logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki akumulator do Skody Felicia Combi 1.3 MPI na zimowe warunki?

lukas981 12 Paź 2005 18:56 31494 20
  • #1 1893254
    lukas981
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.

Mam problem z akumulatorem w mojej Skodzie. Jak tylko spadnie temperatura poniżej 0 C to zaczyna się problem z rozruchem silnika. Byłem w serwisie i stwierdzili że akumulator jest dobry, poziom elektrolitu jest w normie. Zastanawiam się nad kupnem nowego akumulatora, ale nie wiem jaki kupić. Wiem że w sklepie mogą mi doradzić jaki, ale jak wiadomo, sprzedawca wciśnie każdy, byle był jak najdroższy - a ja potrzebuje w miare dobry za przystępną cene.
  • Pomocny post
    #2 1893268
    sq6fmy
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    polecam Centre. Kup w sklepie motoryzacyjnym bo bedzie gwarancja, ze jest swiezy (mozesz sprawdzic date produkcji, niech ci ja sprzedawca wskaze). Unikaj tanich akumulatorow z supermarketu. A i nie warto kupowac Boscha i Varty, drogie sa a jakos wcale nie jest taka super

pozdr
    Jacek
  • #3 1893642
    lukas981
    Poziom 11  
    Też myślałem o Centrze. Dzięki za porade :)
  • Pomocny post
    #4 1895005
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Moze zanim kupisz akumulator warto sprawdzic co doprowadzilo do zuzycia starego o ile to nie jest wiek, warto sprawdzic czy dobre jest ladowanie w twoim aucie. Jersli sie poruszasz w miescie i czesto uruchamiasz samochod, jezdzisz na krotkich odcinkach to proponuje akumulatory troche z wyzszej polki, kazdy producent w swojej ofercie je posiada. Firma akumulatora to juz twoj wybor ale przestrezegam przed zbytnia oszczednoscia.
    Pozdrawiam.
  • #5 1895167
    lukas981
    Poziom 11  
    Akumulator ma 5 lat. Z tego co słyszałem od innych użytkowników Skody, to ten Czeski akumulator nie jest zbyt dobry. W serwisie sprawdzili mi ładowanie ( jest OK ), więc raczej problem tkwi w akumulatorze.
  • Pomocny post
    #6 1895195
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    lukas981 napisał:
    Akumulator ma 5 lat. Z tego co słyszałem od innych użytkowników Skody, to ten Czeski akumulator nie jest zbyt dobry. W serwisie sprawdzili mi ładowanie ( jest OK ), więc raczej problem tkwi w akumulatorze.

Ho ho, 5 lat.
    Rzadko który wytrzymuje teraz 5 lat, chociaż mój ma 6 i nie narzekam na niego (65Ah)
    Zdarza się, że akumulatory wytrzymują okres gwarancyjny i jeszcze kilka miesięcy.
  • #7 1895580
    lukas981
    Poziom 11  
    Mam znajomego co ma 8 lat akumulator i jeszcze się nie zdarzyło żeby "padł". Tylko że ja trzymam samochód pod "chmurką" a On w garażu. Ja mam akumulator (45Ah). Może powinienem kupić 65Ah??
  • Pomocny post
    #8 1897827
    Slawek J
    Poziom 30  
    65Ah....? Chyba zartujesz skonczysz go zanim ci sie gwarancja na niego skonczy a pozniej producent jej nie uwzgledni ze wzgledu na nieodpowiednia pojemnosc i niemoznosc naladowania go przez alternator. Ja mam w golfie 36Ah bo taki producent zaleca i nie ma z nim zajmniejszych problemow.
  • #9 1897977
    lukas981
    Poziom 11  
    OK. Wezme (45Ah) bo taki miałem od nowości. Znajomy mi mówił żebym wziął 65Ah - lub większy. Dzięki Slawek J za porade:)
  • Pomocny post
    #10 1898604
    JAFO
    Poziom 25  
    lukas981 zrobisz, jak uważasz.
    Slawek J 70Ah czy 45 Ah to przy poprawnym bilansie energetycznym naprawdę nie robi różnicy dla alternatora.
    Dlaczego miałby być niedoładowany, skoro obciążenie jego nie zwiększa się?
    Dopiero zimą, kiedy poranna sprawność akumulatora spada co niektórzy doceniają zalety większej pojemności akumulatora.
    A powiem Tobie, że te 65 Ah woziłem w poldku 6 lat. Nie miałem żadnych problemów z tym akumulatorem w tym okresie.O ile mi się wydaje, producent zalecał 45Ah.
    W przypadku malucha producent zalecał 34Ah, ja woziłem 45Ah z bardzo dobrym skutkiem.
    Napisałem o tym w innym poście.
    Więc nie wiem, skąd się biorą opinie o nieprzesadzaniu z pojemnościami.
    Wydaje mi się, że rośnie u nas nowe pokolenie takie, jakim poszczycić się mogą niemcy -"jak jest napisane to tak ma być", zero myślenia.
    Wszystkim życzę troszeczkę wykształcenia w kierunku elektryki samochodowej, oleju w głowie a wszystko stanie się o wiele łatwiejsze i prostsze.
  • Pomocny post
    #11 1898634
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    popieram JAFO , kiedys na plocie bylo napisane piz.. polizalem i mi drzazga weszla w jezyk.
    a swoja droga jak producent oblicza jaki aku jest potrzebny to i tak boniza jego wartosc o jeden prog z oszczednosci wiec bedzie lepiej jak zamiast 45 wlozysz 60-65 , pradu nigdy niezamalo - docenisz to zima.
  • #12 1899477
    lukas981
    Poziom 11  
    Teraz to ja już nie wiem :( jaki mam kupić akumulator. Według mnie akumulator większej pojemności, mniej traci energi w zimie. Tak mi się wydaje. Ale ja nie mam doświadczenia w tych sprawach bo to jest mój pierwszy samochód. Licze na Wasze doświadczenie!!
  • Pomocny post
    #13 1899493
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    elektryka zajmuje sie nacodzien = kup wiekszy ale niema sensu wiekszy niz 55Ah
    jesli chodzi o firme to polecam z doswiadczenia centre (wrazie czego brak problemów z reklamacja) a pozatym made in poland , naprawde dobre akumulatory
  • #14 1899578
    lukas981
    Poziom 11  
    Też myślałem o Centrze. Inne firmy mają drogie akumulatory. Gdzieś słyszałem że Bosh robi dobre, ale i drogie a ja raczej wolałbym wydać max. 250zł.
  • #15 1899984
    Slawek J
    Poziom 30  
    Glupoty piszecie i tyle. Najl;epiej to kup taki ze 120 Ah lub wiekszy poniewaz jak ci auto padnie to zebys na rozruszniku do domu lub warsztatu dojechal...................... paranoja. Kolega kupil kiedys do fiesty 66 Ah wytrzymal 1,5 roku, teraz ma 40 Ah czyli normalny i jezdzi juz na nim prawie 5 lat. Jesli w samochodzie jest wszystko w porzadku z ukladem zaplonowym to nie ma wcalepotrzeby zastosowania wiekszego akumulatora by samochod odpalal w zimie no chyba ze silnik na wykonczeniu i trzeba troche nim krecic.
  • #16 1900457
    JAFO
    Poziom 25  
    lukas981 napisał:
    Według mnie akumulator większej pojemności, mniej traci energi w zimie.

Dokładnie to traci tyle samo energii, lecz więcej jej pozostaje w akumulatorze. To duży atut, jeśli auto stoi pod chmurką. Procentowo do pojemności traci faktycznie mniej.

Druga sprawa, to to, że rzadko kiedy zdarza się, by producent montował alternator dobierając jego wydajność do pojemności silnika. Silniki 1,6 1,8 2,0 2,5 ble, ble, ble mają takie same alternatory. Więc w czym problem?
  • #17 1900894
    lukas981
    Poziom 11  
    No to jaki mam w końcu kupić akumulator?? Może zostane przy 45Ah??
  • Pomocny post
    #18 1901213
    Slawek J
    Poziom 30  
    Taki miales i chodzil, nie sprawial problemow to taki kup.
  • #19 1901497
    lukas981
    Poziom 11  
    Ok. Kupie centry 45Ah. Wszyskim dziękuje :) za porady.
    Zamykam temat.
  • Pomocny post
    #20 1911965
    dedeks
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Kup cos z przedzialu 44-50Ah, wiekszego niz 50Ah nie kupuj, bo poza wszystkim innym szkoda kasy.
  • #21 2262694
    lukas981
    Poziom 11  
    Kupiłem akumulator Centra Plus 45(Ah). Teraz samochód zapala nawet przy -30 stopniach. Wedlug mnie jest rewelacyjny, cena też jest przystępna- 170zł. Polecam akumulatory tej firmy.

Wszystkim dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z rozruchem silnika Skody Felicia Combi 1.3 MPI w niskich temperaturach wynikał z zużycia akumulatora, który miał 5 lat. Serwis potwierdził prawidłowe ładowanie i stan elektrolitu. W dyskusji zalecano zakup akumulatora o pojemności zbliżonej do oryginalnej (45Ah), unikając zbyt dużych pojemności (np. 65Ah), które mogą powodować problemy z ładowaniem przez alternator. Polecano markę Centra ze względu na dobrą jakość, dostępność gwarancji i przystępną cenę, a także wskazywano na konieczność zakupu świeżego akumulatora w sklepie motoryzacyjnym, unikając tanich produktów z supermarketów. Akumulatory Bosch i Varta uznano za drogie, bez wyraźnej przewagi jakościowej. Użytkownik ostatecznie kupił Centra Plus 45Ah, który sprawdza się nawet przy -30°C, oferując dobrą wydajność i cenę około 170 zł. Wskazano także, że większa pojemność akumulatora procentowo lepiej radzi sobie z utratą energii w zimie, ale nie zawsze jest konieczna. Ważne jest także sprawdzenie przyczyn zużycia starego akumulatora i prawidłowości układu ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA