logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unifon Laskomex LM8 nie działa po remoncie - pytanie o prawdopodobne przyczyny

Andzej1104 14 Mar 2021 20:00 867 11
REKLAMA
  • #1 19318372
    Andzej1104
    Poziom 2  
    Witam. Unifon działał przed remontem po remoncie niestety już nie. Wymieniłem stary na nowy podłączyłem tak samo jak stary zworki tak samo są umieszczone a unifon dalej cisza. Co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 19318530
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Pewnie w czasie remontu jakiś wykonawca "wjechał" w kabel...
    A co z zasilaniem ?
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 19318784
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2089
    Andzej1104 napisał:
    Unifon działał przed remontem po remoncie niestety już nie. Wymieniłem stary na nowy podłączyłem tak samo jak stary zworki tak samo są umieszczone a unifon dalej cisza. Co może być nie tak?

Zasilanie na linii jest?
  • #4 19319025
    Andzej1104
    Poziom 2  
    Nie sprawdzałem nie znam się na tym ale kabel jest cały ha ha
  • #6 19319060
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Na kabelkach, które były lub są podłączone do unifonu, powinno być napięcie stałe. Jest to nieduże napięcie, tak więc nie trzeba się bać tego pomiaru. Jak sam nie masz miernika, to poproś kogoś aby to za ciebie sprawdził. Jeżeli nie ma tego napięcia, to może oznaczać przerwę w instalacji, szczególnie po remoncie.
  • #7 19319117
    Serwis_LX

Poziom 24  
    Ocena: 197
    Temat podobny był bardzo niedawno.

Andzej1104 napisał:
    Unifon działał przed remontem po remoncie niestety już nie.

To daje nam punkt startowy.
    Andzej1104 napisał:
    Wymieniłem stary na nowy podłączyłem tak samo jak stary zworki tak samo są umieszczone a unifon dalej cisza.

To daje nam kierunek i zwrot strzałki, wskazującej na problem.
    bhtom napisał:
    Nie sprawdzałem nie znam się na tym ale kabel jest cały

Skoro "nie sprawdzałeś", to skąd pewność, że "kabel jest cały"? I skoro się "nie znasz", to skąd pewność, że istotnie JEST cały? A to już abstrachując od tego, że ogólne, subiektywne stwierdzenie "cały" nie musi jeszcze oznaczać "sprawny".

Tak, jak w poprzednim temacie:

Serwis_LX napisał:
    Sprawdź:
    1) na których żyłach (i czy w ogóle) masz napięcie DC 5-6 V;
    2) czy są one poprawnie zaciśnięte zgodnie z polaryzacją (czasem zaciski mogą złapać izolację, a sama miedź nie ma z nimi kontaktu) (...) zalecałbym przepięcie tych przewodów w odpowiedni sposób, żeby mieć absolutną pewność;
    3) czy zworki programowania numeru wskazują na Twój nr. mieszkania (chyba, że są jakieś przekierowania, ale o to musisz pytać administratora);
    (...)
    5) czy da się odebrać nadchodzące połączenie, mimo, że go nie słychać (...)

Upewnij się też, że nie jest to problem globalny (czy inni lokatorzy się skarżą na problemy z domofonem? czy na wyświetlaczu panelu nie wyświetla się [E2]?

A w ogóle najlepiej zgłosić problem do administracji.

Dodano po 8 [minuty]:

I jeszcze takie głupie pytanie kontrolne zadam - czy suwak głośności wywołania nie jest przesunięty na środkową pozycję?

Pytam, bo czasem w pogoni za duchami zdarza się przegapić trola ;)
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • REKLAMA
  • #8 19319278
    Andzej1104
    Poziom 2  
    Do wszystkiego nie trzeba wzywać fachowca

Dodano po 2 [minuty]:

Kabel jest cały bo mogę go przesuwać przez ścianę. Muszę sprawdzić napiecie
  • #9 19321147
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    Andzej1104 napisał:
    Do wszystkiego nie trzeba wzywać fachowca

Dodano po 2 [minuty]:

Kabel jest cały bo mogę go przesuwać przez ścianę. Muszę sprawdzić napiecie

Hmmm, ciekawe co na to powie administracja/spółdzielnia/wspólnota i kto zapłaci jak uszkodzisz współsąsiadom domofon??
  • #10 19321237
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Interesant napisał:

Hmmm, ciekawe co na to powie administracja/spółdzielnia/wspólnota i kto zapłaci jak uszkodzisz współsąsiadom domofon??

Nie strasz autora tematu. Po to jest nasze forum, aby pomagać naprawić a "fachowca" ewentualnie wezwać dopiero, gdy czynności wykonane z naszą pomocą okażą się nieskuteczne.
    W końcu tu nie ma wielkiej filozofii. Dwa kabelki z których jeden jest plusowym a drugi minusowym i dwa zaciski w unifonie o takich oznaczeniach. Ważne jest jedynie to, aby ich nie zewrzeć na stałe. Gdy nie działa, to znaczy że jest przerwa po remoncie. Gdy nie działa w całym pionie, to mamy zwarcie po remoncie.
  • REKLAMA
  • #11 19321292
    Serwis_LX

Poziom 24  
    Ocena: 197
    zybex napisał:
    a "fachowca" ewentualnie wezwać dopiero, gdy czynności wykonane z naszą pomocą okażą się nieskuteczne.

Andzej1104 napisał:
    mogę go przesuwać przez ścianę

Może lepiej, niech wezwie "fachowca". Jakiegokolwiek w tym momencie.
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #12 19321322
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Serwis_LX napisał:

Może lepiej, niech wezwie "fachowca". Jakiegokolwiek w tym momencie.

Najlepiej tych co robili remont. Niech teraz zrobią tak jak było przed remontem. :D
    No chyba, że samemu robiło się remont... :|

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Unifon Laskomex LM8 przestał działać po remoncie, mimo że był sprawny przed. Użytkownik wymienił urządzenie na nowe, podłączając je zgodnie z wcześniejszymi złączami, jednak nie ma dźwięku. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zasilania na linii, ponieważ może być przerwa w instalacji, szczególnie po remoncie. Wskazują również na możliwość uszkodzenia kabli przez wykonawców remontowych oraz zalecają pomiar napięcia. W przypadku braku wiedzy technicznej, sugerują wezwanie fachowca. Pojawiają się również uwagi dotyczące sprawdzenia, czy problem nie dotyczy innych lokatorów oraz czy suwak głośności nie jest ustawiony na środkową pozycję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA