logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa C 1.0 - Pobór prądu z akumulator na postoju

garwon12 10 Lis 2020 16:29 1896 6
REKLAMA
  • #1 19034919
    garwon12
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam .
    Posiadam Corsę C 1.0 benzyna .
    Ostatnio często pada mi akumulator po 1-2 nocach.
    Sprawdziłem akumulator na rozruchu i miał napięcie poniżej 10 V .
    Na włączonym 13.5 V
    Przejechałem się około 10km i następnego dnia akumulator miał już 12.5V
    Na włączonym silniku 14.3 V.
    Sprawdziłem pobór prądu z akumulatora i jest 0.8 A .
    Powyjmowałem bezpieczniki od zegara i od radia i zmalało do 0.2A.
    Nie wiem co teraz robić, jestem zielony w sprawach samochodów.

Moderowany przez CameR:

W miarę możliwości poprawiłem pisownię postu.
    Reg. 3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

• REKLAMA
  • #2 19034927
    adamski123
    Poziom 21  
    Ocena: 250
    Może radio pobiera prąd w spoczynku tu niema żadnej filozofi bo jak wyciągłeś bezpiecznik od radia i zegarów i jest dobrze to albo zegary kradną prąd albo radio
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19034943
    adamski123
    Poziom 21  
    Ocena: 250
    Ale samo radio pobiera
  • REKLAMA
  • #5 19034951
    garwon12
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Pobiera radio i zegary bo jak wyjęłam bezpiecznik od radia to zalało z 0.8A do 0.5 A A jak wyjęłamod zegara to zmalalo do 0.2 A

Dodano po 3 [minuty]:

Nie wiem czy to problem ale też były odwrotnie bezpieczniki wpiete ale odwrocilem je jak powinny byc
  • Pomocny post
    #6 19035252
    FAB 2002
    Poziom 20  
    Ocena: 195
    Położenie bezpiecznika w gnieździe - dla prądu - nie ma istotnego znaczenia. Natomiast pozostałe symptomy wskazują na uszkodzone lub źle podłączone radio. Jeżeli samochód posiada instalację LPG, to również sterownik pobiera prąd, jeżeli zasilanie nie jest rozłączane przez stacyjkę. Proponuję obejrzeć filmik, który co nieco wyjaśni, w temacie podłączenia radia: https://www.youtube.com/watch?v=p-O-4CnHfms
  • #7 19036086
    luk1212
    Poziom 10  
    Witam. 0.2 Ampera to ciągle zbyt duży pobór prądu. Przyjmuje się że 0.05A to max.

Dodano po 42 [sekundy]:

Witam. 0.2 Ampera to ciągle zbyt duży pobór prądu. Przyjmuje się że 0.05A to max.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Corsę C 1.0 z silnikiem benzynowym zgłasza problem z szybkim rozładowywaniem akumulatora, który spada poniżej 10 V po 1-2 nocach. Po sprawdzeniu poboru prądu z akumulatora, stwierdzono, że wynosi on 0.8 A, co zmniejsza się do 0.2 A po wyjęciu bezpieczników od radia i zegarów. Użytkownik zastanawia się, jak zredukować ten pobór prądu. Odpowiedzi sugerują, że radio i zegary mogą być źródłem problemu, a także wskazują na możliwość uszkodzenia radia lub nieprawidłowego podłączenia. Zauważono, że maksymalny dopuszczalny pobór prądu powinien wynosić 0.05 A.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA