logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Electrolux ESL74300LO - trzy sygnały dźwiękowe, pompa odprowadzająca w

marder9 16 Lis 2020 10:30 3630 11
REKLAMA
  • #1 19047493
    marder9
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Serdecznie witam, problem poruszany wcześniej: zmywarka Electrolux ESL74300LO trzy sygnały dźwiękowe, pompa odprowadzająca wodę pracuje po wyłączeniu zmywarki. Pompa wymieniona, a problem pozostał ten sam, czy może być winny hydrostat?
  • REKLAMA
  • #2 19047683
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    marder9 napisał:
    pompa odprowadzająca wodę pracuje po wyłączeniu zmywarki. Pompa wymieniona, a problem pozostał ten sam,
    Tylko dlaczego zakładasz ten temat? Skoro dla przykładu :arrow: Link Electrolux ESL74300LO - cały czas chodzi pompa opróżniająca.
  • REKLAMA
  • #3 19047801
    marder9
    Poziom 6  
    Oczywiście przejrzałem tematy, moje pytanie jest o hydrostat, czy może on być przyczyną działania pompy odprowadzająca wodę (zmywarka wyłączona), wody nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 19047886
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    Teoretycznie może, ale sprawdziłbym wpierw fizyczną obecność wody na podstawie urządzenia.
  • #5 19048160
    TONI_2003
    Moderator
    marder9 napisał:
    wody nie ma
    Mogła już wyschnąć to raz, a dwa może jest zawieszony przełącznik to sygnalizujący i na dodatek nawet instrukcja użytkownika o tym fakcie wprost pisze (foto) :D
    Zmywarka Electrolux ESL74300LO - trzy sygnały dźwiękowe, pompa odprowadzająca w
  • REKLAMA
  • #6 19048219
    marder9
    Poziom 6  
    Obecnie zmywarka jest bez obudowy dolnej i bocznych więc i nie ma wody i nie cieknie nigdzie, sygnału dźwiękowego nie ma ale w dalszym ciągu po podłączeniu do sieci pompy odprowadzająca wodę pompa pracuje. Odpinałem hydrostat i bez zmian.
    Znalazłem dwa do zmywarki:
    - https://north.pl/karta/hydrostat-do-zmywarki-electrolux-esl74300ro,HNZ-SN-CMM9-VNM.html - ten występuje.
    - https://north.pl/karta/hydrostat-do-zmywarki-electrolux-esl74300ro,DF5-LM-PMM9-VNM.html - tego nie mogę nigdzie znaleść.
    Czy są dwa, czy tylko ten pierwszy z przewodem ?
    Może ktoś z Panów ma katolg i potwierdzi.
  • Pomocny post
    #7 19048271
    TONI_2003
    Moderator
    marder9 napisał:
    po podłączeniu do sieci pompy odprowadzająca wodę pompa pracuje.
    Ponieważ w takim przypadku gdy już nie ma sygnału uszkodzenie prawdopodobnie jest na płycie PCB elektroniki (daj dobre foto obie strony) :idea:
  • Pomocny post
    #8 19048297
    mrice
    Moderator AGD
    TONI_2003 napisał:
    Ponieważ w takim przypadku gdy już nie ma sygnału uszkodzenie prawdopodobnie jest na płycie PCB elektroniki

Chyba, że odkształcił się styropianowy pływak w czujniku przeciwzalaniowym, miałem już kilka takich przypadków :idea:

marder9 napisał:

Albo jeden albo drugi, da różne hydrostaty występujące w różnych modelach zmywarek. Nigdy nie występują w parze.
  • #9 19048539
    marder9
    Poziom 6  
    Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
    mrice napisał:
    Chyba, że odkształcił się styropianowy pływak w czujniku przeciw zalaniowym, miałem już kilka takich przypadków ta

steropianowy pływak jest troche wygięty.
    TONI_2003 napisał:
    Ponieważ w takim przypadku gdy już nie ma sygnału uszkodzenie prawdopodobnie jest na płycie PCB elektroniki (daj dobre foto obie strony)

Płytka PCB ? elektronika ? kodowanie zmywarki pierwszy i trzeci przycisk potwierdzenie drugim, kiedyś coś z tym walczyłem, co do zdjęć wstawie jutro ale chodzi o obie strony zmywarki po zdjęciu obudowy ? I wnioskuję ze to nie hydrostat trzeba wymienić. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
  • Pomocny post
    #10 19048998
    mrice
    Moderator AGD
    marder9 napisał:
    mrice napisał:
    Chyba, że odkształcił się styropianowy pływak w czujniku przeciw zalaniowym, miałem już kilka takich przypadków ta

steropianowy pływak jest troche wygięty.

W takim razie nim zaczniesz cokolwiek innego, to sprawdź czy ma zakres ruchu i czy załącza i rozłącza wyłącznik nad nim, czy czasem nie wygiął się na tyle, że zablokował wyłącznik.
  • #11 19075372
    marder9
    Poziom 6  
    Serdecznie Witam, dziękuję za pomoc TONI_2003 oraz mrice.
    mrice napisał:
    W takim razie nim zaczniesz cokolwiek innego, to sprawdź czy ma zakres ruchu i czy załącza i rozłącza wyłącznik nad nim, czy czasem nie wygiął się na tyle, że zablokował wyłącznik.

Fatycznie to był, problem. Sprawdzałem pływa ale nie sądziłem ze tak się wygioł ze włączona była pompa. Pływak wymieniony, przez dwa dni zmywarka pracowała na środku kuchni, wycieków brak. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
  • #12 19075383
    marder9
    Poziom 6  
    Serdecznie Witam, dziękuję za pomoc TONI_2003 oraz mrice.
    mrice napisał:

Fatycznie to był, problem. Sprawdzałem pływa ale nie sądziłem ze tak się wygioł ze włączona była pompa. Pływak wymieniony, przez dwa dni zmywarka pracowała na środku kuchni, wycieków brak. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Dodano po 2 [minuty]:

Wymiana pompy odprowadzającej wodę oraz pływaka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Electrolux ESL74300LO, która po wyłączeniu nadal uruchamia pompę odprowadzającą wodę, co objawia się trzema sygnałami dźwiękowymi. Po wymianie pompy problem nie ustąpił, co skłoniło do rozważenia uszkodzenia hydrostatu. Użytkownik sprawdził obecność wody, a także odłączył hydrostat, jednak problem pozostał. W trakcie dyskusji zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzenie płyty PCB lub odkształcenie pływaka w czujniku przeciwzalaniowym. Po dalszym badaniu, użytkownik odkrył, że pływak był wygięty, co powodowało nieprawidłowe działanie pompy. Po wymianie pływaka zmywarka działa prawidłowo, a wycieków nie stwierdzono.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA