logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Felicia 1.3 - gaśnie na luzie, po czym akumulator okazuje się wyczerpany

kruckers 09 Sep 2012 13:43 3753 17
ADVERTISEMENT
  • #1 11293672
    kruckers
    Level 10  
    Rate: 4
    Akumulator nowy, kupiony miesiąc temu Centra Standard 50mAh. Auto jest sporadycznie eksploatowane. Wczesniejszy akumulator miałem 2 lata i też często się rozładowywał. Z tym że nigdy na mieście tak jak jest teraz i auto wcześniej nie gasło.
    Ostatnio wyjąłem radio, bo myślałem, że bierze prąd "na lewo", ale jednak nie było to przyczyną...
  • ADVERTISEMENT
  • #2 11293685
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 1262
    Rate: 4420
    Co się dziwisz? Akumulator 50mAh to troszkę mało. Pewnie miałeś na myśli 50Ah ;)
    Ładowanie sprawdzone? Jakie jest napięcie ładowania przy włączonych światłach, dmuchawie i ogrzewaniu tylnej szyby?
  • ADVERTISEMENT
  • #3 11295112
    kruckers
    Level 10  
    Rate: 4
    50Ah oczywiscie. Napiecie ładowania bez świateł 12,58V.
  • #4 11295119
    fructon
    Level 33  
    Help: 241
    Rate: 979
    Za małe to ładowanie kolego
  • #5 11295133
    balonika3
    Level 43  
    Help: 1303
    Rate: 3661
    kruckers wrote:
    Napiecie ładowania bez świateł 12,58V.
    Czyli brak ładowania.
  • ADVERTISEMENT
  • #6 11295162
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Help: 1403
    Rate: 6391
    Alternator do remontu, nie podmiany bo możesz z dużym prawdopodobieństwem trafić na zepsuty.
  • #7 11295227
    sebastian607
    Level 17  
    Help: 13
    Rate: 170
    Może spróbować zacząć od regulatora napięcia, jak się nie mylę to jest on ze szczotko-trzymaczem, może szczotki się skończyły.
  • #8 11309822
    jkierownik
    Level 10  
    Help: 1
    Rate: 2
    Niedawno tez miałem takie problemy z akumulatorem, gaśnięciem itp.
    Co się okazało ? Wystarczyło podkręcić obroty na wolnym biegu i napięcie przy ładowaniu poszybowało na około 14 V.
    Przy zbyt małym napięciu ładowania w starszych samochodach zaczyna szwankować również pompa wodna, co powoduje kłopoty z chłodzeniem latem i klopoty z ogrzewaniem zimą.
    No i jeszcze trzeba sprawdzić styki przewodów, czy czasem któreś nie wiszą na "kilku włoskach".
  • ADVERTISEMENT
  • #9 11309895
    nikusert
    Level 41  
    Help: 699
    Rate: 1750
    Witam
    Kontrolka gaśnie,jeżeli tak to sprawdź jeszcze jakie napięcie jest na alternatorze (obie końcówki miernika na alternatorze)może być słaba masa alternatora względem silnika jak również spadki na grubym kablu.
  • #10 11309901
    Błażej
    Help: 1923
    Rate: 3620
    jkierownik wrote:
    Przy zbyt małym napięciu ładowania w starszych samochodach zaczyna szwankować również pompa wodna, co powoduje kłopoty z chłodzeniem latem i klopoty z ogrzewaniem zimą.

Ale co ma MECHANICZNIE napędzana paskiem pompa wody do poziomu ładowania i prądu?
  • #11 11309920
    nikusert
    Level 41  
    Raczej ,a nawet napewno nic.
    Nawet ślizgający pasek może dawać takie objawy.
  • #12 11310402
    jkierownik
    Level 10  
    Błażej wrote:
    jkierownik wrote:

A czy pompa wody nie jest czasem podłączona dwoma drucikami do obwodu elektrycznego ?

Zdecydowanie NIE JEST!

jkierownik wrote:
    ziś z rana badam akumulator, który zjechał na 2-3 V

Akumulator jest trupem, i nie da się go uratować.

jkierownik wrote:
    Ale zmierzyłem opór na zaciskach akumulatora (rzecz jasna po jego odłączeniu) i widzę, że w granicach 3-6 omów.

Co to za absurdalna metoda pomiaru? Czego?

Na razie akumulator ładuje się od około godziny prądem około 1 A, a napiecie na zaciskach równa się 12,79 V.
    Na lekcjach chemii w liceum dowiedziałem się dawno temu, ze te reakcje w akumulatorze, sa na szczęście bardzo powolne. jakoś tak pamietam do dziś ;)
    Natomiast sprzedawca powie Ci, że jak spanie napięcie poniżej 10V to akumulator jest trup. Ale jak mu zaraz powiesz, że akumulator jest na gwarancji to w trymiga będzie próbował go ładować, a na koniec powie Ci, że miałeś szczęście .... i odda Ci sprawny akumulator ...
    Rok temu tak nwłasnie miałem z tym samym zresztą akumulatorem ;)
  • #13 11310657
    maszan
    Level 25  
    Help: 57
    Rate: 133
    Jesli masz reanimowac ten altek to zastanow sie nad zmiana na Boscha lub Valeo 90A(z Passata B5)- zmienilem 2 lata temu na Valeowski i zapomnialem co to altek w Skodzie Felici.Trza dorobic 2 tulejki + rozpilowac ramie ktorym regulujesz naciag paska.
    Zdjecie jak to wyglada u mnie:
    Moderated By Błażej:

To jeszcze sprawdź, jak na forum wygląda sposób zamieszczania obrazków.

Łap:

To view the material on this forum you must be logged in.
  • #14 11311810
    nikusert
    Level 41  
    Sprawdzałeś co sie do Ciebie pisze?(kontrolka gaśnie ,nie świeci wcale, pasek masz napięty).Co do innych porad to po co wymieniać na inny alternator i wpadać w koszty jak jeszcze nie wiadomo jaka przyczyna. Może być banał.Sprawdzałeś na akumulatorze ,a sprawdzałeś czy na samym alternatorze jest tyle samo ,może alternator częściowo stracił masę.
  • #15 11311842
    pawel3928
    Level 11  
    Rate: 23
    sprawdź masę na altku i regulator napięcia (szczotki)
  • #16 11315050
    jkierownik
    Level 10  
    No to mój akumulator chyba odratowany - na koniec jazdy pokazał 13 V.
    Przed podłączeniem akumulatora zmierzyłem opór na całym obwodzie i wzrósł po 1 dniu do około 100 omów (na zakresie od 0 do 1k).
    Zatem jak nic przyczyną wyładowania akumulatora u mnie była woda w klapce od bezpieczników 8-O . Zastanawiam się czy jeszcze gdzieś w feli mogą się podobne farfocle robić, które mogą wyładowywać akumulator :bad-words: - kostka koło drzwi kierowcy ? słyszałem o wodzie zbierającej się w tylnych światłach.
    Zmierzyłem też prąd, gdy fela wyłączona, przy zdejmowanych kolejno bezpiecznikach. Około 10 mA pożera obwód na 14 bezpieczniku - światła sygnalizacyjne - tez tak macie ? - gdy wszystkie włączone to prąd około 16-17 mA, ale to chyba normalny stan.
    Zatem znowu jeżdżę z opuszczoną klapką bezpieczników, ale tam jakaś folia by się chyba przydała. A może gdzieś przy oknie po stronie pasażera jakąś uszczelkę trza wymienić ?
    Dobrze jest sprawdzić też przewodziki przykręcone do lewej kolumny pod aluminiową belką rozpierającą - wystarczy niedokręcić i brak masy do sterownika może powodować nawet, że silnik nie odpala, czy gasnie nagle.
    Tak wyglądały ostatnio moje zmagania z akumulatorem w Feli'98.
    P.S.
    Sorry, ale zagolopowałem się z tą pompą wodną :Fade-color
  • #17 11315058
    Błażej
    jkierownik wrote:

Przed podłączeniem akumulatora zmierzyłem opór na całym obwodzie i wzrósł po 1 dniu do około 100 omów (na zakresie od 0 do 1k).

Tego już za wiele. Kosz.
  • #18 11322863
    Błażej
    Ponieważ wątek, wbrew mojej i nie tylko, opinii, a po działaniach admina forum, został przywrócony po straszliwych protestach użytkownika jkierownik, który to określa się zawsze jako
    Quote:
    obecnie doktoryzujący się Informatyk, a wcześniej mgr inż. elektronik.

Pragnę zwrócić szczególną uwagę na jego twórczość!

Topic summary

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Skoda Felicia 1.3, który gaśnie na luzie, a akumulator (Centra Standard 50Ah) rozładowuje się mimo jego nowości. W dyskusji poruszono kwestie związane z ładowaniem akumulatora, które wynosi 12,58V bez obciążenia, co jest uznawane za niewystarczające. Użytkownicy sugerują sprawdzenie alternatora, regulatora napięcia oraz masy, a także zwrócenie uwagi na ewentualne problemy z przewodami i stykiem. Wskazano na możliwość, że przyczyną problemu mogą być uszkodzone szczotki w alternatorze lub zanieczyszczenia w obwodzie elektrycznym. Dodatkowo, jeden z uczestników podzielił się doświadczeniem, że podkręcenie obrotów silnika poprawiło napięcie ładowania do 14V.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT