logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mała łazienka - podłogówka przez grzejnik drabinkowy

Jareen 22 Paź 2020 10:50 636 1
REKLAMA
  • #1 18992939
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    Witam serdecznie,
    wiem, że podobnych tematów było poruszanych wiele, natomiast w żadnym z wątków nie znalazłem potwierdzenia poprawności swojego myślenia.

Jestem na etapie budowy instalacji CO w małej łazience, w której mimo zastosowania podłogówki nie chciałbym rezygnować z grzejnika drabinkowego do suszenia ręczników. By nie komplikować instalacji (cała kondygnacja w ogrzewaniu podłogowym) chcę zastosować układ, w którym pętla podłogówki zasilana jest z powrotu grzejnika a na powrocie z podłogówki RTL ulokowany przy rozdzielaczu. Wiem, że w tym układzie RTL może odcinać grzejnik i szybciej go wychładzać, natomiast w grzejniku dodatkowo będzie siedzieć grzałka z timerem, załączana tylko na jakiś czas w okresie przewidywanego użytkowania łazienki.

Wg. mojego rozumowania, przez większość dnia grzejnik będzie pracował na temperaturze niższej razem z podłogówką, natomiast np. bliżej wieczora grzałka załączy się dogrzewając drabinkę. Ew wzrost temperatury powrotu z podłogówki może zamykać RTL odcinając tym samym obieg, ale przez ten czas zadziała bezwładność samej posadzki a mała grzałka w drabince nie będzie niepotrzebnie grzać dalszych odcinków instalacji CO.

Czy taki układ ma sens?
  • REKLAMA
REKLAMA