logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CENTRA Plus 043-620, Skoda Felicia 1.3 - rozładowywanie aku

JkSabre 06 Cze 2009 13:05 2777 2
  • #1 6622633
    JkSabre
    Poziom 10  
    Witam. Posiadam akumulator CENTRA Plus 043-620(43Ah, 370A, 12V)-bezobsługowy. Problem jest taki, że raz rozładował (do ok 2V) mi się akumulator w moim samochodzie (Skoda Felicia 1.3 95 rocznik), w sumie przez moje gapiostwo, bo stosunkowo długo nie ładowałem. Więc wziąłem go do domu i naładowałem (ok 14h, ale w sumie nie wiem ile czasu powinno się ładować akumulator 43Ah?? ładowałem prądem 2A).
    Po naładowaniu założyłem z powrotem w samochodzie i niby wszystko ok, ale lampka od immobiliser-a cały czas pali się światłem ciągłym (do tej pory mrugała), nawet po odbezpieczeniu??
    Drugi problem to to, że teraz akumulator rozładowuje się średnio co 4-5 dni.

Co może być tego przyczyną?? Jak temu zaradzić??

Spytam się jeszcze o poprawne parametry techniczne:
    1) Ile czasu powinno się taki akumulator ładować?
    2) Jakie napięcie powinien mieć po naładowaniu?
    3) Jakie napięcie powinien był wykazywać po uruchomieniu auta?

Pozdrawiam
  • #2 6622770
    mikon88
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Pewnie, coś rozładowuje akumulator. Zmierz pobór prądu na postoju. Przyczyną może być alarm lub radio, najczęściej one pobierają prąd. Choć nie zawsze. Co do pytań:

ad1. Akumulatory ładuje się prądem jedną dziesiąta pojemności, czyli twój prąd 4.3A przez 10H

ad2 i ad3. Po naładowaniu akumulator powinien mieć ok 12.2v(mogę się mylić) a podczas pracy silnika z sprawnym alternatorem 14.4V.
  • #3 6622809
    alum07
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    dzień dobry
    napięcie na akumulatorze po ładowaniu i odstawieniu na ok.3godz.-12.7
    napięcie ładowania 13.8-14.4V
    sprawdziłbym stan akumulatora pod obciązeniem(specialne urządzenia) jesli to bezobsługowy(ładowanie bezobsługowego ok.2A)lub przemieszać elektrolit w zwykłym.
    rada poprzednika o poborze prądu bardzo ważna
REKLAMA