logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer przy starcie zatrzymuje się na widoku loga płyty

PaniePoratuj 25 Paź 2020 18:44 315 6
REKLAMA
  • #1 18999611
    PaniePoratuj
    Poziom 2  
    Witam, napotkałem problem przy składaniu komputera, montaż podzespołów wydaje mi się wykonałem poprawnie. System win10 instalowałem z pendrive, instalacja zakończyła się pomyślnie, można by normalnie działać, wszystkie dyski byly widoczne. Przy ponownych uruchomieniach nadal nie było problemów, wszystko działało jak powinno. Jednak kiedy komputer wyłączyłem całkowicie, to przy późniejszej próbie jego odpalenia wyświetla się tylko logo płyty głównej i nic dalej się nie dzieje. System zainstalowałem ponownie i znów do całkowitego wyłączenia wszytko było ok. Później przy odpalaniu pojawia się tylko logo płyty głównej i nic, nie mogę też tera z dostać się do biosu poprzez klawisz. Bardzo proszę o pomoc, nie wiem w czym może tkwić problem.

Specyfikacja:

Intel Core i5 10400f (nowy)

RAM 2x 8GB goodram 2666 irdmx black (nowy)

MB: msi b460m-a pro(nowa)

Rtx 2080 super msi ventus (używana)

Zasilacz modecom volcano 80 plus gold 750w (nowy)

Dysk m2 nvme silicon power 512GB(nowy)

Dysk hdd wb 500GB

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18999751
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 276
    Nie, nie ma problemu z BIOS. Ten startuje normalnie. Problem raczej jest podczas POST, bądź podczas startu systemu. Trzeba by wyłączyć w ustawieniach wyświetlanie loga, żeby zobaczyć komunikaty self testu i ewentualnie coś zdiagnozować.
    Tak mi się nasunęło... Próbowałeś podpiąć inną klawiaturę?
  • REKLAMA
  • #4 19000598
    PaniePoratuj
    Poziom 2  
    Zresetowałem bios, mogę się już do niego dostać, ale problem nadal jest, pojawia się logo płyty i nic. Wyłączyłem pokazywanie loga, teraz wyświetla się tylko czarny ekran, nie ma komunikatów.

Dodano po 3 [minuty]:

Tak, specjalnie założylem konto dla tego pytania. Myślę żeby zaktualizować bios do najnowszej wersji, może to pomoże.
  • #5 19000665
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 276
    To by sugerowało problem ze startem systemu. Zanieść zdjęcie ustawień rozruchu w BIOS setup.
  • REKLAMA
  • #6 19000716
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Odłącz dyski i sprawdź czy płyta się zatrzyma na POST. Może to jakiś konflikt dysku M.2 z płytą główną.
  • #7 19001737
    PaniePoratuj
    Poziom 2  
    Zaktualizowałem bios, nic to nie zmieniło, poprzekladalem ram również nic nowego, w biosie włączyłem opcję post beep i było piknięcie. Dysk m2 zamontowałem jeszcze raz i efekt cały czas taki sam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z komputerem, który zatrzymuje się na logo płyty głównej po całkowitym wyłączeniu. System Windows 10 został pomyślnie zainstalowany, a komputer działał poprawnie do momentu wyłączenia. Po ponownym uruchomieniu pojawia się tylko logo płyty głównej, a dostęp do BIOS-u jest utrudniony. Użytkownik zresetował BIOS, wyłączył pokazywanie loga, ale problem nadal występuje. Sugerowane rozwiązania obejmują aktualizację BIOS-u, sprawdzenie ustawień rozruchu oraz odłączenie dysków, aby zdiagnozować ewentualne konflikty sprzętowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA