logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z podłączeniem wentylatora łazienkowego.

Untilted 12 Lis 2020 18:19 780 5
REKLAMA
  • #1 19039539
    Untilted
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Laik potrzebuje pomocy.
    Posiadam wentylator łazienkowy z wyłącznikiem czasowym, podłączony do oświetlenia. Chciałem go zmienić na taki który pracuje tylko gdy światło jest zapalone. W obecnym wentylatorze mam możliwość regulacji zwłoki tylko od 2-30 min bez możliwości jej wyłączenia (albo tego nie potrafię;). Niestety podłączając nowy wentylator przewodem fazowym i neutralnym( gdzie stary podpięty jest jeszcze pod trzeci ochronny), pracuje on ciągle.
    I tu rodzi się moje pytanie.
    Jak mogę to podłączyć tak aby wentylator działał tylko podczas włączonego oświetlenia?

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19039564
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2032
    Zapewne z powodu tego że poprzednio miałeś podłączony wentylator z wyłącznikiem czasowym, można przypuszczać że masz tam na stałe podłączone 230 V.
  • REKLAMA
  • #3 19039591
    Untilted
    Poziom 2  
    Ok, a da się z tym coś zrobić bez zbytniego babrania się w kablach, czy pozostaje mi tylko stara opcja?
  • REKLAMA
  • #4 19039605
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Untilted napisał:
    Posiadam wentylator łazienkowy z wyłącznikiem czasowym, podłączony do oświetlenia. Chciałem go zmienić na taki który pracuje tylko gdy światło jest zapalone.

Dziwny pomysł. Zwłoka czasowa jest potrzebna, bo po kąpieli wychodzisz i łazienka jest zaparowana i potrzebny jest czas aby to wywietrzyć.
    Untilted napisał:
    Niestety podłączając nowy wentylator przewodem fazowym i neutralnym( gdzie stary podpięty jest jeszcze pod trzeci ochronny)

Widzę tu partaninę, zapewne ten ochronny robił jako sterujący wentylatorem.
  • REKLAMA
  • #5 19039628
    Untilted
    Poziom 2  
    kokapetyl napisał:
    Dziwny pomysł. Zwłoka czasowa jest potrzebna, bo po kąpieli wychodzisz i łazienka jest zaparowana i potrzebny jest czas aby to

Wytłumacz to kobiecie która chodzi i truje Ci dupę już drugi miesiąc;) W końcu się poddałem i chciałem podrążyć temat.
  • Pomocny post
    #6 19039644
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Untilted napisał:
    Niestety podłączając nowy wentylator przewodem fazowym i neutralnym( gdzie stary podpięty jest jeszcze pod trzeci ochronny), pracuje on

Bo to jest stałe zasilanie 230V AC, Ty musisz tą fazę przepuścić przez wyłącznik oświetlenia, lub podłączyć się bezpośrednio do lampy.
REKLAMA