logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie można kupić papierosy bez filtra?

bezpradu21 24 Paź 2020 12:20 19635 33
  • #1 18996691
    bezpradu21
    Poziom 7  
    Ocena: 13
    Witam
    Jak w temacie. Obecnie pale Chesterfieldy, setki, czerwone, jednakże są one dla mnie trochę za słabe.
    Pozdrawiam.
  • #2 18996777
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    To sobie filtr odetnij nożyczkami. Będzie dokładnie to samo.
    Obecnie w UE raczej nie kupisz papierosów bez filtra. Ten zresztą nie redukuje nikotyny i w zasadzie jest bardziej ozdobą...

Możesz za to kupić sobie bibuły, tytoń i samemu sprawdzić, czy średnia życia palacza może być niższa.

Albo po prostu zmień markę. Te bynajmniej nie są najmocniejsze... Jest sporo innych marek znacznie mocniejszych.
    Czytaj skład.

Na przykład "Mocne" - prawie 50% trucizny więcej... Albo "Białomory" zza wschodniej granicy - Na rynku nie ma mocniejszych. Co prawda i nie pożyjesz długo... ale skoro lubisz...
  • #3 18996830
    bezpradu21
    Poziom 7  
    Mocne kiedyś też paliłem, ale są trochę droższe i za krótko się je pali, w przeciwieństwie do długich chesterfieldów.
  • #4 18996868
    Madrik
    Przerzuć się na fajkę. Można ćmić nawet godzinę jak się nabierze wprawy. A i cygara są alternatywą. Nie dość, że elegancką, to masz pół godziny palenia i końską dawkę nikotyny.
  • #5 18996878
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1368
    Odpalaj od strony filtra. Niech MOC będzie z Tobą. :D
  • #6 18996898
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3754
    bezpradu21 napisał:
    ... są one dla mnie trochę za słabe.
    Polecam "Ligeros" albo "Partagas". Raczej nie powinny być zbyt słabe ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18997016
    bezpradu21
    Poziom 7  
    Może po świętach kupię sobie fajkę, a co do cygar - w moim mieście są takie cienkie i to w dodatku smakowe, takie bardziej cygaretki :)
  • #8 18997651
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Mobali napisał:
    Polecam "Ligeros" albo "Partagas".
    Gdzie to kupić?
    Były takie francuskie Gitanes bez filtra w ciemnoniebieskich kartonikach. Też zniknęły :( .
  • #9 18997695
    buczkog
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    rys57 napisał:
    Mobali napisał:
    Polecam "Ligeros" albo "Partagas".
    Gdzie to kupić?
    Były takie francuskie Gitanes bez filtra w ciemnoniebieskich kartonikach. Też zniknęły :( .

Fakt kiedyś były ale... Unia Europejska ograniczyła ilości smoły, tlenku węgla i nikotyny dlatego nie ma ich na rynku. Podobna sprawa z liquidami do e-fajek. Kiedyś były na rynku standardowo 24 mg-ówki (przez net zamawiane 36 i chyba 56 mg nikotyny) a dzisiaj chyba 18 lub 16 mg/ml.
  • #10 18997843
    Mobali
    Poziom 43  
    rys57 napisał:
    Gdzie to kupić?
    Na Kubie?
    rys57 napisał:
    francuskie Gitanes bez filtra w ciemnoniebieskich kartonikach. Też zniknęły
    No cóż, znów ta paskudna UE ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18997896
    Madrik
    bezpradu21 napisał:
    a co do cygar - w moim mieście są takie cienkie i to w dodatku smakowe, takie bardziej cygaretki :)

Internet jak widzę masz... Kurier dojedzie. Jaki masz problem? ;)
  • #12 18997977
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1368
    Jeżeli masz ogródek to posiej machorkę. Zawiera do 9% nikotyny. Czego nie spalisz możesz w formie odwaru stosować na robactwo.
  • #13 18998184
    bezpradu21
    Poziom 7  
    Nie mam ogródka i nie jestem aż takim smakoszem żeby zamawiać wyroby tytoniowe przez internet :)
    Ale jest w moim mieście sklep z fajkami, to tam pewnie coś kupię. Pytanie czy do fajki nadaje się taki zwykły tytoń jak do skręcania papierosów, czy musi być jakiś specjalny fajkowy? Przepraszam za mój brak wiedzy ale u mnie w rodzinie nikt nie miał fajki, wszyscy palili zwykle papierosy.
  • #14 18998563
    Mobali
    Poziom 43  
    bezpradu21 napisał:
    ...nie jestem aż takim smakoszem żeby zamawiać wyroby tytoniowe przez internet
    Nie bardzo kojarzę, jaki związek z zamawianiem przez internet ma "bycie smakoszem". To po prostu inna forma dystrybucji tych samych produktów, więc nie ma się co obrażać na ten kanał sprzedaży. Tym bardziej, że bywa taniej niż u "stacjonarnych", zakupy są łatwiejsze, a przepisy znacznie korzystniejsze dla sieciowych konsumentów.
    bezpradu21 napisał:
    Ale jest w moim mieście sklep z fajkami, to tam pewnie coś kupię...
    Jeśli jednak fajka to nie zapominaj o kilku drobiazgach. A to przynajmniej dwie fajki (bo jedną natychmiast "zarżniesz"). Do tego zestaw wyciorów, przybornik, stojak, puszki na tytonie oraz zestaw wymiennych filtrów - jeśli fajka ma taką konstrukcję. No i trochę wiedzy oraz mnóstwo czasu, którego wymaga prawdziwe delektowanie się dymkiem ;-)

Trzeba też wiedzieć, że fajka niespecjalnie nadaje się do "zaciągania". W tej roli znacznie lepiej sprawdzą się cygaretki, czyli te cieniutkie cygarka. No a jak masz taki sklep w okolicy, to na pewno znajdziesz tam cygaretki z napisem "Partagas". Nie są tak znane i tak mocne jak papierosy "Partagas", ale... Też godne uwagi. Być może znajdziesz tam też Cohiba Esplendidos, czyli ulubione cygara Fidela Castro ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 18998574
    Madrik
    Każdy się nadaje. Ale jak to bywa w marketingu, do fajki masz często specjalne mieszanki o różnych właściwościach i aromatach, a niekiedy nawet same liście, które możesz sam pokroić wg gustu. Gdyż fajkę zwykle wybierają osoby o wyższych wymaganiach i oczekują czegoś więcej.

Do papierosów zwykle zaś dobiera się coś, co można nazwać "zbiorczą sieczką".
    W fajce też spalisz, ale wrażenie pewnie będą nieco rozczarowujące.
    Najlepiej popytaj na jakimś vortalu dla fajkowiczów.
  • #16 18998913
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1428
    bezpradu21 napisał:
    Pytanie czy do fajki nadaje się taki zwykły tytoń jak do skręcania papierosów, czy musi być jakiś specjalny fajkowy?

Zwykły się nie nadaje bo jest za drobny, przechylisz fajkę i Ci się wszystko wysypie razem z żarem. Do fajki musi być dłuższy i grubszy tytoń żeby się go dało ubić, dopiero dobrze ubity sie podpala.
  • #17 18999682
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6611
    Kup od Ukraińców ichnie
  • #18 18999699
    Mobali
    Poziom 43  
    Janusz_kk napisał:
    Zwykły się nie nadaje bo jest za drobny
    Różnic jest naprawdę sporo! Fajkowy nie tylko jest inaczej cięty, bo bywa także niecięty, w formie "plug". Zupełnie inna jest także wilgotność mieszanki. Poza tym to zupełnie inny gatunkowo tytoń, bardzo często z wysublimowanymi dodatkami, często aromatyzowany. Tytonie fajkowe słyną także z wymyślnych faz produkcji, jak na przykład podwędzenie w dymie z aromatycznych krzewów i palonych ziół czy powolne fermentowanie (jak Cavendishe), na przykład z syropem. Zdecydowaną większość tytoni fajkowych stanowią najbardziej popularne Virginie, a także Latakie i Burleye. Jeśli jednak lubisz moc i silne wrażenia, polecam mniej popularne i nasycone nikotyną Perique.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 19000215
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Mobali napisał:
    Różnic jest naprawdę sporo!

Wiem, podałem najważniejszą, poza tym wtedy kiedy paliłem nie było takiego wyboru, a teraz nie jestem w temacie :)
  • #20 19000253
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Tak, jest taki tytoń (oferują sie w necie sprzedawcy, nie podam...znajomy kupił i se sam nabijał glizy) co czerepem pośmiga, tylko szkoda zdrowia. A rano jak se kaszlniesz i spluniesz to dziure w asfalcie tą smołą zaklejisz... Kiedyś takiego zapaliłem. Dziękuje za ten mocny tytoń, syf. 👎
  • #21 19002544
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 19002553
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Sie kolega rozpisał... OK. Ja np. pale, ale tylko przy piwku wieczorem. Przez dzień mnie nie ciągnie. Ale kolega który założył temat to już "lokomotywa", bez urazy.
  • #23 19002630
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6611
    Kiedys slyszalem rozmowe palacza i namawiajacego do rzucenia. Generalnie finał taki że palący stwierdził że jak jesteś taki mądry to rzuć ruch.. e
    To jest nałóg i 1 na 100 rzuci.
  • #24 19002694
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    No ja rzuciłem, 33 lata temu, łatwo nie było, udało się dopiero za 3 razem, czyli 2 razy wracałem ale już na coraz krótsze okresy.
    A też byłem taką 'lokomotywą', paczka dziennie szła spokojnie, a nawet więcej np na strajkach w '80. Paliłem ponad 12 lat.
  • #25 19002972
    Mobali
    Poziom 43  
    Jakub Urban napisał:
    Ja nie rozumiem, jaki jest w ogóle sens palenia tytoniu, w jakiejkolwiek formie.
    Jestem przekonany, że wszyscy szanują Twoją opinię i pewnie nikt do palenia nie będzie nakłaniał. W zadnej formie. Weź jednak pod uwagę, że porównywanie menela z przyklejonym "petem" oraz fajczarza czy miłośnika cygar jest przynajmniej mocno nietrafione. I to pod każdym względem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 19004231
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 19019646
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 19019745
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 19019958
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19019991
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    RitterX napisał:
    Oj nie zaznał chłop nawet namiastki rozkoszy w życiu

Hmm... Jest taka sobie historyjka:

Było dwóch braci, bliźniaków.
    Jeden praktycznie od podstawówki palił paczkę fajek dziennie, później nawet dwie.
    Pił coraz więcej, w miarę lat rzadko trzeźwym się pokazywał na wsi.
    Obracał erotycznie wszystko, co na drzewo lub pod wodę nie spieprzało.
    Umarł w wieku 96 lat.

Drugi- nigdy nie zapalił, nie wypił nawet piwa, życie seksualne żadne.
    Zmarł jak miał trzy miesiące...

V.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu papierosów bez filtra, z uwagą na ograniczenia w Unii Europejskiej, które utrudniają ich dostępność. Użytkownicy sugerują różne alternatywy, takie jak samodzielne skręcanie papierosów z tytoniu, zakup fajek lub cygar, a także zmianę marki na mocniejsze, jak "Mocne" czy "Białomory". Wspomniano również o tytoniu fajkowym, który różni się od zwykłego tytoniu do papierosów pod względem cięcia i wilgotności. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi markami, takimi jak "Partagas" i "Gitanes", oraz omawiają kwestie zdrowotne związane z paleniem.
Wygenerowane przez model językowy.