycji światła kodem 46-1. Wejście w tryb serwisowy uzyskuje się przez sekwencję C (czerwony), pauza, 0, pauza, a kody serwisowe zatwierdza się przyciskiem Start. Po wymianie części i wyzerowaniu liczników developera, bębna i tonera, kopie w trybie FOTO są dobre, natomiast w trybach AUTOMATISCH i MANUAL pozostaje lekko szare tło. Próby podnoszenia wartości ekspozycji w kodzie 46-1 do maksimum nie przyniosły poprawy. Sugerowana jest ponowna wymiana developera, jego inicjacja kodem 22-06 oraz ponowne ustawienie ekspozycji światła. Maszyna jest wrażliwa na zużycie bębna i developera, co może wymagać wymiany tych elementów mimo ich dobrego wyglądu zewnętrznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA