logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniszczyłem sobie już dwa dyski HD

leszek_b22 30 Paź 2020 09:02 1443 26
  • #1 19008734
    leszek_b22
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Coś się niedobrego dzieje w moim sprzęcie. W maju 2020 załatwiłem sobie dysk 3TB
    opisałem to tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3690268.html

Teraz stało się coś podobnego, ale jednocześnie znacznie gorszego. Dysk 4TB Western Digital przestał być CAŁKOWICIE widoczny pod Windows. Podłączam go do stacji dokującej Unitek Y-3605, a komputer w ogóle tego nie widzi. Słychać pracę talerzy, głowica rusza się w środku i nic więcej się nie dzieje. Po kilku minutach Windows 10 wysyła komunikat, że urządzenie podpięte pod port USB jest nierozpoznawane. Oczywiście wszystko jest sprawne - stacja widzi 10 innych dysków. Ten uszkodzony też widziała, ale go ZNISZCZYŁA!!!
    Było to dokładnie tak:
    Kopiowałem 100 GB danych z dużego blaszaka na ten dysk. W pewnym momencie zachciało mi się zobaczyć zawartość tego dysku (w czasie kopiowania). Kliknąłem w katalog, do którego szło kopiowanie. Komputer zamiast wyświetlić zawartość katalogu wyświetlił u góry okna z tym dyskiem wolno przesuwający się zielony pasek i wszystko się zawiesiło.... COŚ w tym momencie się stało i dysk nadaje się aktualnie na śmietnik.
    Albo to wina Windowsa 10, albo stacji dokującej. A może płyty głównej w komputerze albo BIOSu? Nie mam pojęcia.
    Wyraźnie widać, że jakieś urządzenia (lub/i Windows) ze sobą nieprawidłowo pracują.

Proszę o pomoc - jak odzyskać dane z dysku i jak go naprawić.
    Przypominam - dysk jest całkowicie niewidoczny w systemie - jakbym wkładał do stacji dokującej kawałek deseczki.
  • #2 19008756
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1073
    leszek_b22 napisał:
    dysk jest całkowicie niewidoczny w systemie - jakbym wkładał do stacji dokującej kawałek deseczki.

Istnieje możliwość bezpośredniego podłączenia tego dysku, bez stacji? Jeśli tak to czy jest chociaż widoczny przez BIOS?
    leszek_b22 napisał:
    Dysk 4TB Western Digital

Jaki to dokładnie model?
  • #3 19008763
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Sprawdzales we wszystkich portach USB? Zasilacz jest sprawny? Wystarczy chwilowy problem z zasilaniem i gotowe.

Dysk dziala po podlaczeniu bezposrednim do komputera?
  • #4 19008905
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 650
    To raczej nie jest kwestia uszkodzenia dysku przez stacje.
    Prawdopodobnie uszkodzeniu uległa Relo List'a, zwłaszcza, że dysk pracuje i nie wydaje niepokojących odgłosów.
    Dane pewnie są do odzyskania ale nie w domu.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #5 19008930
    leszek_b22
    Poziom 9  
    Dra98 napisał:
    leszek_b22 napisał:
    dysk jest całkowicie niewidoczny w systemie - jakbym wkładał do stacji dokującej kawałek deseczki.

Istnieje możliwość bezpośredniego podłączenia tego dysku, bez stacji? Jeśli tak to czy jest chociaż widoczny przez BIOS?
    leszek_b22 napisał:
    Dysk 4TB Western Digital

Jaki to dokładnie model?

Będę się bawił w weekend w podłączenie tego dysku bezpośrednio do dużego "blaszaka" od razu pod port SATA. To wymaga trochę bałaganu w domu i to jest tylko robota na weekend. Żony mają inne spojrzenie na takie prace niż mężczyźni :))
    Oczywiście będę mógł wtedy coś kombinować Z JAKIMŚ programem uruchamianym z płyty CD (live CD) - ale nie wiem co wybrać - zielony w tym jestem.

Dysk to WD40EZRX

Dodano po 5 [minuty]:

Kolobos napisał:
    Sprawdzales we wszystkich portach USB? Zasilacz jest sprawny? Wystarczy chwilowy problem z zasilaniem i gotowe.

Dysk dziala po podlaczeniu bezposrednim do komputera?

Dysk był sprawdzany na dwóch jednakowych stacjach Y-3605 oraz na innej stacji U3CLONEDOCK firmy i-tec.
    Ta druga stacja nie odpowiada w ogóle komputerowi po włożeniu dysku. Windows nawet nie zgłasza błędu. Po prostu ZERO reakcji. Uniteki chociaż w jakiś sposób odpowiadają systemowi, który daje jakiś komunikat o błędzie, że nierozpoznane urządzenie w porcie USB.

Wszystko było testowane na dwóch laptopach i dwóch dużych blaszakach. W wielu portach - USB 2.0 i 3.0.
  • #6 19008966
    kaleron

Ocena: 2335
    Twój poprzedni problem miał charakter typowo logiczny. Moim zdaniem nie ma sensu sugerować się tamtą sytuacją. Nie rozpędzałbym się też z twierdzeniem, że stacja cokolwiek zniszczyła - jesli by tak było, uszkadzałaby Ci dyski jeden po drugim, a twierdzisz, że 10 innych jest widocznych poprawnie. Problemy z rozpoznawaniem przez Windows dysku podłączanego przez USB jeszcze nie przesądzają o stanie dysku. Podłącz ten dysk bezpośrednio przez SATA, wtedy zobacz jak jest rozpoznawany i jak wyglada komunikacja z nim. Wolno przesuwający się zielony pasek może świadczyć o problemach z relo, ale w ogóle taki dysk powinien być rozpoznawalny, więc wprawdzie mamy postawioną przez Łukasza hipotezę, ale wymaga ona dalszej weryfikacji. Diagnostyka przez USB jest mocno upośledzona, dlatego pokaż, jak dysk podłączony przez SATA jest rozpoznawany przez BIOS, MHDD, a może jednak i system Ci go zobaczy. To raczej nie jest SMR, ale szkoda, że nie podałeśdokładnego modelu. Zgubiłeś kilka znaków po myślniku.
    Przygotuj sobie coś do wykonania kopii posektorowei i , jeśli dysk będzie poprawnie widoczny, wykonaj ją. Nie wiadomo do końca w jakim stanie jest dysk, więc ostrożności nigdy za wiele.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #7 19008988
    leszek_b22
    Poziom 9  
    kaleron napisał:
    Twój poprzedni problem miał charakter typowo logiczny. Moim zdaniem nie ma sensu sugerować się tamtą sytuacją. Nie rozpędzałbym się też z twierdzeniem, że stacja cokolwiek zniszczyła - jesli by tak było, uszkadzałaby Ci dyski jeden po drugim, a twierdzisz, że 10 innych jest widocznych poprawnie. Problemy z rozpoznawaniem przez Windows dysku podłączanego przez USB jeszcze nie przesądzają o stanie dysku. Podłącz ten dysk bezpośrednio przez SATA, wtedy zobacz jak jest rozpoznawany i jak wyglada komunikacja z nim. Wolno przesuwający się zielony pasek może świadczyć o problemach z relo, ale w ogóle taki dysk powinien być rozpoznawalny, więc wprawdzie mamy postawioną przez Łukasza hipotezę, ale wymaga ona dalszej weryfikacji. Diagnostyka przez USB jest mocno upośledzona, dlatego pokaż, jak dysk podłączony przez SATA jest rozpoznawany przez BIOS, MHDD, a może jednak i system Ci go zobaczy. To raczej nie jest SMR, ale szkoda, że nie podałeśdokładnego modelu. Zgubiłeś kilka znaków po myślniku.
    Przygotuj sobie coś do wykonania kopii posektorowei i , jeśli dysk będzie poprawnie widoczny, wykonaj ją. Nie wiadomo do końca w jakim stanie jest dysk, więc ostrożności nigdy za wiele.

Pisząc o "zniszczeniu" miałem na myśli stronę logiczną dysku. Oczywiście, że dysk fizycznie jest sprawny. Ale patrząc z poziomu bardzo zwyczajnego użytkownika systemu Windows to dysk jest zniszczony bo nie działa, bo Windows go nie widzi, a przecież widział, bo w tej stacji i na tym komputerze zapisałem na niego ponad 3 TB danych. Więc wszystko niby działa, ale w maju 2020 moje urządzenia mnie zawiodły, a teraz stało się to po raz drugi.

Model dysku to WD40EZRX-00SPEB0
  • #8 19009013
    kaleron

Może z punktu widzenia użttkownika - ale jesli chcesz rozwiązać problem - musisz patrzyć na niego bardzoej z technicznego punktu widzenia. Wygląda na to, że to nie SMR. Czekamy na dalsze szczegóły.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #9 19009041
    leszek_b22
    Poziom 9  
    kaleron napisał:
    Może z punktu widzenia użttkownika - ale jesli chcesz rozwiązać problem - musisz patrzyć na niego bardzoej z technicznego punktu widzenia. Wygląda na to, że to nie SMR. Czekamy na dalsze szczegóły.

Hehe - trochę tu zadziałał "marketing" :)
    Bo na temat "awaria dysku" to by pies z kulawą nogą nie odpowiedział :))
    Ale ZNISZCZENIE DWÓCH DYSKÓW to już robi wrażenie i widzę pozytywny odzew na elektrodzie.
    Ja tak ogólnie to trochę się na komputerach znam (co zresztą widać po opisie problemu i moim sprzęcie. Ale z padnięciami dysków to mam problem po raz pierwszy w życiu. I na tym się nie znam. Majowy problem był dla mnie zaskoczeniem, teraz jest również zaskoczeniem, bo te awarie zaczynają być STANDARDEM. "coś z czymś nie gada" i rozwala coś na dysku.
    Podłączenie dysku do SATA i reakcja BIOSu to prosta sprawa (pomijając bałagan w domu). Myślę, że dziś wieczorem wstawię tu jakieś zdjęcie ekranu.
  • #10 19009055
    kaleron

leszek_b22 napisał:
    na temat "awaria dysku" to by pies z kulawą nogą nie odpowiedział
    - mylisz się. Przejrzyj sobie inne tematy - zawsze znajdą się 2-3 osoby, które odpowiedzą.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #11 19009067
    leszek_b22
    Poziom 9  
    kaleron napisał:
    leszek_b22 napisał:
    na temat "awaria dysku" to by pies z kulawą nogą nie odpowiedział
    - mylisz się. Przejrzyj sobie inne tematy - zawsze znajdą się 2-3 osoby, które odpowiedzą.

Jasne, wiem!!! To był taki żart piąteczkowy :)
    Przeglądałem oczywiście inne posty w tym temacie... Ale jakoś nic podobnego nie znalazłem. U mnie jest po prostu "totalna zwiecha". No i stacje dokujące do dysków to nie jest jednak popularne urządzenie.
  • #12 19009329
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Reasumując:
    - podłącz pod SATA
    - sprawdź w MHDD, czy widzi oraz SMART
  • #13 19011400
    leszek_b22
    Poziom 9  
    laptokowiec napisał:
    Reasumując:
    - podłącz pod SATA
    - sprawdź w MHDD, czy widzi oraz SMART

Rozebrałem mój duży blaszak, wywaliłem wszystkie dyski SATA, zostały tylko dyski M.2.
    Na jednym jest system, drugi jako dysk D. Pod złącza SATA podpiąłem mój dysk 4TB. Włączyłem komputer, wszedłem w BIOS i BIOS nie widzi tego dysku - zupełnie nic nie widzi.
    Załączniki:
    • Zniszczyłem sobie już dwa dyski HD DSC03107.jpg (208.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19011410
    leszek_b22
    Poziom 9  
    Programu MHDD nie udało mi się uruchomić. Nagrałem ISO na płytę CD, uruchomiłem komputer z płyty, dostałem takie ekrany:
    Zniszczyłem sobie już dwa dyski HD Zniszczyłem sobie już dwa dyski HD Zniszczyłem sobie już dwa dyski HD Zniszczyłem sobie już dwa dyski HD Zniszczyłem sobie już dwa dyski HD

No i tyle w temacie tego programu.
  • #15 19011474
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Tym spróbuj. Jest tam mnóstwo narzędzi:
    https://www.ultimatebootcd.com/
    Dodatkowo:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3190106.html
    Programy stąd sprawdzone i na pewno działają.
  • #16 19011895
    kaleron

Czy dysk reaguje na zasilanie?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #17 19011908
    leszek_b22
    Poziom 9  
    kaleron napisał:
    Czy dysk reaguje na zasilanie?

Tak, oczywiście!
    I napięcie 230V w gniazdku też mam :)

Dodano po 5 [minuty]:

Zniszczyłem sobie już dwa dyski HD
  • #18 19011930
    kaleron

A więc powinieneś mieć jakąś odpowiedź przy próbie detekcji. Czy BIOS płynnie przechodzi etap inicjalizacji dysków, czy się przywiesza?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #19 19011956
    leszek_b22
    Poziom 9  
    kaleron napisał:
    A więc powinieneś mieć jakąś odpowiedź przy próbie detekcji. Czy BIOS płynnie przechodzi etap inicjalizacji dysków, czy się przywiesza?

BIOS n-i-c nie widzi przyłączone do SATA.
    Pokazałem to na zdjęciu ekranu z moim BIOSem

Tak teraz myślę o tej reakcji dysku po włączeniu komputera. Hm - głowy nie dam jak się on się zachowuje po podpięciu pod kable SATA. To wszystko jest gdzieś pod biurkiem... Gdy podłączałem go przez stację dokującą to dysk WYRAŹNIE pracuje, talerze wirują, głowice stukają. Myślę, że jest tak samo gdy go podpinam bezpośrednio pod SATA. Jedno wiem na pewno, że dysk był wyraźnie ciepławy gdy go odłączałem po tych próbach.

Co do płynności BIOSa - kurde, no nie wiem... Wiesz, jeszcze pewne rzeczy nie umiem zauważyć, nie wiem na co zwracać uwagę. Oj - czeka mnie jeszcze sporo "zabawy".
  • #20 19011970
    kaleron

Nie, no bez przesady - 20-30 sekund przestoju na pewno byś zauważył. Sprawdź podłączenie sygnałowe, bo jak dysk jest ciepły, to znaczy, że prąd konsumuje.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #21 19011980
    leszek_b22
    Poziom 9  
    kaleron napisał:
    Nie, no bez przesady - 20-30 sekund przestoju na pewno byś zauważył. Sprawdź podłączenie sygnałowe, bo jak dysk jest ciepły, to znaczy, że prąd konsumuje.

O!!! nie wiedziałem jakie te opóźnienia :)
    No to takich NA PEWNO nie było - wg mnie wszystko szło normalnie.

Dodano po 4 [minuty]:

Sygnałowe są podpinane NA PEWNO dobrze. To jest taki fajny "dynks" z zasilaniem i sygnałem. I mam takie złącza 2, pod które mam podpięte na stałe dwa duże potwory po 4TB. Więc odłączyłem te dwa dyski, podpiąłem ten uszkodzony, by uniknąć jakichś niejednoznaczności co właściwie jest podpięte. Więc TYLKO JEDEN dysk był podpięty do SATA. Ten uszkodzony. I BIOS go w ogóle nie widzi. Jakbym podpiął jakiś kawałem deseczki albo tektury.
  • #22 19015219
    leszek_b22
    Poziom 9  
    Chyba "odszczekuje" poprzedni wpis co do opóźnienia w BIOSie. Rzeczywiście dzieje się takie coś. Widać wyraźnie, że BIOS próbuje odczytać ten dysk ale nie potrafi tego zrobić. BIOS NIE WIDZI mojego dysku.

Robiłem próby działania zestawu programów zawartych w narzędziu Ultimate Boot CD.
    Jednym z podmenu jest zbiór przeróżnych programów do obsługi dysków twardych.
    Niestety, ale wygląda ten zastaw na jakąś muzealną wystawę programów, które potrafią obsłużyć NAWET dyski o pojemności 128 GB - taki opis znalazłem przy jednej pozycji. Są też programy nowsze, ale ogólnie to zestawienie wygląda dość leciwie.
    Oczywiście, może się mylę.
    Wśród tych programów znalazłem jeden, w miarę nowy, dedykowany dla dysków Western Digital.
    I nawet JEDEN raz mój dysk został rozpoznany. Ale tylko jeden raz i przy próbie diagnostyki dysku program się zawiesił. Potem już ani razu program nie zobaczył mojego dysku. Inne programy do obsługi HD również nie widziały mojego dysku.

Zdjęcia ekranu:
    Zniszczyłem sobie już dwa dyski HD Zniszczyłem sobie już dwa dyski HD
    Załączniki:
    • Zniszczyłem sobie już dwa dyski HD DSC03111.jpg (128.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zniszczyłem sobie już dwa dyski HD DSC03114.jpg (182.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 19015256
    Łukasz_W

Ocena: 650
    Łukasz_W napisał:
    To raczej nie jest kwestia uszkodzenia dysku przez stacje.
    Prawdopodobnie uszkodzeniu uległa Relo List'a, zwłaszcza, że dysk pracuje i nie wydaje niepokojących odgłosów.
    Dane pewnie są do odzyskania ale nie w domu.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #24 19015345
    kaleron

Nie powiem na 100 %, że to relo, ale też nie powiem, że na pewno nie. Tak, czy inaczej problemu trzeba szukać w strefie serwisowej. A leciwe programy są bardzo fajne, na ogół dużo lepsze od nowszych. Jakbyś uruchomił MHDD lub Wiktorię, to mógłbyś zobaczyć rejestr stanu, rejestr błedów i być może paszport tego dysku. Na pewno to lepsze programy, od nowszego, dedykowanego dla WD. Czy zwróciłeś uwagę na to, czy Twój dysk się rozpoznał normalnie, czy może w jakiś nietypowy sposób? Zwracaj uwagę na takie rzeczy, bo one mają wartość diagnoztyczną.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #25 19015413
    leszek_b22
    Poziom 9  
    kaleron napisał:
    Jakbyś uruchomił MHDD

MHDD nie mogłem uruchomić - pokazałem w tym poście zdjęcia ekranu z prób uruchomienia

kaleron napisał:
    Czy zwróciłeś uwagę na to, czy Twój dysk się rozpoznał normalnie, czy może w jakiś nietypowy sposób?

Ależ nie mam na co zwracać uwagi, bo on się NIE ROZPOZNAJE w ogóle!
    To, że RAZ jakiś program go JAKIMŚ CUDEM zobaczył to nic nie znaczy. A może coś znaczy, ale nie wiem co.
  • #26 19015437
    kaleron

leszek_b22 napisał:
    A może coś znaczy, ale nie wiem co.
    - tak, ale ponieważ opisałeś to tak, jak opisałeś, my też dalej nie wiemy, choć coś podejrzewamy.
    leszek_b22 napisał:
    MHDD nie mogłem uruchomić
    - przełącz się w tryb IDE, dysk podłącz jako Master.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #27 19017169
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    leszek_b22 napisał:
    BIOS NIE WIDZI mojego dysku

Zatem dysk jest poważnie uszkodzony i w domu nic z tym nie zrobisz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z dyskiem twardym Western Digital o pojemności 4TB (model WD40EZRX-00SPEB0), który przestał być widoczny w systemie Windows 10 po podłączeniu do stacji dokującej Unitek Y-3605. Dysk wydaje dźwięki pracy, ale system nie rozpoznaje go, co prowadzi do podejrzeń o uszkodzenie logiczne. Użytkownik planuje podłączyć dysk bezpośrednio do portu SATA, aby sprawdzić, czy BIOS go wykryje. Wcześniejsze doświadczenia z dyskiem 3TB również były problematyczne. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie podłączenia, zasilania oraz użycie narzędzi diagnostycznych, takich jak MHDD lub Ultimate Boot CD, aby ocenić stan dysku. Wskazują również na możliwość uszkodzenia listy Relo, co może utrudniać odzyskanie danych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA