logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa B 1.4 16V - rozładowujący się akumulator, bezpiecznik nr 1

toleto 13 Sty 2012 15:12 1449 22
  • #1 10390956
    toleto
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam Panowie, problem polega na tym że rozładowywuje akumulator. Silnik 1.4 16v. Po odpięciu bezpiecznika nr 1, czyli od świateł awaryjnych pobór prądu spada. Aku rozładowywał przez jedną noc do zera. A po odłączeniu tego jest ok, tyle ze nie działa radio, awaryjne i oswietlenie kabiny. Gdy sprawdzam pobór to wzrasta po włączeniu świateł, i po włączeniu zapłonu. Poodłączałem wszystko co możliwe w środku, ale po włożeniu bezpiecnika i tak pobór jest większy. Proszę o jakąkolwiek pomoc, z góry dzięki
  • #2 10391013
    marycha61
    Poziom 11  
    Układ świateł awaryjnych bądź oświetlenie kabiny robi zwarcie rozładowując aku
  • #3 10391095
    grzech94
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    zgadzam się z kolega ,spróbuj założyć słabszy bezpiecznik i zobaczysz czy go pali .
  • #4 10391125
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2496
    toleto napisał:
    Witam Panowie, problem polega na tym że rozładowywuje akumulator. Silnik 1.4 16v. Po odpięciu bezpiecznika nr 1, czyli od świateł awaryjnych pobór prądu spada. Aku rozładowywał przez jedną noc do zera. A po odłączeniu tego jest ok, tyle ze nie działa radio, awaryjne i oswietlenie kabiny. Gdy sprawdzam pobór to wzrasta po włączeniu świateł, i po włączeniu zapłonu. Poodłączałem wszystko co możliwe w środku, ale po włożeniu bezpiecnika i tak pobór jest większy. Proszę o jakąkolwiek pomoc, z góry dzięki

Konkretnie jaka wartość I ?
  • #5 10391131
    toleto
    Poziom 12  
    No ale wydaje mi sie że gdyby to robiło zwarcie to nie dzialałoby prawidłowo. A po włożeniu bezpiecznika radio, awaryjne, oswietlenie kabiny, i wszystko działa jak należy. Może winą być rozrusznik albo alternator? No właśnie w odczytem wartości jest problem, bo mam miernik taki analogowy, ze wzkazówką. No ale w porównaniu do innej corsy jest znacznie wiekszy, prawie o 1/4. Wiec napewno jest wiekszy pobór tylko nie wiem dlaczego
  • #6 10391412
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5134
    Sprawdź oświetlenie bagażnika, odłącz radio i wtedy sprawdź pobór prądu. Analogowym miernikiem też można sprawdzić wartość pobieranego prądu, nie wiesz jak-jedź do elektryka
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 10391968
    heretapawel
    Poziom 23  
    Ocena: 278
    Radio na złom.
  • #8 10391987
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2496
    heretapawel napisał:
    Radio na złom.

Kolega wróżek ? czy ma na sprzedaż jakiś odbiornik :D
    Może najpierw pomierzyć ?
  • #9 10392140
    chomik106
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Z rozrusznikiem i alternatorem to bym wychamował,odłącz radio i zmierz pobór
  • #10 10392184
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Kolego sprawdź dokładnie te odbiorniki, które zabezpieczone są bezpiecznikiem nr 1 (tym, który wyjmowałeś podczas prób), gdyż np. radio może mieć zwarcie lub stale świeci lampa w bagażniku. Nie lekceważ sobie tej awarii, bo może to się skończyć pożarem auta i być może garażu. Ponadto sprawdź, czy masz sprawny alternator, może któraś z diod jest uszkodzona. Najlepiej jest jednak zmierzyć ubytki prądu w aucie tj. po wyłączeniu wszystkich odbiorników i przez pewien czas obserwować przyrząd pomiarowy. Na podstawie uzyskanych wyników można typować "złodzieja" prądu.
  • #11 10392942
    toleto
    Poziom 12  
    No więc tak, radio, i wszystkie inne lampki wykluczamy, bo nic nie robi zwarcia, wszystko działa jak trzeba. Gdy podłączam i odłączam radioto nic sie nie zmienia. Ale: Jeżeli wyciągne ten bezpiecznik to pobór spada, ale jeżeli przy wyciągniętym bezpieczniku włącze światła, lub zapłon (tak naprawde światła ani zapłon sie nie włączają bo klema jest zdjęta) to wtedy pobór znów wzrasta tak jakbym włożył bezpiecznik. Dlatego to mnie dziwi najbardziej. Niby bezpiecznik od awaryjnych, nic z instalacją nie kombinowane a sie psuje. No i dodam że odłączyłem już wszystkie odbiorniki, i każdą żarówkę która jest w aucie i nic, Nie ma żadnej centralki ani alarmów wiec to też wykluczam. Ale zauważyłem że jeżeli odkręce z klemy (+) przewód plusowy od alternatora to pobór spada aż o połowę, a nie o 1/4 tak jak po wyjęciu bezpiecznika.
  • #12 10393305
    zzeezz
    Poziom 1  
    wypnij radio i bedzie po problemie mialem to samo
  • #14 10393930
    arek59
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    Miałem podobny problem w fordzie, też wszystko szukałem i nie znalazłem ale miałem zawilgocony moduł komfortu i sterownik, po wysuszeniu i zakonserwowaniu wszystko wróciło do normy.
    Prawdopodobnie kolega ma zawilgocony jakiś moduł a woda przewodzi prąd.
  • #15 10393935
    guciek1991
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Tu się zgodzę z kolegą wyżej miałem taka corse do zrobienia i właśnie wilgoć dostała sie do gniazda od sterownika poduszki, robiło zwarcie aż wkoncu stopiło wtyczkę, cud że poducha nie wystrzeliła.
  • #16 10394055
    toleto
    Poziom 12  
    Kolego a gdzie tez sterownik poduszki jest? Bo chyba w nogach od strony pasażera jest coś co nie?
  • #17 10394101
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4427
    Dobra, wszystko wiemy, źle wykonane pomiary a wróżyć to sobie można. Na ten bezpiecznik o którym mowa, często dopinane są dodatkowe "zabawki". A to alarm, a to ładowanie akumulatorów syrenki, to znowu dodatkowe gniazda zapalniczek i diabli wiedzą co jeszcze. Zastanawiające jest to, co piszesz o alternatorze.

To, że posiadasz miernik, nie czyni z Ciebie fachowca. Pisz w działach dla początkujących. I wytłumacz mi jedno, masz w specjalizacji "telefony komórkowe" a nie potrafisz prawidłowo zmierzyć prądu płynącego w obwodzie, w dodatku miernikiem wychyłowym....
  • #18 10394404
    ravelation
    Poziom 21  
    Ocena: 164
    a lampka w schowku?
  • #20 10395248
    toleto
    Poziom 12  
    A czy ja robie z siebie fachowca? Nie rozumiem Twojej bulwersacji. Mam problem z tym więc pytam o zdanie innych
  • #21 10398065
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5134
    Czeka cię elektryk bo krążysz w miejscu, nie masz pojęcia o diagnozie problemu i nie słuchasz porad.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #22 10398927
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4427
    toleto napisał:
    A czy ja robie z siebie fachowca? Nie rozumiem Twojej bulwersacji.

Robisz, zakładając temat w dziale dla zaawansowanych. Przeniosłem to do początkujących. Dodatkowo masz wpis w specjalizacji, telefony komórkowe. To chyba podstawy miernictwa powinieneś znać? Wiesz już skąd moja "bulwersacja"?
    Także, jak Kolega wyżej, uważam, że czeka Cię wizyta w warsztacie.
  • #23 10402013
    toleto
    Poziom 12  
    Dobra, temat do kosza, bo ja zwykle ktos wyszukuje sie niewiadomo czego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dużym poborem prądu w samochodzie Corsa B z silnikiem 1.4 16v, co prowadzi do rozładowania akumulatora. Po odłączeniu bezpiecznika nr 1, odpowiedzialnego za światła awaryjne, pobór prądu spada, ale nie działa radio, oświetlenie kabiny i światła awaryjne. Użytkownik sprawdził różne odbiorniki, ale problem nadal występuje. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie oświetlenia bagażnika, radia oraz ewentualnych zwarć w instalacji elektrycznej. Zauważono również, że odłączenie przewodu od alternatora znacząco zmniejsza pobór prądu. Sugerowane jest również sprawdzenie modułów komfortu oraz stanu alternatora, ponieważ wilgoć może powodować zwarcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA