logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spadek prędkości internetu UPC 500mbs na Gigabyte GC-WB1733D-I z Wi-Fi 5 do Wi-Fi 4

Adrian016 03 Lip 2024 07:47 363 9
REKLAMA
  • #1 21141189
    Adrian016
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam,

Z góry chciałbym powiedzieć, że na "sieciach" się kompletnie nie znam.
    Mam problem z internetem. Mam 500mb od UPC i Connect Boxa z PC. Łączę się przez Wi-Fi (w kompie siedzi Gigabyte GC-WB1733D-I).
    No i teraz co się dzieje: prędkość spadła do 100mb, ewentualnie udało mi się dojść do tego, że przy włączeniu mam Wi-Fi 5 i jest ok, a po 1-2 minuty samo zmienia się to na Wi-Fi 4 i jest drop prędkości. Co tu trzeba zrobić? Chcę zwrócić uwagę, że nie miałem wcześniej takich problemów.

Porównanie właściwości sieci Wi-Fi 4 i Wi-Fi 5

W ustawieniach routera wyłączyłem 2.4GHz. No i teraz na kompie działa prawidłowo, tyle że mam też urządzenia Wi-Fi 4 w domu, więc to nie do końca rozwiązanie. Da się to jakoś wymusić, żeby PC łączył się tylko na to 5GHz?
  • REKLAMA
  • #3 21141214
    Adrian016
    Poziom 4  
    >>21141207
    Mam tam preferowane pasmo 5Ghz już. I nic to nie dało :/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21141228
    rtesadfg56
    Poziom 29  
    Ocena: 255
    Nic wiecej tam nie ma? Podesli plik .inf bo tego gigabajta nie chce otworzyc 7zip.

Juz mam. Faktycznie bieda. Ale mozna wymusic opcja RoamAggressiveness i wszyskie powersavy. Spadek prędkości internetu UPC 500mbs na Gigabyte GC-WB1733D-I z Wi-Fi 5 do Wi-Fi 4
    Albo routerek do dupy z sygnalem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21141353
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5496
    @Adrian016
    Zmienić kanał w routerze, rozdzielić sieci, wyłączyć w routerze Smart WiFi.
  • #6 21141365
    Adrian016
    Poziom 4  
    >>21141353
    Właśnie 2,4 i 5ghz, było na tej samej sieci, oddzieliłem je na osobne. Doparowałem urządzenia na 5/2.4ghz na razie chodzi, mam nadzieję że będzie ok.
    Kurde niby taka popierdółka, ale jak człowiek się nie zna to jest w d. Tylko jedna rzecz której nie rozumiem, to czemu teraz? Przecież 2-lata na konfiguracji działało i teraz przestało nagle, a zmian w sprzęcie/soft nie było :/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21141380
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5496
    Adrian016 napisał:
    Tylko jedna rzecz której nie rozumiem, to czemu teraz? Przecież 2-lata na konfiguracji działało i teraz przestało nagle

To proste, przybyło sieci WiFi i urządzeń sieciowych.
    Czajniki mają WiFi, lodówki, pralki, telewizory i Bóg raczy wiedzieć co jeszcze.
    Będzie tylko gorzej.
    Adrian016 napisał:
    a zmian w sprzęcie/soft nie było :/

Connect box, nie dostał jeszcze softu z logiem Play?
    Jeśli nie to dostanie, modemy są właśnie upgradowane do tego softu.
  • #9 21141414
    Adrian016
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    Adrian016 napisał:
    Tylko jedna rzecz, której nie rozumiem, to czemu teraz? Przecież 2 lata na konfiguracji działało i teraz przestało nagle

To proste, przybyło sieci WiFi i urządzeń sieciowych.
    Czajniki mają WiFi, lodówki, pralki, telewizory i Bóg raczy wiedzieć co jeszcze.
    Będzie tylko gorzej.

No fakt, teraz nawet gniazdka "inteligentne" są, a teraz z AI to dopiero będą jajca robić.
    Ostatnio C-HR nowego oglądałem w salonie i ja pierniczę ile walą elektroniki do tych samochodów teraz, ekrany, kamery, czujniki i inne cuda, nie wiem po co to komu, mnie tam wystarcza manual, kierownica i radio xD
  • #10 21141492
    Adrian016
    Poziom 4  
    Problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu 500 Mb/s od UPC, który spadł do 100 Mb/s po przełączeniu z Wi-Fi 5 na Wi-Fi 4. Po oddzieleniu sieci 2.4 GHz i 5 GHz oraz ustawieniu preferencji na 5 GHz, prędkość poprawiła się. Użytkownik zauważa, że problem pojawił się nagle, mimo braku zmian w sprzęcie lub oprogramowaniu. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmowały zmianę kanałów w routerze oraz wyłączenie funkcji Smart WiFi. Użytkownik zauważa również, że wzrost liczby urządzeń Wi-Fi w otoczeniu może wpływać na jakość sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA