logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Górna grzałka w piekarniku Siemens HE52054 nie działa w niektórych trybach pieczenia

mu.ka 10 Lis 2020 09:25 2883 9
REKLAMA
  • #1 19034106
    mu.ka
    Poziom 10  
    Dzień dobry,
    Proszę o pomoc - problem jest z piekarnikiem Siemens HE52054. Piekarnik ma dwie grzałki - góra i dół.
    Dostępne tryby pieczenia to:
    - góra i dół
    - góra i dół z wentylatorem
    - góra z wentylatorem.
    Problem dotyczy górnej grzałki - nie grzeje w trybie / góra, dół / góra, dół + wentylator /
    W trybie góra z wentylatorem grzałka grzeje i zachowuje się normalnie.
    Proszę o pomoc - gdzie szukać przyczyny awarii?
    Pozdrawiam Krzysztof
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19036726
    mu.ka
    Poziom 10  
    Witam, dziękuję za odpowiedź.
    Programy uruchamiane przełącznikiem to kolejno:
    góra / dół
    góra / dół + wentylator
    góra + wentylator
    góra.
    Przełącznik krzywkowy uruchamia górną grzałkę podczas wszystkich programów, a grzałka działa tylko w programach bez udziału dolnej grzałki. Na mój chłopski rozum to cały czas ta sama ścieżka na przełączniku krzywkowym uruchamia grzałkę górną - tylko dlaczego nie działa wspólnie z dolną grzałką.
    Czy można sprawdzić sprawdzić ten przełącznik / w zał. zdjęcie / na których ścieżkach powinno być przejście. Czy taki przełącznik można naprawić - nowy jest raczej nie dokupienia, a poza tym był bardzo drogi.
    Górna grzałka w piekarniku Siemens HE52054 nie działa w niektórych trybach pieczenia Górna grzałka w piekarniku Siemens HE52054 nie działa w niektórych trybach pieczenia
  • REKLAMA
  • #5 19046438
    mu.ka
    Poziom 10  
    Przełącznik krzywkowy sprawdziłem jest sprawny i wszędzie jest przejście. Przejścia są zgodne z ruchem krzywek. Jest jedna rzecz, której wcześniej nie zauważyłem. Program góra + wentylator grzałka działa, ale nie pali się kontrolka po stronie temperatury.
  • REKLAMA
  • #6 19061217
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1316
    Kolego mu.ka, rozumiem że masz multimetr i przy jego pomocy(omomierz) sprawdziłeś sprawność grzałek. Rozumiem też że sprawdziłeś (woltomierz AC) występowanie napięcia zasilania na obu grzałkach przy kolejnych pozycjach przełącznika funkcji.
    W związku z tym, że szansa na zdobycie schematu połączeń w tym piekarniku jest znikoma musisz sam spróbować, przynajmniej częściowo, taki schemat odtworzyć. Zanim przystąpisz do jakichkolwiek działań rób zdjęcia jak poszczególne podzespoły są zamontowane i jakie przewody do nich dochodzą (lepiej pięć zdjęć więcej niż jedno za mało!), w przypadku przewodów o tym samym kolorze w obrębie jednego podzespołu naklejaj na przewody plastry z opisem gdzie są one podłączone. Bez schematu możesz potem mieć szalone problemy z odtworzeniem prawidłowych połączeń. Sprawdź do czego są podłączone przewody od grzałek i wentylatora. W piekarniku masz trochę elektroniki (na Twoich zdjęciach widać przekaźniki). Zobacz dołączone zdjęcia: sterownik, sterownik z przekaźnikami, transformator zasilający, przełącznik funkcji. W załączniku opis piekarnika z symbolami fabrycznymi podzespołów, a tu strona (Ukraina) z opisem tych podzespołów: :arrow: Link
    Górna grzałka w piekarniku Siemens HE52054 nie działa w niektórych trybach pieczeniaGórna grzałka w piekarniku Siemens HE52054 nie działa w niektórych trybach pieczeniaGórna grzałka w piekarniku Siemens HE52054 nie działa w niektórych trybach pieczeniaGórna grzałka w piekarniku Siemens HE52054 nie działa w niektórych trybach pieczeniaGórna grzałka w piekarniku Siemens HE52054 nie działa w niektórych trybach pieczenia
    documen...pdf (830.11 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19061938
    mu.ka
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Grzałki sprawdzałem.
    - góra / dół - obie dolne grzałki mają napięcie, górna brak napięcia
    - góra / dół + wentylator - obie dolne grzałki mają napięcie, górna brak napięcia
    - góra + wentylator - górna grzałka ma napięcie, nie pali się kontrolka pracy grzałki.
    dolne grzałki bez napięcia.
    Górna grzałka - 18,8Ω
    Dolne grzałki - 56,3Ω oraz 74,7Ω
    Mój miernik jest to zwykły, najtańszy miernik - wartości bardzo przybliżone.

Z piekarnikiem jest podstawowy problem. Piekarnik ma wbudowane sterowanie płyty ceramicznej i dłuższe wymontowanie jest problemem - rodzice nie mają na czym gotować. Nie wiem jak to rozwiązać.
  • #8 19063554
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1316
    mu.ka napisał:
    Nie wiem jak to rozwiązać.

Bez odkręcenia przełącznika funkcji, obrócenia go tak abyś widział krzywki sterujące i styki pod tymi krzywkami nie ruszysz z miejsca z diagnozowaniem uszkodzenia. Patrząc na zdjęcia w poscie #3 wydaje mi się że nie będziesz musiał nawet odpinać konektorów z przełącznika funkcji. Jak już będziesz widział krzywki zweryfikuj je pod względem braku ukruszeń i zużycia ich powierzchni. Następnie obracając osią przełącznika sprawdź na każdej z pozycji tego przełącznika działanie styków pod tymi krzywkami, wizualnie i omomierzem(!).
  • #9 19064112
    mu.ka
    Poziom 10  
    Przełącznik krzywkowy wcześniej obracałem. Nie było nic ułamanego, styki bez żadnych przypaleń, przejścia były, sprężynki całe, wszystko normalnie wyglądało. Omomierzem nie mierzyłem.
  • #10 19094526
    mu.ka
    Poziom 10  
    Witam,
    wracam do tematu do dłuższej przerwie.
    Był moment, że myślałem, że znalazłem uszkodzenie.
    Podczas przełączania programów zauważyłem, że iskrzy, błyska w środku w obudowie przekaźnik, który ma wejście i wyjście bezpośrednio do przełącznika krzywkowego. Zał. JPG - ten biały EBERLE.
    Wymieniłem ten przekaźnik - nic to nie zmieniło - górna grzałka nie grzeje - przekaźnik / ten nowy / również dalej iskrzy / jakby gdzieś było zwarcie /.
    Ten przekaźnik również iskrzy - słychać dźwięk załączania - przy obracaniu potencjometru z temperaturą.

Grzałki w tym piekarniku / jak dla mnie / są dziwnie podłączone. zał. JPG.
    Górna grzałka jest połączona z dolnymi grzałkami.
    Dolne obie grzałki działają a górna nie ma zasilania.
    Patrząc na ten schemat to wystarczy zmienić bieguny zasilania jednej grzałki i wówczas będą grzały wszystkie trzy.
    Co w tym piekarniku zmienia biegunowość obwodu zasilania grzałki?
    Załączniki:
    • Górna grzałka w piekarniku Siemens HE52054 nie działa w niektórych trybach pieczenia schemat.jpg (215.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Górna grzałka w piekarniku Siemens HE52054 nie działa w niektórych trybach pieczenia przekaźnikEBERLE.jpg (238.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Górna grzałka w piekarniku Siemens HE52054 nie działa w niektórych trybach pieczenia PRZEKAŻNIK.jpg (200.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piekarnikiem Siemens HE52054, w którym górna grzałka nie działa w trybach "góra/dół" oraz "góra/dół z wentylatorem", ale działa w trybie "góra z wentylatorem". W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie przełącznika krzywkowego, który może mieć uszkodzone styki. Użytkownik sprawdził przełącznik i grzałki, stwierdzając, że górna grzałka nie ma napięcia w trybach, gdzie powinna działać. Dodatkowo, zauważono iskrzenie w przekaźniku, co może sugerować zwarcie. Użytkownik poszukuje schematu połączeń, aby lepiej zrozumieć problem z zasilaniem grzałek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA