logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] 1Gb/s od UPC - po kablu ok, WiFi tylko 250Mb/s, czy to normalne?

zado1984 05 Lis 2020 10:45 8874 9
REKLAMA
  • #1 19022572
    zado1984
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam.

To mój pierwszy post tutaj. Tak jak w temacie. Router Giga Connect Box. Internet mam od 2 tygodni.
    Próbowałem hard reseta, włączyć tylko 2.4GHz (wynik ~80Mb/s), tylko 5GHz (wynik ~250Mb/s). Nic nie pomaga.
    Co ciekawe dwa razy miałem dość dużą prędkość: ~500-600Mb/s. A tak to praktycznie cały czas ~250Mb/s.

Ma ktoś z Was opcję 1Gb/s od UPC? Jakie wrażenia, jaka prędkość przez WiFi? Dzwoniłem na infolinię to konsultant zapewniał, że to zupełnie normalne...

Już się zastanawiam czy nie zrezygnować i podpisać umowę z Orange (ma ktoś z Was Orange 1Gb/s? :) )

Dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam,
    Przemek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19022581
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    zado1984 napisał:
    Witam.

To mój pierwszy post tutaj. Tak jak w temacie. Router Giga Connect Box. Internet mam od 2 tygodni.
    Próbowałem hard reseta, włączyć tylko 2.4GHz (wynik ~80Mb/s), tylko 5GHz (wynik ~250Mb/s). Nic nie pomaga.
    Co ciekawe dwa razy miałem dość dużą prędkość: ~500-600Mb/s. A tak to praktycznie cały czas ~250Mb/s.

Ma ktoś z Was opcję 1Gb/s od UPC? Jakie wrażenia, jaka prędkość przez WiFi? Dzwoniłem na infolinię to konsultant zapewniał, że to zupełnie normalne...

Już się zastanawiam czy nie zrezygnować i podpisać umowę z Orange (ma ktoś z Was Orange 1Gb/s? :) )

Dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam,
    Przemek

Skoro na kablu OK a niedomaga WiFi, to jest to wina WiFi a nie łącza.
    Wbrew pięknym reklamom i napisom na pudełku ile to gigabitów teoretycznej przepustowości ma router, nie da się w praktyce osiągnąć 1gbits na WiFi, i te 250mbit jest raczej przyzwoite. Poczytaj od czego zależą prędkości WiFi i jak się ma teoria do praktyki to będziesz wiedział, że nie ma o co drzeć szat.
  • REKLAMA
  • #3 19022591
    zado1984
    Poziom 4  
    m.jastrzebski napisał:
    Skoro na kablu OK a niedomaga WiFi, to jest to wina WiFi a nie łącza.
    Wbrew pięknym reklamom i napisom na pudełku ile to gigabitów teoretycznej przepustowości ma router, nie da się w praktyce osiągnąć 1gbits na WiFi, i te 250mbit jest raczej przyzwoite. Poczytaj od czego zależą prędkości WiFi i jak się ma teoria do praktyki to będziesz wiedział, że nie ma o co drzeć szat.

No właśnie potrzebuję kilku fachowych opini, żeby wiedzieć czy jest to jak najbardziej na miejscu czy coś nie tak z tym WiFi. Absolutnie nie piszę z pretensjami i nie chcę drzeć szat ;) Dzięki za szybką odpowiedź.

P.S. Dodam jeszcze, że testowane na dwóch laptopach, w tym kilkuletni Macbook, karty sieciowe wg. specyfikacji obsługują 1Gb/s. A zmyliły mnie też te pojedyńcze wyniki powyżej 500Mb/s, czyli wygląda na to, że przez WiFi jestem w stanie osiągnąć takie prędkości. Specem od sieci nie jestem, ale może pobawię się jeszcze z ustawieniami routera i ugram jeszcze trochę dodatkowych Mb/s ;)
  • REKLAMA
  • #4 19022607
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1488
    Nic nie ugrasz jak sprzęt nie wyrabia. Prędkość Wi-Fi zależy od routera i od urządzenia końcowego i ewentualnych przeszkód po drodze.

Karty sieciowe mają 1Gb/s ale może to karty LAN, podaj modele kart bezprzewodowych.
  • Pomocny post
    #5 19022612
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 19022631
    zado1984
    Poziom 4  
    Będę móbł się pobawić w sobotę to dam znać, bo router jest w mieszkaniu które wynajmuję. Ale pytałem też znajomego, który ogarnia sieci lepiej niż ja i mówił, że 250Mb/s na WiFi jest ok, nie można się zbytnio czepiać. Tak jak mówiłem, po kablu śmiga ~940Mb/s, to najważniejsze.
  • #7 19022834
    m.jastrzebski
    Ocena: 865
    zado1984 napisał:
    A zmyliły mnie też te pojedyńcze wyniki powyżej 500Mb/s, czyli wygląda na to, że przez WiFi jestem w stanie osiągnąć takie prędkości. Specem od sieci nie jestem, ale może pobawię się jeszcze z ustawieniami routera i ugram jeszcze trochę dodatkowych Mb/s ;)
    WYniki WiFI zależą od wielu czynników:
    - co może router (ilość anten, szerokość kanału)
    - co może klient (ilość anten, obslugiwane szerokości kanałów)
    - od zajętości częstotwliości, ilości sąsiadów nadających, od włączonej mikrofalówki itp
    - w przypadku WiFi AC, czyli tej o największej prędkości, przy transmisji na łatwej do tłumienia częstotliwości, zależy od odległości do routera (zapomnij o max gdy router w inny mpomieszczeniu), fizycznego ustawienia anten.
  • #8 19022842
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 19023596
    KOCUREK1970
    Ocena: 5493
    @zado1984
    GCB i CB, ma tzw Smart Wifi - czyli siec 2,4GHz i 5GHz ma taką samą nazwę i klucz szyfrowania - rozdziel obydwie sieci, nadając im inny klucz szyfrowania i nazwy.
    Dodatkowo, masz aktywne WiFree (nie mylić z wifi), to dodatkowa siec wifi dla innych a nie dla Ciebie (każdy klient UPC w Europie może z tego WiFree skorzystać), dodatkowo masz aktywne IPv6 (to w transmisji wifi nic nie szkodzi), ale IPv6 nie jest popularne obecnie w internecie i mogą być problemy np z grami online, VOiP itd.
    Rozdziel sieci wifi, wyłącz WiFree, wyłącz IPv6 - pierwsze zrobisz sam, drugie i trzecie musisz się kontaktować z UPC.
  • #10 19531523
    zado1984
    Poziom 4  
    Prędkość unormowała się po kilku tygodniach i teraz mam nawet około 600Mb/s.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z prędkością WiFi na routerze Giga Connect Box, gdzie osiąga jedynie 250Mb/s, mimo że po kablu uzyskuje 940Mb/s. Po próbach resetu i zmian ustawień, użytkownik zauważa, że prędkości WiFi są zmienne, czasami osiągając 500-600Mb/s. Odpowiedzi wskazują, że prędkość WiFi zależy od wielu czynników, takich jak liczba anten, standardy MIMO i QAM, zakłócenia oraz odległość od routera. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące diagnostyki WiFi oraz rozdzielenia sieci 2.4GHz i 5GHz. Po kilku tygodniach prędkość WiFi stabilizuje się na poziomie około 600Mb/s.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA