logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik sterownika i pilota do łóżka rehabilitacyjnego z siłownikami LINAK CB10-03-T-24

hornet66 02 Lis 2020 12:10 2778 13
  • #1 19015591
    hornet66
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Zakupiłem łóżko rehabilitacyjne ze sterowaniem elektrycznym ale nie działa. Lóżko wyposażone jest w trzy siłowniki i sterownik który widać że był przerabiany i ma założony nie oryginalny pilot. Przewody zasilające siłowniki są dwużyłowe.
    W załączeniu dodaję fotografię tabliczek znamionowych. Czy można zastosować jakiś inny sterownik z pilotem do tych siłowników. Nie zależy mi na wyglądzie ale na funkcjonalności. Mam chorego teścia i jest nam to potrzebne do usprawnienia opieki i pielęgnacji.
    Proszę o pomoc.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #2 19019440
    Ardian
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Możesz założyć inny sterownik do tych siłowników tylko musisz zobaczyć jak jest sterowanie krancówkami czy wychodzą dodatkowe kable od switchy, albo jest sterowanie przeciążeniowe, a może da się naprawić ten sterownik. Daj zdjęcia wewnątrz sterownika i pilota.
  • #3 19020120
    hornet66
    Poziom 9  
    Dzień dobry
    Z siłowników wychodzą tylko pojedyncze przewody dwużyłowe.
    W chwili zakupu siłowniki reagowały lecz z chwilowym opóźnieniem. Jak twierdziła sprzedająca ktoś to przerabiał lub naprawiał.
    Ja jestem kompletnym laikiem w sprawach związanych z elektronika i nie posiadam żadnych urządzeń dzięki którym mógłbym cokolwiek sprawdzić.
  • #4 19020132
    hornet66
    Poziom 9  
    Bardzo chętnie mogę wysłać sterownik wraz z pilotem w celu jego sprawdzenia i ewentualnej naprawy. Bardzo zależy mi na czasie .
  • #5 19020678
    bobo 44
    Poziom 18  
    Ocena: 196
    czy jakiś siłownik działa czy żaden
  • #6 19020856
    hornet66
    Poziom 9  
    Przed przywiezieniem do domu wszystkie działały bo sprzedająca mi demonstrowała.
    W domu już nie działały ale wydaje mi się że to wina sterownika bądź pilota. Bo po wciśnięciu jakiejś opcji unoszenia czy opuszczania coś słychać w sterowniku (jak by pukniecie) lecz siłownik nie reaguje. Po rozłączeniu przewodów od siłowników zauważyłem że wciskając klawisze na pilocie siłowników odłączonych kontrolka pracy się zapalała, natomiast w przypadku siłownika podłączonego nie zapalała się. Tak działo się na wszystkich siłownikach przy ich podłączeniu.

Dodano po 4 [minuty]:

Tak naprawdę zależy mi tylko na unoszeniu podgłówka i unoszeniu poziomym w celu łatwiejszej pielęgnacji chorego.

Dodano po 10 [minuty]:

Czy za pomocą przedstawionego na zdjęciu miernika mógłbym coś sprawdzić co pomogło by Panom w określeniu jakiejkolwiek przyczyny awarii.
    Poproszę o instrukcje.
  • #7 19021376
    bobo 44
    Poziom 18  
    tak sprawdz jakie napięcie wychodzi na siłowniki po naciśnięciu pilota
  • #8 19021529
    hornet66
    Poziom 9  
    Sprawdziłem i na trzech wyjściach po wciśnięciu (góra dół) odczyty były takie same jak na załączonej fotografi.
  • #9 19021653
    hornet66
    Poziom 9  
    Co to oznacza
  • #10 19022436
    bobo 44
    Poziom 18  
    z tych pomiarów by wynikało że siłowniki nie działąją,sprawdz w jakim położeniu są siłowniki czy nie są w karańcowym położeniu
  • #11 19022451
    hornet66
    Poziom 9  
    Jak to sprawdzić

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Podłączyłem dwa siłowniki, po włączeniu (góra dół) słychać że coś w siłownikach puka ale jednocześnie słychać jakby dźwięk krańcówki w sterowniku. Od razu po włączeniu przestaję świecić kontrolka na pilocie. Po włączeniu na pilocie funkcji nie podłączonej kontrolka się świeci cały czas jak trzymam ,,guzik" i nie słychać dźwięku krańcówki w sterowniku.
    - Jak mogę sprawdzić działanie siłowników z pominięciem sterownika.
    - Czy przedstawione siłowniki można podłączyć do innego sterownika, jeśli tak to do jakiego. Proszę o pomoc .
    - Zagłówek podnoszę ręcznie a siłownik się porusza, czy siłownik nie powinien się poruszać i uniemożliwić mi podniesienie zagłówka?
  • #12 19022691
    bobo 44
    Poziom 18  
    jeżeli masz możliwość załątwić żarówkę na 24V i podłączyć zamiast siłownika zobaczysz czy żarówka reaguje na pilota najprostrzy sposób siłownik ręcznie nie powinien się dzwigać bo zapewne jest na śrubie.
  • #13 19023406
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 586
    hornet66 napisał:
    - Jak mogę sprawdzić działanie siłowników z pominięciem sterownika.

Wypiąć z tej białej kostki łączeniowej i podpiąć pod akumulator np samochodowy , przykładając na krótką chwilę i obserwować siłownik czy jest reakcja . Zamienić polaryzację i sprawdzić czy jest reakcja siłownika . Wprawdzie zasilanie siłownika jest 24V ale na 12V też będzie kręcił . Jeżeli ruszy , ustawić mniej więcej w środkowym położeniu , podpiąć pod sterownik i sprawdzić pilotem czy wyłącza w skrajnych położeniach

Podsumowanie tematu

Zgłoszono problem z łóżkiem rehabilitacyjnym wyposażonym w siłowniki LINAK CB10-03-T-24, które nie działa z powodu przerobionego sterownika i nieoryginalnego pilota. Użytkownik zauważył, że siłowniki reagowały z opóźnieniem, a po podłączeniu do zasilania nie działały. Wskazano, że możliwe jest zastosowanie innego sterownika, jednak należy sprawdzić, jak są podłączone krańcówki oraz czy nie występuje przeciążenie. Użytkownik mógłby wysłać sterownik do naprawy, ale także zasugerowano testowanie siłowników poprzez podłączenie ich do akumulatora 24V lub 12V, aby sprawdzić ich reakcję. Wskazano również na możliwość podłączenia żarówki 24V w celu testowania działania pilota. Dodatkowo, zalecano sprawdzenie, czy siłowniki nie są w skrajnych położeniach, co mogłoby blokować ich działanie. W przypadku braku reakcji siłowników, sugerowano, że problem może leżeć w sterowniku lub pilocie.

Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA