logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC sterowanie radiowe XF868: Wybór przycisków i modułów sterujących do bram i oświetlenia

xxkaczkaxx95 11 Lis 2020 10:50 1089 8
REKLAMA
  • #1 19036281
    xxkaczkaxx95
    Poziom 8  
    Ocena: 12
    Witam mam problem na większą skalę.
    Mianowicie do spięcia w kupe duży zakres sterowania
    *piloty XT 4
    -funkcja 1 otwieranie bramy 3 (do tego spięcie obwodu oświetlenia nr1 z czyjnikiem zmierzchy czas włączenia 90 sekund)
    -funkcja 2 otwieranie bramy 1
    -funkcja 3 otwieranie bramy 2
    -funkcja 4 włączanie obwodu oświetlenia 1 i 2

* w domu włączniki klawiszowe radiowe (nie mam niestety skrętki do sterowania a kopanie odpada ze względu na koszty przebitki itp)
    -otwieranie brama 1
    -otwieranie brama 2
    -otwieranie brama 3
    -uchył brama 3
    -zapalanie oświetlenia obwód 1 i 2

*dodatkowo obwód 1 i 2 oświetlenia możliwość włączenia włącznikami krzyżowymi

Moje pytanie brzmi następująco:
    Jakie kupić przyciski do domu oraz moduły sterujące ?
    Czy do sterowania oświetleniem zda egzamin faac fix lnl dwu obwodowy?
    W załączniku zobrazowanie jak to wygląda na podwórku i gdzie są 2 opcje spakowania modułów
    Załączniki:
    • FAAC sterowanie radiowe XF868: Wybór przycisków i modułów sterujących do bram i oświetlenia IMG_20201111_102653.jpg (4.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19039499
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Co do sterowania z przycisków z domu - możesz użyć "pilotów" dopuszkowych Proxima PD230 (jeśli w okolicy przewidywanych przycisków jest puszka z fazą) lub bateryjnego Proxima PDB - wtedy używasz przycisków - jaki ci podpasują. Piloty są 4 kan. więc 2 szt. załatwią sprawę.
    Do sterowania światełkami nada się LN_L (jeśli LEDy - LN_LT triakowy).
    Tylko dlaczego Fix? skoro masz piloty XT4 i odbiorniki Omnidec to raczej wszystko zrób na SLH868
  • #3 19039571
    xxkaczkaxx95
    Poziom 8  
    Też myślałem o takim rozwiązaniu z proximą. Faza to nie problem, dociągne korytkiem. Problemem jest to że mam odbiorniki na 868mhz Faac a Proxima jest na 433mhz. Nie ma czegoś na 868? W przeciwnym razie pozostaje sie wpakować w koszty w odbiorniki dodatkowe na 433. Wypatrzyłem pilot FAAC erzac HB zgodny z slh868 cztero kanałowy tylko jest do zabudowy do samochodu. Więc pewnie jakiś zasilacz stabilizowany byłoby trzeba do niego dorzucić i wypuścić przyciski. Niestety nie moge znaleźć jak wyglądają do niego wyprowadzenia.

Dodano po 21 [minuty]:

Mam piloty xt4 faac 868
    I odbiorniki faac xf868 takie jak na foto
    To do tego oświetlenia dać faac dwu kanałowy czy proxime?
    Załączniki:
    • FAAC sterowanie radiowe XF868: Wybór przycisków i modułów sterujących do bram i oświetlenia modul-radiowy-xf-868-1.jpg (103.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FAAC sterowanie radiowe XF868: Wybór przycisków i modułów sterujących do bram i oświetlenia pol_pl_Faac-XT4-868-SLH-LR-pilot-4-kanalowy-kolor-czarny-kod-zmienny-1224_1.png (114.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 19040087
    xxkaczkaxx95
    Poziom 8  
    Patrzyłem FAAC erzac HB SLH868 ma jeden przycisk cztero funkcyjny zależnie od ilości naciśnieć 1 2 3 lub 4 odpowiada za dany klawisz pilota. Podanie zasilania 12V na chwile do modułu powoduje wysłanie sygnału.

Albo zrobić partyzantke spróbować wziąć pilota XT4 SLH868 przerobić go i do przycisków dolutować skrętke z wyprowadzeniami na zaciski śrubowe(zrobić moduł) i podpiąć do tego przyciski dzwonkowe.
  • #6 19040174
    kotbury
    Jak jest coś takiego zgodnego z FAAC 868 SLH i 4 kanałowe : https://www.montersi.pl/pdb-4-kanalowy-pilot-...MI94_rufL97AIVlKmyCh0z2w98EAQYASABEgKLwfD_BwE to po co erzace?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 19040290
    kotbury
    Fakt - w opisie stoi 433 (bardziej szło mi o istnienie czegoś takiego jak pilot dopuszkowy) ale skoro w/w Proxima produkuje zamienniki pilotów Faac SLH 868 to teoretycznie powinni mieć też w ofercie taką wersję pilota dopuszkowego - chyba że się mylę- to pytanie do producenta - w sumie mogą nie mieć z racji konieczności wbudowania w pilota małego odbiornika do klonowania - co ta podtynkowa obudowa mogłaby utrudniać...
  • #9 19040319
    xxkaczkaxx95
    Poziom 8  
    Przeglądałem oferte ogólnie tych dopuszkowych włączników i wszystkie są na 433mhz. Napisałem do proximy czy mają coś takiego na 868 zobaczymy co odpiszą. Jak nie bedzie to pozostanie ten nieszczęsny erzac albo przeróbka pilota na moduł ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązań do zintegrowania systemu sterowania bramami i oświetleniem w swoim domu, korzystając z pilotów FAAC XT4 oraz odbiorników FAAC XF868. Zastanawia się nad wyborem odpowiednich przycisków i modułów sterujących, preferując rozwiązania działające na częstotliwości 868 MHz, aby uniknąć dodatkowych kosztów związanych z odbiornikami na 433 MHz. Proponowane są piloty Proxima PD230 oraz PDB, jednak użytkownik zauważa, że są one na 433 MHz. Wskazano również na możliwość użycia FAAC erzac HB SLH868, który ma funkcję czterokanałową, oraz na przeróbkę pilota XT4 na moduł z przyciskami. Użytkownik planuje skontaktować się z producentem Proxima w celu uzyskania informacji o dostępności produktów na 868 MHz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA