logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres Melitta Caffeo Cl -"kawę robi do środka "

Gosia0001 04 Lis 2020 06:15 9171 14
REKLAMA
  • #1 19019851
    Gosia0001
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    Mam problem z moim ekspresem Melitta Caffeo Cl od kilku dni ekspres robi kawe ale nie do filiżanki tylko do pojemnika odpadkowego w środku ekspresu.... czyści sie prawidłowo, kawe pobiera i dobrze mieli,mleko spienia
    Proszę o jakieś rozwiązanie
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19021132
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1779
    Do wymiany zawor drenazowy zarazem uszczelka na zapazaczu i kolanko od zapazacza.
  • #3 19032993
    Gosia0001
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź
    Proszę powiedzieć co mogłobyc przyczyną ze to sie zepsuło tak nagłe
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 19035513
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 400
    Przed wymianą zaworu drenażowego proponuję przyjrzeć się uszczelce na górnym tłoku bloku zaparzającego jak również jego górnej części bo raczej tam jest problem, który powstaje na skutek normalnej eksploatacji.
  • REKLAMA
  • #5 19040095
    Gosia0001
    Poziom 2  
    Wymiana zaworu drenażowego niestety nie pomogła, kawa robi się dalej do środka. Jutro przyjrzymy się jeszcze raz tym uszczelką.
    Dziekujemy za informacje
  • #6 19061009
    robertoas
    Poziom 1  
    Ocena: 8
    Witam,
    udało się znaleźć ostateczną przyczynę? Mam ten sam problem i niestety moja Cafeo Varianza jest już dwa lata po gwarancji.
    Wygląda mi to na błąd konstrukcyjny bo ekspres używamy właściwie tylko w weekendy...
  • #7 21058097
    sebastian66
    Poziom 2  
    Czy udało się ten problem jakoś rozwiązać? Ja walczę z ekspressem Melitta E955-103 od kilku dni. Zamówiłam zawór drenażowy, ale nic to nie zmieniło. Co prawda zawór był inny, tzn. z jakiegoś nowszego modelu, pasował, ale raczej niekoniecznie będzie działał. Problem jednak w tym, że kawa nie wypływa na zewnątrz. Po włączeniu i wyłączeniu również wszystko ląduje w środku, a nie na zewnątrz, tak jak miało to wcześniej, gdy ekspres działał poprawnie. Mogę zamówić zawór drenażowy z innego źródła, ale nie wiem, czy to jest problem. Bardziej wygląda mi na to, że coś się zatkło i muszę tylko znaleźć gdzie i co, albo sprawdzić każdy element po kolei. Sugestie sprawiłyby, że praca przebiegłaby szybciej. Chociaż podejrzewam, że po 13 latach nieskazitelnej pracy warto byłoby wszystko porządnie przejrzeć, wyczyścić i uszczelnić. Niech ktoś pomoże, proszę.
  • #8 21058492
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1779
    Moze uszczelka duza na zaparzaczu
  • REKLAMA
  • #9 21064756
    Tomers1
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    >>21058097
    Witam
    Moim zdaniem zle zamontowany zawór drenażowy tzn.ta końcówka od strony sprężynki można ją obrócić i ustawić inaczej ,popatrzeć na youtube na filmik jak jest ustawiony

Dodano po 1 [minuty]:

>>21058097
    https://www.youtube.com/watch?v=7JT9beOmP7Q&t=1468s
  • #10 21065230
    sebastian66
    Poziom 2  
    Dzięki za dobre chęci, zawór drenażowy zamontowałem poprawnie, oczywiście że posiłkowałem się YouTube itd.
    Niestety problem nadal występował. Na ten moment z braku czasu ekspres czeka na kolejne moje podejście by go naprawić. Co prawda zamówiłem nowy, też Melitta solo, ale ten mam zamiar naprawić, jeśli się uda, super, jeśli nie, to cóż po 13 latach może już był na niego czas…
  • #11 21259925
    dziarabak
    Poziom 2  
    Witam. Miałem ten sam problem. Wystarczy dokładnie umyć moduł parzenia (mechanizm który wsuwa górną “rurkę” w odpowiednie miejsce w czasie parzenia). Polecam prysznic:)
  • #12 21277250
    dziarabak
    Poziom 2  
    Uszczelka się blokuje. Smarować to czymś?
  • #13 21278216
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1466
    Smar silikonowy spożywczy
  • #14 21556561
    zawartek
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Nie wiem czy jeszcze kogoś to interesuje ale problem wg mnie leży gdzie indziej. Problemem jest zimmering pod zaparzaczem ( tym elementem co wyrzuca fusy) on się z czasem wyrabia i jak puści to cały soczek z kawy schodzi nim do zbiornika :)

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

Chodzi o ten zimmering:

Pierścień uszczelniający (zimmering) z zaznaczeniem miejsca montażu w bloku zaparzacza ekspresu do kawy.
  • #15 21894082
    primo3001
    Poziom 9  
    >>19040095

Miałem podobny problem z ekspresem Melitta Barista T i rozwiązanie okazało się bardzo proste.

Ekspres Melitta Barista T - kawa zamiast do kubka leciała do tacki za każdym razem. Nic nie dawało czyszczenie ekspresu ani czyszczenie zaworu drenażowego.

W pewnym momencie moje podejrzenie padło na zawór "Crema", który jest w górnej części zaparzacza. Nie miałem odpowiedniego narzędzia, żeby rozkręcić zaparzacz, więc po prostu rozpuściłem w małym garnku dwie tabletki do czyszczenia ekspresu i włożyłem tam zaparzacz "do góry nogami", żeby zawór był zanurzony. Co jakiś czas trochę ruszałem zaparzaczem i kręciłem tłokiem, żeby "napompować" roztwór w głąb zaparzacza. Po około godzinie-dwóch namaczania zamontowałem zaparzacz i od tego momentu działa jak należy już przez dwa tygodnie.

Piszę ten post, ponieważ nigdzie w internecie się na to rozwiązanie nie natknąłem i mam nadzieję, że gdy ktoś kiedyś będzie tego szukać, to jakoś trafi na mój post.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ekspresu Melitta, w którym kawa zamiast do filiżanki trafia do wnętrza urządzenia, do pojemnika na odpady lub tacki ociekowej. Wskazywano możliwe przyczyny: zużyty lub źle zamontowany zawór drenażowy, uszczelka na górnym tłoku i w górnej części zaparzacza, duża uszczelka zaparzacza, zablokowana uszczelka, zużyty zimmering pod zaparzaczem oraz zabrudzony moduł parzenia. Pojawiła się też sugestia sprawdzenia ustawienia końcówki zaworu drenażowego oraz jego poprawnego montażu. Wśród rozwiązań wymieniono wymianę zaworu drenażowego, czyszczenie modułu parzenia, smarowanie uszczelek smarem silikonowym spożywczym oraz namaczanie zaparzacza w roztworze tabletek czyszczących, aby udrożnić zawór „Crema”.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA