logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa nagrzewnicy elektrycznej Stanley ST-033-240-E

Marek273 08 Lis 2020 21:38 1863 3
  • #1 19031125
    Marek273
    Poziom 3  
    Ocena: 14
    Witam,
    Na warsztat trafiła nagrzewnica jak w tytule - nie działa. Po rozebraniu doszedłem do wniosku, że winny jest regulator ze zdjęcia. W środku wygląda to tak, że faza idzie przez to pokrętło do drugiego wyłącznika który załącza i rozłącza obwód. Po pominięciu pierwszego regulatora sprzęt normalnie pracuje tylko, że bez płynnej regulacji i termika z nim połączonego. Chciałbym wymienić ten element aby urządzenie było w pełni sprawne jednak nigdzie na internecie nie mogę go znaleźć. Jeśli można go dostać to proszę o poratowanie linkiem.

Druga sprawa to to, że po podłączeniu do sieci i sprawdzenia obudowy próbnikiem elektrycznym wykrywa napięcie 8-O Można coś zrobić z tym przebiciem? Nie ma bezpośredniego przejścia między zasilaniem a obudową.

Pozdrawiam.
    Naprawa nagrzewnicy elektrycznej Stanley ST-033-240-E Naprawa nagrzewnicy elektrycznej Stanley ST-033-240-E
  • #2 19031508
    dufek
    Poziom 32  
    Ocena: 406
    Marek273 napisał:
    Druga sprawa to to, że po podłączeniu do sieci i sprawdzenia obudowy próbnikiem elektrycznym wykrywa napięcie 8-O Można coś zrobić z tym przebiciem? Nie ma bezpośredniego przejścia między zasilaniem a obudową.

A sprawdzony próbnikiem bolec uziemienia w gniazdku?
    Powodem wykrycia napięcia może być inne urządzenie w tej instalacji.
    Termostat nie do kupienia w detalu, chińszczyzna sprzedawana w hurcie.
    Zamiennik;
    https://abc-rc.pl/product-pol-9810-Termostat-z-kapilara-0-C-40-C-16A-250V-w-obudowie.html
  • #3 19032400
    Marek273
    Poziom 3  
    Ocena: 14
    Ok, dziękuję. Bez podłączonej do sieci nagrzewnicy próbnik nie świeci się na uziemieniu. Instalacja w warsztacie jest dość stara. W zasadzie to nie jestem pewnien czy bolec uziemienia spełnia jakąkolwiek funkcję ponieważ nie jest wyzerowany. Nie mam pewności i sprzętu do sprawdzenia tego ale wydaje mi się, że do uziomu podłączony też raczej nie jest.

Wykonałem natomiast jeszcze jeden eksperyment. Przyłożyłem próbnik do bolca i w tym samym momencie włączyłem szlifierkę stołową (z przewodem ochronnym). Okazało się, że po załączeniu silnika pojawia się napięcie na bolcu. Diodka w próbniku świeciła się w tym momencie mniej więcej 2x słabiej niż na fazie.

Co o tym myślisz, co może być winne w instalacji?
REKLAMA