logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator w odkurzaczu (5 x 18650) - zbyt wczesne odciecie

adamk1995 11 Lis 2020 19:26 6429 8
  • #1 19037596
    adamk1995
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć,

szukam pomocy w sprawie odkurzacza Bosh VXAS012V18 (125 + 20 W). Od okolo miesiąca odkurzacz pokazuje, ze jest rozladowany po okolo 5 minutach (nornalnie bylo to 20 do 30 minut). Sprawdziłem akumulatorki (5 x 18650):
    -w stanie naladowanym: 4,15V
    -'po rozladowaniu' przez 5 minut: 3,90V,
    stad uwazam, ze po roku sprawuja sie ok.

Czyli caly pakiet spadl z 20,75V do 19,55V. Wedlug specyfikacji ladowany jest do 22V i ma nominal pracy 18V, stad wywnioskowalem. że problem lezy w tym, ze komputer sterujacy nieprawidlowo mierzy poziom naladowania (napięcia?) i uznaje, że bateria jest rozladowana gdzies w okolicach 80% pojemności.

Z tego co poczytalem o tych akumulatorkach to wydaje mi sie ze odcinac powinno przy okolo 3V, a nie 3,9V. Czy jest jakiś voltomierz. ktory ustawia poziom odciecia, a ktory by mogl byc odpowiedzialny za ten problem?

Czy jest szansa naprawic to?
    Czy faktycznie moje rozumowanie jest ok?
    No i z ciekawosci do czego sluzy ten mały 'dyngs' ktorego element metalowy wystaje pod rączka?

Z góry dziękuję za pomoc :)
    Adam Akumulator w odkurzaczu (5 x 18650) - zbyt wczesne odciecie Akumulator w odkurzaczu (5 x 18650) - zbyt wczesne odciecie Akumulator w odkurzaczu (5 x 18650) - zbyt wczesne odciecie Akumulator w odkurzaczu (5 x 18650) - zbyt wczesne odciecie Akumulator w odkurzaczu (5 x 18650) - zbyt wczesne odciecie Akumulator w odkurzaczu (5 x 18650) - zbyt wczesne odciecie
  • #2 19037778
    kamel2
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Należy sprawdzić napięcie na pojedynczych ogniwach podczas pracy czy ogniwa się nie rozjechały za bardzo napięciowo i możliwe że elektronika odcina wcześniej zabezpieczając najsłabsze ogniwo.
    Ewentualnie dla sprawdzenia naładować ogniwa pojedynczo na maxa i wtedy przetestować na ile czasu starcza pakiet.
  • #4 19038217
    adamk1995
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    postaram sie zmierzyc pod obciążeniem, niemniej jednak wynik po zdjeciu obciazenia jest idealnie równy dla kazdego ogniwa, wiec nie szukalbym problemu w ogniwach. Bardziej spodziewalbym sie problemi w samym ukladzie sterujacym i odcinajacym. Czy jest szansa cos z nim pokombinowac, czy jedyna wersja tutaj to wymiana calej plytki?

druga sprawa to fakt, ze nawet pod zjeciu obciazenie i odczekaniu dluzszej chwili nadal pokazuje ze jest rozladowany, wiec to nie kwestia problemu z dzialaniem ogniw pod obciazeniem :/
  • #5 19270665
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Ekektronika czuwająca nad takimi ogniwami jest dość skomplikowana, jeżeli podczas pracy ogniwa spadną poniżej pewnej wartości napięcia uznaje je za rozładowane i nic tu nie daje, że po chwili napięcie wzrosło, elektronika uzna z naładowane dopiero jak podepniemy ładowarkę, w takich urządzeniach jest elektronika baterii podobna do tych z laptopów, sam walczę z takim tematem.

W sumie opcje są trzy, słabe jedno ogniwo, słabsze już wszystkie ogniwa, ale może coś powoduje wiekszy pobór prądu niż jest to przewidziane i na samym końcu sama elektronika (uszkodzona).
  • #6 19273115
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6716
    Bms jak działa, ładuje akumulatory to raczej jest sprawny. Po prostu ogniwa się rozjechały.
  • #7 19302958
    Fuks_ag
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    to ustrojstwo pod rączką to chyba jakiś czujnik podciśnienia, zapchania worka ? w każdym razie zwarty powoduje mruganie diody na czerwno i niebiesko.... co do aktu, to musisz zmierzyć napięcie na pakiecie po odcięciu i prawdopodobnie jedno ogniwo jest walnięte... jaki tam tranzystor siedzi na tej płytce ( typ model )? Ps szukam takiej płytki sprawnej lub zamiennika, bo nie puszcza napięcia na silnik, a na krótko podłączony pracuje , czy ktoś coś kojarzy , nowa na zamówienie 240pln kosztuje, a używane odkurzacze ok 330pln
  • #8 19901931
    Xseries
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Trafił mi się taki odkurzacz, ale on wcale się nie włączał. Mrugała jedynie dioda. Odpiąłem akumulator do pomiarów napięć na celach, były idealnie równe. Podłączyłem i już zadziałał, ale tylko na krótką chwilę. No to następny krok to pomiar rezystancji wewnętrznej i tu się sprawa wyjaśniła. 4 ogniwa miały 50mΩ, piąte 110mΩ.

Korzystając z okazji na wymianę, włożyłem LG HG2 zwiększając tym samym pojemność o 50%. To pancerne ogniwa (Milwaukee je kładzie w swoich akumulatorach). Od tej pory wszystko śmiga i wyszło mnie to 120 zł. Na allegro można trafić różnego sortu ogniwa, najczęściej to jakieś depakiety czy leżaki. Trzeba dobrze weryfikować źródło.
  • #9 20562262
    avers5063
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam. Miałem to samo. Pomierzylem akumulatory i każdy miał po 4,150 V. Wyczyścilem wszystkie złącza, odkurzyłem i zlożylem. Teraz działał kilkanaście minut. Wszystkiemu winien po prostu kurz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odkurzaczem Bosh VXAS012V18, który po około 5 minutach pracy wskazuje na rozładowanie akumulatora, mimo że wcześniej działał przez 20-30 minut. Sprawdzono napięcia ogniw 18650, które po naładowaniu wynoszą 4,15V, a po 5 minutach pracy spadają do 3,90V. Użytkownik podejrzewa, że problem leży w elektronice sterującej, która może błędnie oceniać poziom naładowania akumulatora. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie napięcia ogniw pod obciążeniem oraz możliwość, że jedno z ogniw jest uszkodzone. Wskazano również na skomplikowaną elektronikę zarządzającą akumulatorami, która może odcinać zasilanie, gdy napięcie spadnie poniżej określonego poziomu. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z wymianą ogniw oraz czyszczeniem złączy, co czasami rozwiązywało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA