logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka klimatyzatora 3,5kW na PC - jaki wymiennik?

Atafik 15 Lis 2020 18:56 2388 6
REKLAMA
  • #1 19046125
    Atafik
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Cześć, Mam u siebie Gree Lomo Luxury 3,5kW, które to chciałbym przerobić do grzania podłogówki 35m2.

Krótko i do rzeczy, jaki wymiennik w praktyce nadawał by się do tej jednostki? Tak, znam ryzyko związane z zapchaniem, zamrożeniem, rozszczelnieniem.

Swojego czasu pewien znany gość z branży chłodniczej opisywał wykonanie poniższego wymiennika rurowego. Zalety, tanie, nie zamarznie tak łatwo. Wady, zajmuje dużo miejsca, wykonanie to czas, a czas to pieniądz.
    Przeróbka klimatyzatora 3,5kW na PC - jaki wymiennik?
    Czy ma ktoś opis jak takowe monstrum wykonać i uszczelnić? Z jednej strony do trójnika musi wchodzić cieńka miedź z czynnikiem, która to dalej wchodzi do środka rury PE w której to płynie woda/glikol. Jak tą stronę trójnika uszczelnić, żeby nie wylatywała z niego woda/glikol tudzież inne medium użyte w centralnej inst. ogrzewania?

Czy typowe wymienniki płytowe woda/woda wytrzymają ciśnienie czynnika? Producent mówi o max. 10 barach, a to trochę za mało.

Czy da się gdzieś za sensowne pieniądze kupić wymiennik dedykowany do PC?

Tak, wiem, że można kupić gotową PC, ale wybór tak małych mocy jest ograniczony. Ekonomia (ekologia pewnie trochę też) posiadania już jednostki też zachęca jednak do szukania alternatywnych metod.

Na końcu chciałbym dodać, że za test szczelności i uruchomienie strony gazowej, mam instalatora, który tą jednostkę początkowo u mnie zamontował. Natomiast jako tako nie chciał się całościowo podjąć tematu przeróbki... i pewnie słusznie, za dużo kombinacji :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19050167
    Atafik
    Poziom 11  
    TomD2121 napisał:
    A jak chcesz przerobić Lomo Luxury na PC???

Brakuje mi kilku szczegółów m.in. właśnie jaki wymiennik zastosować.
    Reszta (elektronika, czujniki itd.) faktycznie jest tematem dość mocno opisanym, więc tutaj nie specjalnie mam pytania.
    Stąd też, zatytułowałem temat, "jaki wymiennik?". Kolega ma jakieś negatywne doświadczenia konkretnie z Lomo Luxury?
  • #4 19050487
    mir111
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Najprościej to zrobić wężownicę z miedzi i wrzucić ja do jakiegoś niedużego zbiornika buforowego
  • REKLAMA
  • #5 19051270
    TomD2121
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    [quote="Atafik"]
    TomD2121 napisał:
    A jak chcesz przerobić Lomo Luxury na PC???

Brakuje mi kilku szczegółów m.in. właśnie jaki wymiennik zastosować.
    Reszta (elektronika, czujniki itd.) faktycznie jest tematem dość mocno opisanym, więc tutaj nie specjalnie mam pytania.
    Stąd też, zatytułowałem temat, "jaki wymiennik?". Kolega ma jakieś negatywne doświadczenia konkretnie z Lomo Luxury?[/quote

Jak to konkretnie chcesz przerobic? Jednostka zewnetrzna nie startnie bez elektroniki wewnętrznej.
  • REKLAMA
  • #6 19078016
    Atafik
    Poziom 11  
    TomD2121 napisał:
    Jak to konkretnie chcesz przerobic? Jednostka zewnetrzna nie startnie bez elektroniki wewnętrznej.

Nie wystartuje to fakt, ale ja mam jednostkę wewnętrzną z której to elektronikę podłącze, przepnę czujnik temp. powietrza, oraz przepnę część freonową do wymiennika.
    Każdą jednostkę da się tak wystartować.
  • #7 19172259
    ja9
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    mir111 napisał:
    Najprościej to zrobić wężownicę z miedzi i wrzucić ja do jakiegoś niedużego zbiornika buforowego
    ale taki wymiennik jest mało sprawny..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje przeróbkę klimatyzatora Gree Lomo Luxury 3,5kW na system grzewczy do podłogówki o powierzchni 35m2. Poszukuje informacji na temat odpowiedniego wymiennika ciepła, który mógłby być zastosowany w tej konfiguracji. Wskazuje na ryzyko związane z zapchaniem i rozszczelnieniem, a także na potrzebę uszczelnienia połączenia między rurą miedzianą a rurą PE. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wykonanie wężownicy z miedzi oraz wykorzystanie zbiornika buforowego. Pojawiają się również wątpliwości co do efektywności wymienników oraz ich wytrzymałości na ciśnienie czynnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA