logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana folii antyreflexyjnej na telewizorze plazmowym Panasonic TX-P42G10E - jak to zrobić?

mausibeata 05 Lis 2020 19:48 1839 9
REKLAMA
  • #1 19023702
    mausibeata
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witajcie forumowicze,
    Wymieniał już ktoś powłokę/folię antyreflexyjną na telewizorze plazmowym albo lcd?
    Niestety dzieci pocharatały nam oryginalną.
    Potrzebuję informacji jak się do tego zabrać.
    Chodzi o telewizor plazmowy Panasonic TX-P42G10E.
    Rozbierał już ktoś takie cudo?
    Nie mam pomysłu jak się za to zabrać,ponieważ aby nakleić nową folię trzeba spryskać "szybę" i potem nanieść folię...czyli coś jak w samochodach nakłada się folię przyciemniającą szyby...i wycisnąć wodę z podspodu "raklą".
    Na aucie myślę że nie miałbym z tym problemu...ale tu jest elektronika pod spodem i boję się że mogę coś niechcący zamoczyć/zalać.
    Dlatego myślałem nad zdjęciem obudowy i ewentualnym zasłonięciu elektroniki która mogłaby ulec zalaniu podczas nakładania nowej folii.
    Drugim powodem dlaczego myślę o zdjęciu obudowy jest zakrycie brzegów.
    No ale nie wiem czy nie będzie to "warte zachodu".
    Robiliście już takie coś???
    Chętnie poczytam wasze spostrzeżenia na ten temat.
  • REKLAMA
  • #2 19023866
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Hmm teoretycznie można zdjąć cały przód. Tylko nie zabieraj się za to w stylu "odkrece wszystkie śrubki w okół ramki" kiedyś tak zrobiłem w panasonicu (chyba taki sam albo podobny model) to żałuję przez to ile dodatkowej pracy było. Tylko po zdjęciu przodu się dostanie kurz na panel pdp/drugą stronę szyby.

Teoretycznie jak spryskasz szybę dużą ilością wody to woda może zalać odbiornik ir i włącznik.

Jak chcesz zdemontować szybę to odkręcasz tył, puchę z płytą logiki, odpinasz przewody idące do włącznika i innych rzeczy przykręconych do plastikowej ramki, wyplatasz przewody i jak mnie pamięć nie myli będą 4 śruby w rogach TV (2 na górze trzymające wieszaki tylnej pokrywy i dwie na dole). Po odkręceniu, od przodu szybę z ramką powinno dać się odchylić od dołu i podnieść z zaczepów. Później według uznania można nawet samą szybę z ramki wykręcić i okleić.
  • #3 19023993
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    W tej plazmie to folia już chyba naklejona jest na panel PDP i na pewno nie jest to sama folia antyrefleksyjna. Blokuje także promieniowanie UV które pojawia się przy wyładowaniu plazmowym.
  • REKLAMA
  • #4 19024878
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1098
    Z panelem PDP należy uważać na zakończenie technologiczne po odsysaniu powietrza, jest ono widoczne po zdjęciu tyłu, bo chroni go rurka w tylnej obudowie panela, przy zdejmowaniu panela łatwo utrącić i po panelu, bo straci próżnię.
  • REKLAMA
  • #5 19025099
    mausibeata
    Poziom 10  
    "Toś pan pomógł" Zorbek.
    Hmmm...CHCIAŁBYM żeby była szyba,bo ze szybą bym sobie poradził.
    ALE...zaczynam mieć wątpliwości bo czyszcząc w mejscach gdzie zewnętrzna warstwa już jest zdrapana pod "pancamy" wydaje się być miekkie.
    Więc jak na moje to folia jest klejona bezpośrednio na panelu PDP.
    Co do samej folii to spotkał się już ktoś z taką folią co blokuje promienie UV z Plazmy???W senie gdzie takie coś kupić???
    Samą antyrefleksyjną znalazłem...z trudami ale znalazłem...ale blokujące promienie UV i to od strony plazmy????
    Ciężko to widzę.
    Zmienia to dużo w kolorach czy też obrazie jeśłi bym założył tylko antyrefleksyjną???
    Antyreflex musi być na bank bo mamy tak "ustawne" mieszkanie że tv może być tylko na jednej ścianie a tam z kolei w dzień bardzo się odbijają okna ze ściany przeciwległej.
    Kiepsko się na to patrzy...dorzucając jeszcze autyzm który powoduje że jest się mega wrażliwym na bodzce i zakłucenia z otoczenia to robi się to powoli nie do zniesiania.
  • #6 19025472
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Ale szybę to masz na pewno z przodu. A chyba pod szybą dzieciaki panelu nie rysowały :D Ja mam u10e, zamiast g10e i tu antyreflexu chyba nie ma w ogole, bo szyba jest dość jasna, dużo lepiej panel prześwituje na wyłączonym TV niż w starszym panasie z filtrem.
  • #7 19025545
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    W Belgi się mieszka i nie stać na następny, już nie proponuję nowego.
  • REKLAMA
  • #8 19029439
    mausibeata
    Poziom 10  
    Ty...pipołosia...A gdzie to jest napisane ze skoro się mieszka za miedzą to się wymienia na nowy a nie naprawia???
    Ja nikomu do portfela nie zaglądam...i tobie też to proponuję.
    Auto też oddajesz na złom jak zarysujesz????...wróc...w twoim przypadku rower albo trampki.
  • #9 19127193
    zbyszek_k007
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Widziałem kiedyś patent u pewnego gościa, który miał panasonica z rozwarstwioną tą szybą przednią. Wyjął ją i nakleił na matrycę czarną folię do przyciemniania szyb bodajże 40%. Efekt uboczy to poprawa czerni. A tak z ciekawości gdzie i jaką tą folię antyrefleksyjną znalazłeś?
  • #10 19197346
    mausibeata
    Poziom 10  
    Firma Amplus z Łodzi.
    Panowie Witold i Paweł Wlazeł prowadzą tę firmę.
    Dostałem już próbki folii,więc myślę że w końcu z tym ruszę.
    Koszt z dostawą wyjdzie mnie niecałe 130pln...warte przemyślenia.
    Zaznaczę że folia ma 1,37m szerokości więc spokojnie starczy nawet na szerszy ekran niż mój.
    Można zakupić od 0,5 m bieżącego,co też jest fajną opcją,bo są i tacy co tylko całe metry liczą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum pyta o wymianę folii antyrefleksyjnej w telewizorze plazmowym Panasonic TX-P42G10E, która została uszkodzona przez dzieci. W odpowiedziach podano, że folia może być klejona bezpośrednio na panelu PDP, co komplikuje wymianę. Użytkownicy sugerują ostrożność przy demontażu, aby nie uszkodzić elektroniki ani nie zalać odbiornika IR. Wskazano również, że folia blokująca promieniowanie UV może być trudna do znalezienia. Użytkownik znalazł folię antyrefleksyjną od firmy Amplus, która ma być odpowiednia do jego telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA