logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabudowana instalacja gazowa pod stropem - ryzyko braku wentylacji?

grab61 26 Paź 2020 16:45 903 2
REKLAMA
  • #1 19001394
    grab61
    Poziom 6  
    Ocena: 13
    Taka sytuacja: kilka lat temu wraz z nowym budynkiem powstała instalacja gazowa i jak dotąd jest ok. Jednak zaczęłam się zastanawiać, czy aby to ok nie jest do czasu.
    Otóż, od zewnątrz rury stalowe wchodzą do garażu, następnie do kotłowni, w którym m wisi kocioł, stamtąd górą (pod stropem) idą przebijając ściankę przez waski przedpokoj, do kuchni z płytą gazową. Instalator puscił je pod samym stropem z płyty gipsowo-kartonowej. Odbiory wykonano a kolejni fachowcy za moją oczywiscie zgoda, zabudowali te rurki kolejnym sufitem z kartongipsu (zaznaczone na zdjęciu). Ponieważ są kompletnie zabudowane, zaczęłam dopiero myśleć, czy brak jakiejkolwiek wentylacji w razie "W" może czymś skutkować. Czy to nie jest siedzenie na minie... Tym bardziej, ze w nocy czasem slychać dziwne odgłosy tego gipsu. W końcu były one spawane po katem prostym, jak pamiętam... Czy nalezy wyciąć jakieś otwory i gdzie, czy w górnej części czyli wchodząc na nieużytkowe poddasza podwijajac ocieplenie z welny mineralnej, czy wykonać to wewnatrz, nacinajac otwory na wentylację w poblizu spawów.
    Proszę o wskazówki. Jestem laikiem ale chętnym do nauki :)
    Jeszcze rysunek pomocniczy :)
    Zabudowana instalacja gazowa pod stropem - ryzyko braku wentylacji?
  • REKLAMA
  • #2 19002479
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 969
    Na odcinku rury gazowej zakrytej należy zamontować kratki wentylacyjne. Mogą to być wersje ozdobne.
    Kratki należy tak zamontować żeby przy przeglądzie instalacji można było je zdemontować w celu włożenia sondy miernika.
  • #3 19003623
    grab61
    Poziom 6  
    Ocena: 13
    Dziękuję bardzo, pozdrawiam
REKLAMA