Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mikrofala Samsung GE89MST - przyciski nie wszystkie działają

S_m_K 21 Oct 2020 18:29 1425 2
    S_m_K
    Level 9  
    Witam,
    W mikrofalówce przestały działać wszystkie przyciski. Działają tylko dwa z kilkunastu. Wymontowałem płytkę z przyciskami: https://north.pl/karta/de96-00726a-klawiatura-membranowa-panelu-do-mikrofalowki,729-LR-0977.html

Wszystkie "guziki" klikają pod palcem poprawnie. Przemyłem całość profilaktycznie IPA i osuszyłem, złożyłem ale dalej działają tylko dwa przyciski. Wyświetlacz działa poprawnie i reaguje. Jest też układ na płytce, do której podłączone są te przyciski, sprawdziłem wizualnie kondensatory itp. to wszystko wydaje się być ok. Nic niby nie śmierdzi przepalonym.

Czy mogę (mając miernik i zmysły) w jakiś sposób sprawdzić czy wina leży po stronie płytki z przyciskami (54zł), czy po stronie modułu (250 = nieopłacalna naprawa)?

Dziękuję
    ssss
    Level 37  
    A ktore przyciski dzialaja moze jest jakas blokada?
    S_m_K
    Level 9  
    Rozwiązałem problem rozbierając cały panel. Przetarłem go IPA wraz z końcówkami taśmy. Po złożeniu wszystko działa poprawnie. Podejrzewam, że problem był w zaśniedziałym złączu taśmy lub poprostu uszkodzonej żyle w taśmie, która po przetarciu jednak się zwarła w środku. Tak czy inaczej od paru tygodni wszystko działa jak należy.
    Zamykam